Hlavní navigace

Jak zpracovat houby, když jich najdete hodně

19. 8. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jak to tak vypadá, houbaři se po dosavadním paběrkování v našich lesích při hledání hub konečně dočkali. Na řadě míst lze dokonce označit současnou situaci za houbové žně, což ovšem také znamená problém, jak s houbami naložit a jak je zpracovat, aby nabytá kořist nepřišla vniveč.

Především čerstvé tvrdší houby je samozřejmě možné pokrájet na plátky a usušit, prakticky veškeré houby lze nakládat, nebo lze houby po příchodu z lesa pokrájet, podusit a uchovat na pozdější dobu v mrazáku. Více v článku 10 možností, jak uchovat houby, v dalším materiálu pak najdete i odpověď na otázku, zda opravdu lze zamrazit i syrové houby?

Dnes pár tipů, co si z nalezených hub uvařit. Z hub lze totiž připravit množství jídel, nejen tradiční smaženici.

Smaženice nebo guláš… Co takhle houbový kuba?

Tradičním rituálem je udělat si z nalezených a očištěných hub doma smaženici nebo houbový guláš. Spektrum pokrmů, k jejichž přípravě lze čerstvé houby použít, je ale mnohem širší, a pokud je kořist donesená z lesa dostatečně velká, nemusí jejich využití skončit jen u smaženice nebo sušení.

I u hub přitom platí, že nejlepší je využít je čerstvé a takovým způsobem, který obohatí náš jídelníček.

Galerie: Které houby se pletou? Jedlé a jedovaté se podobají

Například v rámci tradičních pokrmů, jako je houbový kuba. Výhodou tohoto jídla je mimo jiné, že je na něj třeba poměrně velkého množství hub, zvláště pokud je hodně strávníků. Další výhodou pak je, že jde o pokrm vhodný pro vegetariány, neboť až na sádlo, na němž se osmaží nakrájená cibulka, tvoří všechny potřebné ingredience suroviny rostlinného původu. Smažit lze ovšem i na rostlinném oleji, ale sádlo je pro tento účel nejlepší.

Základní recept na houbového kubu je přitom velmi jednoduchý – osmaženou cibulku, kroupy a pokrájené houby uvaříme, dochutíme trochou pepře, soli, kmínu a případně rozetřeným česnekem, vložíme do trouby a pečeme. Kdo chce, může přidat majoránku nebo různé bylinky – a vlastně jakékoli koření. Houbového kubu lze jíst samostatně, bez dalších příloh.

Našli jste hodně hub? Uvařte si staročeského kubu
Autor: Depositphotos.com

Našli jste hodně hub? Uvařte si staročeského kubu

Míchané hříbky podle Rettigové

Druhým tradičním jídlem jsou míchané hříbky z kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Recept uvádíme v původním originálním znění, takže nejde o překlepy a gramatické chyby. Jednak je slovník uvedené kuchařky milým zpestřením kuchařského slangu, recept ale také naznačuje, co vše je možné k houbám a uvedenému pokrmu podávat:

Pokrájej mladé čerstvé hříbky na tenké lístky a nech je se zelenou petrželkou na másle dusit, trochu je osol a dej trochu pepře. Když již dost vysmahlé jsou, dej je na hlubokou mísku aneb talíř, okolo narovnej sazená vejce, posypej je šnytlinkem a smaženou na kostky nakrájenou žemličkou. K tomu se nyní může rozličné připojit, kupř. pečená kuřátka, koroptve i třeba holubi, jaternice, klobásy, karfiol, špargl, račí ocásky, smažené brzlíčky nebo smažená, vařená neb pečená husí nebo kůřecí játra, co právě k dostání, toho vtipná kuchařka dle svého rozumu použije.

Jsou i jiné houby než hříbky

K výše zmíněným receptům ještě pár poznámek. Jednak, že i když se většinou houbami míní hříbky, a třeba Rettigová je výslovně zmiňuje, je v praxi lepším řešením použít na jídla z hub více druhů, například holubinky, masáky, čerstvé pýchavky nebo v současné době hojně rostoucí „babky“. U nich ale pozor, tyto často hodně měkké houby velmi rychle plesniví, takže je třeba je ze všech nalezených hub zpracovat nejrychleji.

V této souvislosti stojí za připomenutí, že houba je napadená plísní celá i v případě, že na pohled jde pouze o její malou část. I vzhledem k tomu, že babky nyní rostou velmi hojně, nemá vůbec žádný smysl je vykrajovat. Platí to ale i ve všech případech, i když moc nerostou, a platí to pro všechny druhy hub.

Galerie: Zrádné „červené“ hřiby

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).