Hlavní navigace

Jaké nemoci musíte hlásit svému zubaři?

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Se zubařem si obvykle moc nepovídáme, řekneme, který zub bolí, zaplatíme, odcházíme. Jenže v některých případech byste si se zubařem měli povídat a trochu se mu svěřit. Zejména pokud trpíte cukrovkou nebo jste prodělali infarkt.

Chystáte se k zubaři, a přitom bolavý zub není tím jediným, co vás trápí? Nezapomeňte se svěřit lékaři se všemi nemocemi, se kterými se léčíte. Proč je to důležité? Nejen o tom jsme si povídali s Janem Stuchlíkem, vedoucím zubním lékařem Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Jaké vážné nemoci (či léčbu) je třeba hlásit stomatologovi před kontrolou či zákrokem?

Léky na ředění krve (tzv. antikoagulancia), poruchy srážlivosti krve, stav po infarktu, cukrovku, léky na štítnou žlázu, léky proti osteoporóze, případná karcinogenní onemocnění a s tím související léčbu (chemo-, radioterapie).

Proč je to důležité?

V případě poruch srážení krve či ředění krve může dojít k nekontrolovatelnému krvácení, cukrovka, onemocnění štítné žlázy, léčba osteoporózy mohou negativně ovlivnit hojivé procesy v těle (a tím pádem i např. úspěch implantátů).

A co takový zelený zákal, jak souvisí s ošetřením zubního kazu?

Při určité formě zeleného zákalu se musí opatrně aplikovat malá dávka anestezie.

Co říkáte na názor východní medicíny, že každý orgán v těle má svůj zub. Pokud nás například trápí tlusté střevo, souvisí to prý s potížemi s dolní stoličkou…

K tomuto se nemohu vyjádřit, je to něco, co je zcela mimo evropský styl poznání a vzdělání, kterého jsem produktem, nicméně to nevylučuji.

Může bolet zub nebo i několik zubů jen proto, že je člověk nachlazený?

Ano, typicky horní stoličky při zasažení čelistních dutin.

Může rýma urychlit rozvoj kazu, zejména u horních zubů?

Určitě ne.

Prý z úst pacienta stomatolog pozná, že pacient bere antidepresiva, že si kouše nehty, dokonce i těhotenství (záněty dásní)…

Dlouhodobé užívání antidepresiv má často nežádoucí doprovodný efekt, kterým je nízká produkce sliny, tím pádem sucho v ústech a vyšší riziko vzniku zubního kazu. Těhotenství z úst nelze prokazatelně zjistit.

Co se dá poznat ze specifického zápachu z úst?

Zápach z úst s acetonovou příměsí může ukazovat na problém s hladinou krevního cukru, obecně pokud vyloučíme příčinu zápachu v ústech, je třeba hledat dále.

MUDr. Jan Stuchlík

Stomatolog, jehož specializací je implantologie, tkáňová regenerace a estetické zubní lékařství. V roce 2012 založil v centru Prahy Dentální kliniku Jan Stuchlík.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).