Hlavní navigace

Jak zlepšit akné pomocí stravy

21. 10. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Není žádnou novinkou, že strava ovlivňuje naše zdraví. To, co do našeho těla dáváme, nám buď může pomáhat, nebo naopak škodit.

Nejen že to, co jíme, ovlivňuje, jak se budeme cítit, jak budeme regenerovat, jak budeme přemýšlet nebo si věci pamatovat… ale i to, jak budeme vypadat zvnějšku.

A tentokrát nenarážím na nějaké to kilo navíc; dnes se budeme věnovat problematické pleti.

Co je akné a jak vzniká?

Akné potrápilo v dospívání kdekoho a mnozí se s ním potýkají i v dospělosti.

Jedná se o nejčastější onemocnění kůže, které je zapříčiněno zánětem vývodů mazových žláz. Jde o červené zarudlé puchýřky a pupínky s hnisavým obsahem na pokožce naší kůže.

Galerie: 6 „pupínků“ na obličeji, které byste neměli zaměňovat

Nikdo nikdy dopředu neví, jestli se mu akné vyhne, či nikoliv. Nejčastěji se s ním setkáme v období puberty, zejména u pánské části naší populace důsledkem zvýšené produkce mužských hormonů.

Riziko tvorby akné je dáno mj. tím, kolik se nám přirozeně tvoří kožního mazu, což je částečně dědičný faktor; a také tím, jak rychle dochází k neustálému obnovování buněk pokožky a jejich odstraňování.

Rizikové faktory

Akné může zhoršovat nejen špatná péče o pleť nebo kouření, ale významnou měrou i nesprávná strava.

Za jeden z největších problémů je považována přemíra jednoduchých cukrů a soli v našem jídelníčku. Zvýšený příjem cukrů totiž zvyšuje podíl vylučování inzulinu a potažmo i hormonu testosteronu, který má vliv na ucpávání mazových žlázek a zvýšenou produkci kožního mazu.

Mezi rizikové jedince se řadí i lidé užívající antidepresiva, steroidy nebo antibiotika, které přispívají k poruše střevní mikroflóry a potažmo i stavu naší pokožky.

Ne nadarmo se všude můžete dočíst, že se nemáme stresovat… Stres je jedním z hlavních indikátorů problematické pleti. Možná jste si sami všimli, že jakmile je na vás vyvíjen o něco větší tlak, brzy se to projeví i na vaší pokožce; dojde k tomu v důsledku zvýšené produkce inzulinu během náročnějšího období.

Mléčné výrobky a akné

Na internetu i v médiích kolují zvěsti, že největším viníkem problematické pleti jsou mléčné výrobky. Kde se toto tvrzení vzalo?

Mléčné výrobky mají specifickou skladbu aminokyselin, a mají tak vliv na vylučování inzulinu z organismu; z toho pravděpodobně vznikla tato domněnka. Uvádějí se různé studie pro i proti, ale jednoznačný závěr z nich zřejmě nelze vyvodit. Proto nedejte hned na první článek, který najdete na internetu, a spíše sami vyzkoušejte, co na vás jak působí a jak se vaše pleť chová po určitých potravinách. Podle zkušeností dermatoložky Luciy Mansfeldové z Perfect Clinic Dermatology řada lidí po vynechání kravského mléka popisuje velké zlepšení stavu pokožky, podobně ale také jiných skupin potravin. „Někomu pomůže omezení mléka, lepku a také dráždivých potravin, jako jsou kakao, káva či velmi kořeněná jídla,“ popisuje lékařka v článku zaměřeném na akné v dospělosti.

Stravou proti akné

Správný jídelníček je základ všeho. Od něj se to odvíjí, proto zkuste začít nejprve u něj. Kvalita jídelníčku bude určovat, jak se budete cítit, jak budete fungovat, jak budete pracovat, regenerovat, spát, jak kvalitní nehty nebo vlasy budete mít, nebo právě jak rozšířené akné vás bude trápit.

Vsaďte na celistvé potraviny, co nejméně zpracované, vyhýbejte se těm, které jsou plné éček.

Konzumujte plnohodnotné potraviny, jako jsou libová masa, ryby, sezónní ovoce a zelenina, vejce, ořechy, obiloviny a luštěniny.

Naopak se vyhněte mastným, smaženým, tučným a příliš sladkým pokrmům ve velké míře.

Které vitamíny a doplňky stravy jsou vhodnou volbou?

Skvělým pomocník je rybí olej, který vykazuje pozitivní účinky na akné díky svým protizánětlivým účinkům. Rybí olej má řada z nás spojený s nedobře chutnající tekutinou na lžičce, ke které nás denně nutila maminka. Těmto časům naštěstí už odzvonilo a my můžeme rybí tuk do našeho organismu dostat mnohem chutnějším způsobem, ideálně dobře připravenou rybou, jako je losos, makrela nebo tuňák, případně ve formě doplňku stravy. Rybí tuk podporuje pokožku zevnitř. Jeho dlouhodobá konzumace podporuje elasticitu pokožky a chrání ji před podmínkami dnešní doby, plné smogu a výparů.

Dalším vitamínem, který je nutno zmínit, je vitamín D, který byste neměli opomíjet právě z toho důvodu, že jeho nedostatek se podílí na rozvoji kožních potíží. Lidský organismus si tento vitamín syntetizuje díky slunečnímu záření, proto je jeho nejčastější konzumace formou tablet, ale i tak se najdou potraviny, ve kterých ho můžeme nalézt. Jsou to například margaríny, kvalitní oleje, tučné ryby nebo kvasnice.

Vitamín A zase spolu se zinkem zlepšuje stav pokožky a akné. Zinek napomáhá transportu „áčka“, a snižuje tak produkci kožního mazu. „Áčko“ zvyšuje obnovení pleti, díky exfoliaci, tedy odlučování odumřelých buněk ze svrchní části pleti, a stimuluje dozrávání epitelových buněk, čímž pleť omlazuje. Nalezneme ho nejčastěji v červených druzích zeleniny, jako je mrkev, paprika nebo rajče. Mimo jiné jej nalezneme ve žloutku nebo v játrech.

Galerie: Vitamíny v potravinách

Zinek metabolizuje omega 3 mastné kyseliny, které dokáží zvrátit nechtěné akné. Mimo jiné působí protizánětlivě a antioxidačně, čímž brání šíření bakterií, které akné způsobují. Nalezneme ho v hovězím mase, ústřicích nebo krabech.

Pro podporu hojení akné je ,,éčko“. Tento vitamín se účastní na regeneraci tkáňových procesů, které jsou pro hojení nezbytné. Díky jeho antioxidačním účinkům působí preventivně proti ucpání pórů, odstraňuje toxiny a chrání před UV zářením. Čerpáme ho z mandlí, olivového oleje, hrášku, vajec nebo vepřového masa.

Budete-li dbát na pestrý a vyvážený jídelníček, prospěje to vaší pleti – a nejen jí…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovala psychologii na Západočeské univerzitě v Plzni, studuje nutriční terapii a absolvovala kurz výživového poradce, včetně akreditovaných seminářů zaměřených na výživu. Jejím koníčkem je psaní článků o zdravé a vyvážené stravě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).