Hlavní navigace

Jaká matka, taková Katka… děti kopírují (i) stravovací návyky rodičů

20. 5. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Mnoho rodičů si v dnešní době ani nestihne uvědomit, jak velký vliv na děti mají jejích vlastní stravovací návyky. Vařte s dětmi – vyplatí se to.

Rodiče chtějí, aby dítě bylo zdravé a konzumovalo jen tělu a mysli prospěšnou stravu. Sami se však nestíhají kvalitně najíst nebo si dokonce neumí opravdové jídlo připravit.

Zastavme se. Představme si, jaké by bylo opět se potkat v kuchyni a uvařit si společně s dětmi poctivou teplou domácí večeři. A klidně i pravidelně. Vaření s dětmi je totiž moc užitečná zábava.

ROZHOVOR: „Výživová doporučení se mohou měnit, ale co je absolutně důležité – člověk se má starat o to, co jí, a vštěpovat to svým dětem,“ říká MILENA VICENOVÁ

Zasvěcení našich ratolestí do tajů kuchyně ještě v dětství v sobě ukrývá mnoho pozitiv, pro které stojí za to dobrovolně nechat rozházet špajz, pak po čtyřech uklízet rozsypanou mouku nebo trpělivě drhnout připečené nádobí. Přinášíme hned několik podnětů, proč stojí za to podpořit probouzejícího kulinářského génia našich dětí.

1. Vaření je tvoření

Fantazie dětí začíná pracovat již v momentu, kdy si vybírají co jíst. Dejme jim příležitost. Možná budeme sami překvapeni, jak je bude toto tvoření bavit a jaké pokroky budou dělat. Začít můžeme s přípravou jednodušších pokrmů. V rámci seznamování s kuchyní můžeme také vymyslet nápadité prostírání pro společnou rodinnou večeři.

2. Vaření je hra

Vaření je dokonalým příkladem školy hrou, kdy se děti naučí vybírat správné suroviny, jednoduše je upravit a uvařit. Nebojme se experimentů. Možná právě na první pohled bláznivá receptura se stane naším rodinným pokladem, nebo minimálně zůstane veselou vzpomínkou na dětství našich potomků.

3. Vaření inspiruje

S láskou připravené domácí jídlo je skvělou motivací ke zdravějšímu stravování celé rodiny. Při správném vedení děti získají základy, jak být díky jídlu zdravější a spokojenější. Využijme proces vaření jako příležitost o jídle si povídat. Vysvětleme dětem původ jídla, zamýšlejme se, proč je zdravé a dobré pro naše tělo. Odpovídejme na zvídavé otázky. I když se u toho sami možno zapotíme, bude to zábava! A taky možnost, jak děti samy pochopí výhody odolat „lákadlům“ fast foodů.

4. Vaření je vzácnou příležitostí být spolu

Udělejme si hezké dopoledne v kuchyni a zapojme do přípravy pokrmu i nejmenší ratolesti. Dětem uděláme ohromou radost, když jim dovolíme přiložit vařečku k dílu. Pověřme je třeba čestnou přípravou víkendové rodinné snídaně a den bude hned krásnější!

5. Vaření je radost pro celou rodinu

Každý kulinářský výtvor je potřebné ocenit minimálně dvěma snězenými porcemi a pochvalou mladému šéfkuchaři. Každým soustem pohladíme jeho duši a podpoříme jeho důvěru ve vlastní schopnosti.

Vařte hravě

Touha zapálit vášeň pro vaření v dětech, ale taky přání vrátit radost z vaření dospělým, byly inspirací i pro Kláru Procházkovou ze školy Vaření hravě v Brně (www.varenihrave.cz), která se specializuje na dlouhodobé kurzy vaření pro děti i dospělé. „Na pravidelných kurzech si každý týden hrajeme s různými surovinami, barvami, chutěmi, až nakonec děti zjistí, že vlastním nadšením a silami hravě uvařily lahodnou omáčku na těstoviny z čerstvých surovin nebo připravili křupavý ovocný štrúdl z domácího těsta.“ Pod odborným vedením se děti naučí úplným základům v kuchyni – od přípravy ingrediencí, po servírování jídla a mytí nádobí. Zcela přirozeně se dozví třeba to, jak a kde roste rajče, poznají jeho vůni, naučí se ho bezpečně nakrájet a zapracovat do hotového jídla. Seznámí se s kuchyňskými nástroji a spotřebiči a taky pochopí, co vše vaření obnáší.

