Hlavní navigace

Jaká barva moči je zdravá?

9. 6. 2018

Sdílet

Ráno je moč obvykle tmavá, ale co když je taková i přes den? Jak řešit situaci, kdy je kalná, bezbarvá, hodně páchne nebo má barvu „vypraného masa“?

Vědět, jak vypadá zdravá stolice, je stejně důležité jako vědět, jak vypadá zdravá moč. O tom, zda je problémem příliš tmavá nebo příliš světlá, hovořil Josef Stolz, primář kliniky UroKlinikum Praha.

Jaká barva je zdravá, tedy jakou barvu by moč mít měla? Kdy, pokud vůbec, jsou možné odchylky?

Ve staré Číně měli lékaři pojmenování cca až pro devadesát různých zbarvení, zápachů a „chutí“ moči. I v našich končinách zbarvení, ev. zápach moče je důležitým indikátorem zdraví. Zbarvení moče také odráží příjem tekutin a charakter stravy. Obvyklá barva moče by měla být slámového (ev. jantarového) charakteru, bez zápachu. Tmavší koncentrovaná moč je obvykle po ránu a je způsobená nižším příjmem tekutin v noci.

Během dne by moč při normálním příjmu tekutin měla být lehce žlutá a bez zápachu. Odchylky od klasické barvy moče jsou možné například při užívání určitých skupin léků, například fenazopyridin, ev. po požití řepy, borůvek a podobně.

Co když je moč tmavě žlutá anebo jinak nestandardní – jaké nemoci to značí?

Tmavá moč může znamenat zvýšenou přítomnost bilirubinu, což může značit onemocnění jater a žlučových cest. Světle červená moč bývá při poruše metabolitu kyseliny močové. Kalná, páchnoucí moč zase signalizuje pravděpodobnou přítomnost infekce moči. Bezbarvá moč bývá při vyšším příjmu tekutin, ale i při léčbě diuretiky (léky na odvodnění při léčbě vysokého tlaku), ev. i při cukrovce. Během normálního průběhu těhotenství se obvykle barva moče významné neliší.


Autor: Uroklinikum

MUDr. Josef Stolz, MBA

Co když je velmi tmavá, jakoby světle hnědá?

Za určitých – obvykle patologických – okolností se v moči může objevit krev. Tuto situaci rozdělujeme na krev v moči, kterou pacient sám nedokáže identifikovat, tzv. mikroskopickou hematurii, obvykle nalezena u praktického lékaře během rutinního vyšetření moče, a tzv. makroskopickou hematurii, kdy moč je sytě červená, ev. má barvu „vypraného masa“. Oba případy zasluhují pozornost lékařů.

V jakých případech neodkladně navštívit lékaře?

Rozhodně doporučuji navštívit lékaře, pokud má moč červené zbarvení, které by mohlo znamenat přítomnost krve v moči. Občas se jedná o pouze krátkou epizodu, která sama odezní a pacient na vyšetření nedorazí a to je chyba. V případě diskomfortu při močení, kalného zbarvení moče, která může i páchnout, je vhodné navštívit lékaře z důvodu podezření na pravděpodobnou infekci moče.

MUDr. Josef Stolz, MBA

Primář Urologické kliniky UroKlinikum Praha. Působí také na Urologické klinice FN Motol. Profesně se věnuje celému rozsahu ambulantní urologické praxe se zaměřením na uroonkologii a andrologii. Je spoluautorem více než dvaceti přednášek a řady článků v odborných časopisech doma i v zahraničí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).