Hlavní navigace

Jak zvládat vedro

15. 6. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
I když astronomické léto ještě nenastalo, počasí dnešních dnů ukazuje, že i letos si na denní teploty nad 30 °C zkrátka a dobře musíme zvyknout. Pražští hygienici radí, jak horko zvládat.

Horko, respektive dlouhodoběji zvýšená teplota prostředí, představuje pro každý organismus zátěž. Hůře se s ní vyrovnává netrénovaný organismus než trénovaný, nejhůře jsou na tom pak nemocní, malé děti, těhotné ženy, starší lidé, osoby s vysokým tlakem nebo obézní.

Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) připravila užitečné rady pro veřejnost, jak co nejlépe únavná horka zvládat.

1. Teplo zbytečně nezvyšujte

Hlavní zásadou při zvládání horka je teplo zbytečně nezvyšovat: nosit vzdušné, lehké, volné oblečení, které může provětrávat a umožňuje mezi pokožkou a oblečením volný pohyb vzduchu, který ochlazuje. Dále je důležité, aby oblečení umožňovalo rychlý a spolehlivý odvod potu z povrchu kůže – tím se tělo ochlazuje; není-li pot odveden, ochlazení se ztěžuje. Nosit, pokud to jde, lehkou obuv, ideálně bez ponožek.

Kvůli prevenci úžehu mít lehkou, pokud možno pravidelně zvlhčovanou pokrývku hlavy. Vlasy je případně možné si namáčet ve vodě, avšak zásadně ne v ledové, nýbrž ve vodě chladné či vodě odpovídající teplotě prostředí. Podívejte se, jak poskytnout první pomoc lidem s úpalem či úžehem:

 

2. Snižujte teplotu povrchu těla

Teplotu povrchu těla je ovšem možno i cíleně snižovat: častěji se osprchovat vlažnou vodou, omývat a chladit si ruce, případně i chodidla. Tam, kde to podmínky umožňují, je doporučováno během dne na chvíli pobýt v chladnějších prostorách: v podzemí, v metru, v přízemních prostorách kamenných domů, v klimatizovaných prostorech obchodů apod. O něco chladněji bývá též v blízkosti řek nebo na dobře provětrávaných návrších.

3. Snižujte i teplotu prostředí

Má smysl snižovat teplotu prostředí, ve kterém trávíme čas. Chladnější jsou místnosti orientované na sever nebo severovýchod. Vyplatí se používat závěsy, žaluzie, výhodou je správně nastavená klimatizace. Není-li klimatizace, je možno v místnosti rozvěsit vlhké textilie (odpařování vody ochlazuje prostředí v okolí), pustit ventilátor. Je dobré omezit přípravu teplých jídel, nezvyšovat teplotu pečením, žehlením apod. Větrat je ideální nad ránem a ráno, než začne svítit slunce. Přes den je lépe mít okna zavřená.

Jak zvládat horko – základní opatření:

  • teplo zbytečně nezvyšovat,
  • teplotu povrchu těla cíleně snižovat,
  • snižovat teplotu prostředí,
  • zajistit dostatečný příjem tekutin,
  • přizpůsobit denní režim.

Zdroj: HSHMP, www.bezpecnostpotravin.cz

V autě je třeba používat klimatizaci nebo větrat. Nikdy nesmí v zaparkovaném autě ani na chvilku zůstat zavřená osoba nebo zvíře. Doslova odstrašující a život ohrožující bývají médii popisované případy, kdy rodiče ve vedru v rozpáleném autě zanechali vlastní malé dítě, které se ještě neumí dostat samo ven.

Dětský kočárek je třeba nechat v horku trvale provětrávat, ochlazovat lze třeba mokrou plenou položenou zvenku na boudě. Mokrá látka se však nesmí na kočárek umísťovat do polohy jakéhosi „stínítka“ proti slunci – takovým způsobem se naopak teplota v prostoru korby zvyšuje.

4. Dbejte na příjem tekutin

Důležitý je dostatečný příjem tekutin. Za normálních okolností můžeme předpokládat denní potřebu zhruba 1,5–2 litry nápojů pro dospělou osobu včetně případné další konzumace vodnatého ovoce a zeleniny. V horku by toto bylo málo, je třeba vypít víc, obvykle se hovoří o 2–3 litrech nápojů.

Jak se vyrovnat s mimořádnými klimatickými podmínkami

Užitečná doporučení ohledně zvládání extrémně teplých letních dnů obsahuje také leták zpracovaný Státním zdravotním ústavem nazvaný Horké počasí může způsobit zdravotní potíže komukoli (ve formátu PDF).

Horkům je nutné přizpůsobit i stravování: konzumovat více ovoce, zeleniny, zeleninových salátů, vývarových polévek (jsou zdrojem minerálů, které v horku ztrácí tělo pocením), chladných jogurtových nápojů apod. Vhodné nápoje jsou spíše neslazené, chladné, nikoli ledové, mohou být i lehce mineralizované. Mezi přijatelné nápoje lze řadit i bylinkami či ovocem ochucené balené vody, kohoutkovou vodu, slabé čaje, nealko pivo, občas lze akceptovat i nízkostupňové pivo, dobré jsou vodou ředěné ovocné šťávy a další. Káva a alkoholické nápoje se do „pitného režimu“ nepočítají a nelze je v horku doporučit.

Indikátorem dostatečného příjmu tekutin není to, že nemáme žízeň. Pocit žízně je totiž až poměrně pozdním znamením již existující snížené hydratace (zavodnění), nehledě na to, že pocit žízně je individuální a leckdy, zejména ve stáří, se nedostavuje včas. Dostatek tekutin v těle se pozná podle velmi světle žluté barvy moči. Dehydrataci organismu signalizuje intenzivně žlutá až tmavě žlutá moč. Moč velmi malých dětí má být tak světlá, že na plence není téměř patrná.

5. Upravte svůj denní režim

V horku je na místě přizpůsobit i denní režim. Do té míry, do jaké to lze: vstávat dříve a využít chladnější část dne, omezit sportovní činnost a namáhavou práci, nebo je situovat do ranních hodin, nevystavovat se zbytečně slunci, chránit před působením UV paprsků pokožku i oči, přes dobu nejvyšších venkovních teplot, leckdy v intervalu od poledních až do pozdně odpoledních hodin, se věnovat energeticky nenáročným činnostem, případně odpočívat. Stravovat se lehce, omezit či vynechat tučná a obtížně stravitelná jídla, vyhnout se rychle se kazícím potravinám, jako jsou měkké salámy, chlebíčky, saláty s majonézou apod., vynechat alkohol a omezit černou kávu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).