Hlavní navigace

Jaká jídla mohu jíst rukama a nebýt přitom za barbara?

6. 8. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Máte za to, že kuře se může vždycky jíst rukama? Tak jednoduché to není – zatímco doma nebo ve fast foodu je to v pořádku, v luxusní restauraci nebo na rautu by z toho byl trapas.

Je jasné, že existují jídla, u nichž nikdo nepochybuje o tom, že je společensky únosné jíst je rukama – ať už jde třeba o párek v rohlíku, který si dáte na ulici, nebo o chlebíček v bufetu stejně jako na recepci třeba k otevření nové galerie. Na té samé recepci si ale můžete na talířek nandat například plátky sýra, krájené ovoce či kvalitní uzeniny a ty už se rukama nejedí, i když ušpinění od nich hrozí menší než od zmíněných chlebíčků. Musíte si k nim však vzít ubrousek.

Sama jsem otázku toho, zda vzít jídlo do ruky či ne, řešila zrovna před několika dny. S kamarádkou a dětmi jsme se sešly v obchodním domě IKEA a v tamní restauraci si daly marinovaná kuřecí stehýnka. Byla dobrá, ale jak je jíst, mi zrovna jasné nebylo – jejich kompaktní tvar vyzýval k uchopení do ruky, pokrytí marinádou volalo po příboru. Nakonec jsme je za vydatné pomoci ubrousků snědly rukama, tak jako většina lidí okolo, ale jak to tedy je s kuřetem?

Na kuře i pizzu s příborem


Autor: Photl.com

Kuře je typický příklad jídla, které někde klidně můžete jíst rukama a jinde by to bylo faux pas

Může se kuře, jak je většina lidí přesvědčená, vždy jíst rukama? Nebo jsou situace, kdy se i na ně patří vzít do rukou příbor?

Odborník na etiketu Ladislav Špaček ve svých knihách radí vzít na kuře, nebo tedy přesněji řečeno na kuřecí stehýnka, ve společnosti vždy příbor, mimo jiné proto, že to vypadá elegantněji, než když se člověk do podobné krmě pustí holýma rukama. I on nicméně připouští, že v podnicích rychlého občerstvení je to, že vezmeme kuře do rukou, naprosto v pořádku.

Podobné je to s pizzou. Ačkoli i tu mnoho lidí v restauracích jí rukama, sluší se to jen u pizzy ze stánku, jinak si na ni vezměte příbor.

Malé ovoce přímo do pusy, větší se sluší krájet

Na druhou stranu existují jídla, která se i rukama dají jíst elegantně, a proto se takový postup připouští i ve společnosti, a tedy i v restauracích a na recepcích. Týká se to podle Ladislava Špačka jídel jako je humr, krevety či ústřice, pomáhat si případně můžeme například speciálními vidličkami na vytahování masa z krunýřů krevet a podobně. Pokud se ale pustíte do krevet, je dobré vědět, jak vůbec jejich krunýř rozlomit, jinak se k masu nedostanete a navíc budete působit spíš tragikomicky.

Rukama se smí na veřejnosti jíst i bobulovité ovoce, jako jsou jahody, víno či třešně, ale na větší kusy si na luxusní večeři musíte vzít příbor, což se týká i malých plátků melounu, rozhodně je nevykusuje jako doma.

Čtěte téma: Pekelná česká kuchyně: hlavně že je toho hodně, rychle a levně

Když nevíte, opičte se

Jak můžete poznat, že v restauraci předpokládají, že objednaný pokrm budete jíst rukama? Kromě jídla vám přinesou i misku s vodou, tzv. finger bowl, často doplněnou plátkem citronu nebo aromatických bylin, v níž si můžete oplachovat ruce. Otřít je můžete do látkového ubrousku, sloužícího krom toho k otírání úst před tím, než se například napijete. Někde místo misky nabídnou vlhké látkové utěrky k očištění a rukou.

Pokud si nejste jistí a máte přeci jenom obavy z trapasu, doporučoval pro podobné situace již zesnulý gastronomický odborník Mike Klíma jednoduchý postup: Opičte se! „Ve společnosti, kde jste přesvědčeni, že ti ostatní vědí, jak stolovat, se podívejte, co a jak dělá většina z nich. Anglicky se tomu říká „Monkey see, monkey do“, neboli něco jako že se musíte opičit po těch druhých v naději, že oni vědí, co dělají.“

Mike Klíma a praktická lekce na téma příbory

Suši a další exotická jídla

Mimochodem, rukama se může jíst i suši. Samozřejmě, Japonci je jedí hůlkami, ale jak se uvádí na webu madeinjapan.cz, pokud si ho například nechtějí dát do pusy celý kousek najednou, je daleko přípustnější vzít ho jen do ruky a ukousnout přiměřeně velké sousto, než se suši pokoušet překrojit nožem za pomoci vidličky, protože tímto postupem křehké jídlo zničíte.

Zahraniční kuchyně vůbec mohou připravit nejedno překvapení týkající se i toho, co je možné jíst rukama. Hospodářské noviny například referují o uzbecké restauraci v Praze, kde se jí rukama dokonce i pilaf, tedy směs rýže, masa, mrkve a česneku. „Při prvních pár soustech nabíraných prsty si možná budete připadat trochu nepatřičně, s každým dalším však oceníte, že mezi jídlem a vámi není přehrada z příborů. Hmat je v případě jídla zanedbávaným smyslem, “ píše Petra Pospěchová.

Ale nejde jen o zahraniční kuchyni, to, aby se některá jídla jedla rukama, propaguje i kuchař Oldřich Sahajdák z restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, která se může pyšnit michelinskou hvězdou. Nabízí například tatarský biftek zabalený do speciální oplatky a další pokrmy, které se nejen mohou, ale dokonce by se měly jíst bez pomoci příborů. Podle šéfkuchaře se tak zvyšuje požitek z nich.

Přečtěte si: Jak se nějčastěji falšují potraviny?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).