Hlavní navigace

Jak zlikvidovat odstraněné klíště? Zalepte ho do izolepy

29. 3. 2019

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / JerzyGorecki, podle licence: Public Domain CC0
Klíšťat už jsou plné parky, připomeňte si, jak je z kůže odstranit a jak se jich bezpečně zbavit.

Období rizika je určeno sezónností aktivity klíšťat, která podle místních podmínek začíná v 2. polovině března a končí v 1. polovině listopadu. Vrchol aktivity je obvykle od května do července. Aktivita je ovlivňována průběhem povětrnostních změn. Státní zdravotní ústav monitoruje aktivitu klíšťat od dubna do října, přičemž konkrétní termíny zahájení a ukončení jsou závislé na aktuálním průběhu počasí, a proto může být monitoring posunut i do března nebo listopadu.

I když SZÚ uvádí, že ve zbývající části roku nelze možnost napadení klíštětem vyloučit, je riziko minimální, v období se sněhovou pokrývkou nebo celodenním mrazem nulové. Nicméně teď se aktuálně nacházíme v tzv. mezidobí. Sníh na většině území není a počasí je jako na houpačce. S aktivitou klíšťat zatím moc nepočítáme, ale to je chyba. Pejskaři už několik týdnů zpátky hlásí nálezy na svých čtyřnohých kamarádech. A když může mít klíště pes, proč ne člověk? Připomeňte si, jak klíště vytáhnout, a hlavně jak s ním po vytažení naložit.

Jak klíště odstranit?

Můžeme se dlouhými rukávy chránit a stejně se přisátému klíštěti nemusíme vyhnout. Pokud tedy na klíště narazíte, místo přisátí desinfikujte jodovým či jiným desinfekčním prostředkem.

Galerie: Co potřebujete k vyndání klíštěte?

Pomocí navlhčené textilie (nejlépe žínka, třecí ručník) lehce pohybujte (viklat) se strany na stranu klíštětem, které se po dvou až třech minutách uvolní. V případě potřeby lze klíště opatrně podebrat a vyjmout měkkou pinzetou. (Osvědčují se i komerčně vyráběné umělohmotné karty se zářezy – podle velikosti – na larvy, nymfy a dospělá klíšťata.)

Klíšťaty netočte – klíště nemá závit. Při pokusu o otáčení dojde vždy k odtržení přední části klíštěte, která zůstane v kůži napadeného a způsobí dlouho přetrvávající zatvrdlinu, případně lehký zánět. Místo po odstraněném klíštěti znovu desinfikujte jodovým či jiným desinfekčním prostředkem.

Jak zlikvidovat odstraněné klíště?

S každým klíštětem je třeba zacházet jako s potenciálně infekčním materiálem, a proto je nutno, aby při jeho likvidaci nedošlo k potřísnění rukou, případně předmětů v okolí.

Klíště zásadně nemačkejte prsty, nehty ani se ho nesnažte nijak mechanicky rozdrtit.  Zabalte ho do kousku papíru (nejlépe novinového) a na nehořlavém podkladu zapalte. Tento jednoduchý a účinný způsob je kdykoliv proveditelný. Velmi dobře poslouží i izolepa, do které klíště zalepíte a vyhodíte, nebo též spálíte.

Zásadu o potenciální infekčnosti klíšťat je třeba respektovat i při odstraňování klíšťat z domácích zvířat (psů, koček); při této práci je žádoucí používat gumové rukavice.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).