Hlavní navigace

Jak žít s ekzémem

30. 3. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Mít atopický ekzém, to neznamená jen neustálé promazávání suché, pupínkaté nebo popraskané kůže. Atopik by měl dodržovat určité zásady. Podívejme se na ně.

Máte-li atopický ekzém, promazávání kůže je základem. Vhodné masti by měl doporučit lékař, případně lékárník. Rozhodně by neměly být parfémované a obsahovat parabeny.

Atopik však může sáhnout i po vepřovém sádle: „Vepřové sádlo je neutrální povahy a každý by jej měl dobře snášet,“ říká dermatoložka Petra Petrovská z Městské polikliniky Praha. Proč zrovna vepřové sádlo a jak si ho připravit doma zjistíte v článku Prase se hojně využívá v medicíně. Je podobné člověku.

Koupání a sprchování

Atopické kůži příliš nesvědčí dlouhé máčení. Nemluvíme tu jen o bazénech, ale i o běžném každodenním koupání. „Zejména v zimě bychom měli omezit koupání i sprchování na dvakrát týdně. Tedy omývat pouze nutné partie. Samozřejmě vadí samotné máčení, obsah chloru ve vodě, ale i používání nejrůznějších vysušovadel, například mýdel a sprchových gelů,“ říká kožní lékařka Jana Marešová.

Ekzematici by si měli před koupáním i sprchováním natírat postižená místa speciálními oleji, které vytvoří na kůži ochrannou vrstvu. Běžně jsou k sehnání v lékárnách. Omezení koupání i sprchování dvakrát týdně samozřejmě neplatí pro sportovce, manuálně pracující nebo pro lidi, kteří se nadměrně potí.

Atopický ekzém a hygiena

  • Ekzematik by se neměl koupat denně. Kompletní koupel mu postačí každý třetí den.
  • Koupání i sprchování by mělo trvat jen chvíli, zhruba tři až pět minut.
  • Vhodná jsou jemná mýdla určená pro citlivou pokožku.
  • Voda by neměla být horká, ideálně do 35 stupňů Celsia.
  • Po koupeli i po sprchování kůži ručníkem nedrhneme, pouze ji jemně vysušíme.
  • Co nejdříve po vysušení je třeba pokožku namazat, dokud je kůže ještě vlhká. To však neplatí po koupání v olejích, tam je třeba dodržet časový odstup.

Zvláště opatrní bychom měli být u malých dětí. Konkrétní rady najdete v článku na serveru 120na80.cz Atopické miminko – co použít při koupání.

Zapomeňte na kiwi

Ekzémy mohou vyprovokovat určité potraviny a u dětí to platí dvojnásob. Každý člověk reaguje na jednotlivé potraviny jinak, takže neexistuje seznam těch, kterým by se měli ekzematici hromadně vyhnout. „Jediné, co bych vám jako dospělé atopičce vyloženě zakázala, je kiwi. U ovoce, které se dováží ze zahraničí, platí obecně, že může být častěji alergenem než české ovoce,“ říká dermatoložka Marešová.

Atopik by si tedy měl dávat pozor na to, co se děje s jeho kůží, když sní určitou alergenní potravinu. Zda ho například kůže nesvědí, nečervená a podobně. Tím vlastně zjišťuje, že nějakou potravinu nesnese. „Může to být téměř cokoli – od mléka přes rajčata, sóju, kakao, čokoládu, ořechy, mák a mohla bych pokračovat dál,“ vyjmenovává lékařka.

 

Samozřejmě si dejte pozor na potraviny s obsahem konzervantů a dalších chemických přísad. Dále kůži nesvědčí kouření a alkohol.

Každá práce pro ekzematiky vhodná není

Kromě potravin a vody kůži dráždí spousta chemických látek. Od mýdel po běžné saponáty a rozpouštědla. Alergenní mohou být například i některé tkaniny a prach.

Atopik by se měl tedy snažit těmto látkám vyhýbat. Samozřejmě v běžném životě to není dost dobře možné. Atopik také musí někdy umýt nádobí, koupelnu nebo utřít prach…  Nutně ale musí používat gumové rukavice. Respektive dvoje rukavice – jedny klasické gumové a pod nimi ještě  druhé látkové. „Pokud budete používat pouze gumové rukavice, prokazujete kůži medvědí službu – ruce se v nich zapaří a ekzém se tím pádem ještě zhorší,“ vysvětluje kožní lékařka Marešová a dodává, že nejlepší jsou klasické bílé bavlněné rukavice, které si pořizují chlapci do tanečních. Nebarvené bavlněné rukavice seženete běžně i v lékárnách.

Chraňte pokožku

  • Zamezte styku pokožky s chemickými preparáty – při domácích pracích, které vyžadují použití čisticích prostředků (např. mytí nádobí, úklid koupelny, vytírání podlahy) používejte dvoje rukavice – nebarvené bavlněné a teprve na ně si navlékněte gumové.
  • Pravidelně natírejte postižená místa speciálními mastmi (často nevábně zapáchají).

Slunce pomáhá, ale krémy jsou nutné

Jaro je tu a brzy za ním přijdou letní dovolené, ať u rybníka nebo u moře. Sluneční paprsky atopické kůži většinou spíš pomáhají, dezinfikují ji a ekzému ubývá. Přesto je potřeba kůži chránit.

Člověk s problematickou pokožkou by rozhodně neměl vyhledávat ochranné faktory pod 30, ideální jsou krémy s faktorem 50. Ty by měly být hypoalergenní, tzn. bez parabenů a parfemace. Pravděpodobně si pro ně budete muset zajít do lékárny. Nemusíte se vyhýbat ani krémům určeným dětem.

V létě se vyvarujte: 

  • Velkého horka, tedy zvýšeného pocení a nevystavujte se žhavým slunečním paprskům. To znamená, omezte pobyt venku v poledních hodinách a mažte se ochrannými krémy.
  • Parfémovaných krémů s obsahem parabenů.
  • Dlouhého koupání.
  • Důležitý je výběr oblečení. Vyhnout byste se měli příliš těsnému oblečení, případně drsným materiálům. Ideální je bílá bavlna.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).