Hlavní navigace

Jaké brambory nejíst? Staré, vysušené, zelené nebo silně naklíčené

14. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Látka solanin se v bramborách vyskytuje přirozeně, ale její vyšší množství může vést až k otravě. Jak správně zacházet s bramborami, abyste předešli zdravotním potížím?

Informační centrum bezpečnosti potravin upozorňuje na rizika konzumace brambor v nevhodném stavu. Vychází přitom mj. z materiálu Německého spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR), který radí spotřebitelům, jak co nejvíce snížit obsah látky solaninu v konzumovaných bramborách.

Solanin se v bramborách vyskytuje přirozeně, ale jeho vyšší množství může vést až k otravě. Brambory jsou v mnoha ohledech zdravé, riziko je malé, nicméně lze ho ještě snížit vhodnou prevencí. „Ačkoliv bylo v posledních sto letech hlášeno a zdokumentováno pouze několik případů otrav způsobených bramborami, neměly by se zelené a silně naklíčené brambory konzumovat, aby se předešlo zdravotním komplikacím,“ cituje web prezidenta BfR prof. Andrease Hensela.

Úřady proto připomínají spotřebitelům, jak mají správně zacházet s bramborami, aby předešli zdravotním potížím. 

Doporučení pro skladování a přípravu brambor:

  • Brambory by měly být skladovány na chladném, tmavém a suchém místě.
  • Staré, vysušené, zelené nebo silně naklíčené brambory, stejně jako bramborové slupky, nejsou vhodné ke konzumaci.
  • Zelené části a takzvaná „očka“ by měly být z brambor pečlivě odstraněny.
  • Pokud spotřebitelé chtějí konzumovat brambory se slupkou, jsou k tomuto účelu vhodné pouze čerstvé a nepoškozené brambory. 
  • Pokrmy z brambor by neměly být konzumovány, pokud mají hořkou chuť. 
  • Zejména malé děti by neměly konzumovat brambory ve slupce. 
  • Spotřebitelé by neměli dále používat vodu, ve které byly brambory vařeny. 
  • Tuk pro smažení bramborových výrobků by měl být pravidelně vyměňován.

Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin, překlad článku z německého originálu BfR Ivo Doskočil, ČZU

Otravy jsou výjimečné, problémy jsou spíše s falšováním odrůd brambor

Solanin a další glykoalkaloidy pomáhají rostlinám odpuzovat škůdce a bakterie. Lehčí otravy u lidí způsobují příznaky, jako je nevolnost, bolest žaludku, zvracení a průjem, někdy jsou doprovázené také horečkami. V případě těžkých otrav může dojít až k poruchám vědomí a výjimečně až ke ztrátě vědomí, spolu s poruchami funkce mozku, dýchání a kardiovaskulárního systému.

V minulosti bylo zaznamenáno několik případů smrtelných otrav, ale během posledních padesáti let již nebyla hlášena žádná úmrtí způsobená otravou glykoalkaloidy. Během posledních sto let bylo hlášeno a zdokumentováno pouze několik případů těchto otrav. Vzhledem k nespecifickým příznakům, zejména u lehčích otrav, by ale skutečný počet mohl být o hodně vyšší, odhadují odborníci.

Úřad BfR začal hodnotit možná rizika související s požitím glykoalkaloidů prostřednictvím konzumních brambor po nahlášení případu otravy rodiny, která zkonzumovala brambory s vysokou koncentrací glykoalkaloidů v listopadu roku 2015. Server Potraviny na pranýři, kde Státní zemědělská a potravinářská inspekce zveřejňuje nálezy nevyhovujících potravin v České republice, neeviduje žádné případy brambor se zvýšenou hodnotou solaninu či jiných glykoalkaloidů. Naprostá většina nálezů spadá do kategorie falšovaných potravin a důvodem je většinou uvedení nesprávné odrůdy či země původu.

Galerie: Potraviny na pranýři 2018

Přečtěte si, jak skladovat brambory, aby nevyklíčily.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).