Navštěvovat kroužek vaření bylo kdysi běžné. Dnes je to jeden z nejužitečnějších „retro“ návratů současnosti. Své zkušenosti popisuje i šéfkuchař Vaření hravě Michal Daněk: „Kluci i holky do studia přicházejí vždy s radostí. A se stejným nadšením taky odcházejí, protože po každé hodině si s sebou odnesou domů nejen spoustu nových zážitků s kamarády, ale taky balíček voňavých dobrot, které sami navařili.“ Rodiče podle Michala Daňka oceňují nejen rozvoj jemné motoriky dítěte, budování zodpovědnosti a pořádku, ale také to, že se v dětech probudí snaha pomáhat doma, nejen v kuchyni. Starší děti se díky vedení naučí víc všímat a rozumět informacím na obalech potravin, zamýšlí se nad obsahem živin v potravinách a zcela přirozeně tak selektují, co vloží do úst. Tajemstvím úspěchu kurzů vaření je možná i fakt, že děti a hlavně starší slečny jsou k vaření otevřenější v cizím prostředí než doma, kde se cítí pod „tlakem“ rodičů a tudíž principiálně odmítají i očistit brambory. Kurzy vaření tak mohou být skvělým receptem, jak zaujmout naše ratolesti vařením a vyvolat v nich „kulinářské emoce“, jaké dosud poznaly jen při sledování vtipných komentářů Zdeňka Pohlreicha v televizi.

V Praze frčí fast food

Zajímavý je také průzkum životního stylu žáků základních škol v ČR realizovaný neziskovou organizací České zdravotnické fórum (ČZF) na přelomu let 2012–13 (www.czf.cz/soubory/vyzkum_zsz/czf_pruz­kum_zaku.pdf). Vybírám fakta, která z průzkumu vyplynula:

Životní styl školáků

  • Potvrdilo se, že stravovací návyky žáků se zhoršují s jejich věkem.
  • Obecně klesá pravidelnost snídaně.
  • Starší kluci volí častěji rychlé formy přísunu energie (fast food, limonády, energetické nápoje a tyčinky).
  • U dívek dochází nebývale často k držení diet a nižší pravidelnosti jídla.
  • Tyto stravovací návyky se vyvíjejí rozdílně i regionálně. Průzkum potvrdil, že až čtvrtina děti v Praze svačí a obědvá bufetovou a fast foodovou stravu, zatímco v ostatních krajích si o mnoho častěji nosí svačinu z domova.
  • Ubývá procento žáků pravidelně cvičících na hodinách tělocviku, a taky klesá oblíbenost tělocviku jako předmětu.
  • Průzkum ukazuje relativně vysokou míru užívání léků a výživových doplňků (40–50 % žáků).
  • I tento průzkum odhaluje částečný podíl odpovědnosti rodičů za stravovací návyky dětí. Uvádí se, že v rodinách, kde rodiče dětem vysvětlují, které potraviny jsou zdravé, jedí děti častěji ovoce a zeleninu.

Výsledky průzkumu jsou k zamyšlení. Prvním krokem jak změnit nebo vytvořit zdravé jídelní návyky u dětí, je začít u sebe, a třeba hned dnešní večeří. Je dobré si občas připomenout přísloví „co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš“. Naučme své děti (ale i sebe) vařit opravdové jídlo. Darujeme si tím zdraví a spoustu veselých společných rodinných momentů (… a to nejen v kuchyni a za jídelním stolem, ale taky třeba u grilu nebo u dědečka na chalupě při opékačce, na zahradě…). Uvaříme si tak s dětmi nejen dobré jídlo, ale i veselé společné zážitky a hlavně návyky, za které nám jednou budou vděčné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Specializuje se na marketing a reklamu služeb a produktů v cestovním ruchu a potravinářství. Aktivně se zajímá především o novinky z oblasti zdravého životního stylu, zdravého vaření a fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).