Hlavní navigace

Jak zhubnout? Dietou proti překyselení organismu určitě ne!

Sdílet

ROZHOVOR – Existuje pár nových triků na hubnutí, o nichž se mluví, a taky pár nových diet. Co z toho funguje a co ne, dobře ví dietolog Pavel Suchánek. Totální hloupost! říká o některých.

Přiznávám: trochu závidím známému, který se rozhodl do léta zhubnout a teď mu to jde tempem dvě kila týdně. Má devět kilogramů dole a o dalších šesti říká, že ještě půjdou… Taky bych do toho šla, jenže nehrozí, že se rychle shozená kila vrátí zpět? Je v pořádku hubnout tak rychle? Taky se objevil nový, prý „zázračný“ lék na hubnutí – co je tam pravdy? Samé otázky, málo odpovědí.


Autor: Archív Pavla Suchánka

Dieta a úprava jídelníčku – to je rozdíl, říká dietolog Pavel Suchánek

K tomu, abych se šla zeptat na věci, které zajímají před létem stovky lidí, mě nakopla paní, která mi před na ulici vrazila do ruky leták s tím, že pomáhají obézním sestavit dietní program. Doposud jsem si myslela, že potřebuju shodit jen tři čtyři zimní kila. Že mě automaticky kdosi zařadí mezi kandidáty na dietu mě ale natolik naštvalo, že jsem se vypravila pro nové rady o hubnutí za odborníkem na výživu Pavlem Suchánkem z Fóra zdravé výživy při IKEM.

Řekněte: podle čeho vlastně poznám, že jsem obézní? Prý už se to nezjišťuje podle BMI, ale podle vzorečku BMR. Co to je?

To první je známý Body Mass Index, a BMR je Bazal Metabolic Rate. Podle BMI se dá poznat nadváha a podváha, ktežto BMR umí zjistit množství energie, které váš organismus vydává, ač vůbec nic nedělá. Tedy kolik energie spotřebujete na vlastní chod těla. BMR se dá vypočítat podle vzorečku (viz tabulka), ale lepší je zajít si na speciální přístroj, který totéž vyhodnotí za chvíli. Vyjde to asi na pět set až tisíc korun, podle kvality přístroje, na kterém se měří.

Jak vypočítat BMR?

  • Vzorec pro výpočet bazálního metabolismu:
  • BMR (ženy)
    655,0955 + (9,5634 krát váha v kg) + (1,8496 krát výška v cm) – (4,6756 krát věk v letech)
  • BMR (muži)
    66,473 + (13,7516 krát váha v kg) + (5,0033 krát výška v cm) – (6,755 krát věk v letech)
  • kalkulačky pro orientační výpočet BMR najdete na internetu, např.: www.mte.cz

K čemu je to dobré, vědět, jaké mám BMR?

Ten bazální metabolismus dělá nějakých 60–70 procent energetické spotřeby organismu. Vy si díky tomu prostě zjistíte, kolik energie potřebujete a ukáže se, jestli nejíte málo nebo naopak moc. Takže za základní hodnotu si pak vezmete, aby člověk nepřibíral, sto procent příjmu energie. A chcete-li hubnout, spočítáte si, že musíte sníst jen 80 procent.

Má cenu vůbec držet nějaké diety? Nebo je lepší to moc neřešit a jen jíst pravidelně a upravit porce a vyloučit nezdravě tučné ze stravy?

To je otázka, co si kdo představuje pod pojmem dieta, protože upravit stravu má určitě smysl. Když nemáte evidenci toho, co jíte a kdy, tak nevíte, kde děláte chyby. Bez toho nemá cenu se o nic moc pokoušet.

Mužům se hubne lépe než ženám

Jak rychle smím hubnout? Jsou v pořádku dvě kila za týden?

Je třeba si uvědomit, že úprava stravy podle energetické spotřeby organismu se neprojeví na těle hned. To není o jednom dvou dnech. A dvě kila za týden určitě nejsou dobře, protože tam nejde o kilogramy tělesného tuku. Vezměte si, že kilogram tuku je devět tisíc kilokalorií energie. A to je hodně. Optimální je hubnout kolem půl kila až kilogramu týdně. Pokud hubne člověk víc, je jasné, že je to voda, případně svalová hmota, a ani jednoho bych se tedy nezbavoval. Proto také mimochodem muži hubnou lépe a rychleji. Mají větší podíl svalové hmoty. A většinou i silnější vůli.

To je ale nefér!

To je pravda. Muži mívají i větší motivaci, třeba se s někým vsadí, že zhubnou. Kdežto u žen díky menšímu podílu svalové hmoty je bazální metabolismus nižší a tím pádem je nutná větší úprava stravy. Při větší zátěži vydávají ženy relativně méně energie.

A co dělat, aby se po úpravě stravy nedostavil jojo efekt a pracně shozená kila nebyla zpět během chvíle?

To je právě ten rozdíl mezi držením diety a úpravou jídelníčku tak, aby byl celoživotně udržitelný. Je nesmysl jíst dva měsíce strašně málo a pak se chvíli radovat ze zhubnutí a začít jíst normálně. To je na chvíli. Je potřeba udělat takové úpravy, které člověk vydrží napořád. Třeba říct si, že odteď už nejím půl hodiny před spánkem, ale tři hodiny. Protože jinak se nabraná energie nemá jak vydat a ukládá se do tukových zásob.

Jsou diety, které jsou vyloženě nebezpečné?

Ano, ale pro každého je to jiná. Když budete mít diabetika, tak dieta založená na velkém příjmu sacharidů je pro něj nebezpečná. U člověka s vysokou hladinou cholesterolu je to zase Atkinsonova dieta. Je to hodně individuální. Každá dieta je pro určitou skupinu osob nebezpečná. Co mi ale teď momentálně hodně vadí, je sázení na dietu na odkyselení organismu. To je naprostý nesmysl! Říkat, že jsme tlustí, protože jsme překyselení, je absurdní. Je to celé založené jen na tom, jak vytáhnout z lidí peníze za jakési výrobky. Vždyť už změna pH krve o jednu desetinu vede k tomu, že člověk skončí na jednotce intenzivní péče. Je to totální hloupost, a přitom momentálně asi největší hit.

Prý se taky objevil nový zázračný lék na hubnutí, který je bez receptu?

To asi myslíte Obesimed Forte. To není lék, ale medicínský prostředek. Funguje na prokázaném fyzikálním účinku – je to tudíž medicínský prostředek. Jde o syntetickou vlákninu, která má sedmkrát větší bobtnavost než třeba známé a dosud často používané Psyllium. Takže Obesimed sníte, zapijete jej, on sedmkrát nabobtná a nesníte pak tolik jídla. Je to pomocník, ne lék.  

Dost se taky mluví o power plate, o vibračních plošinách. Pomohou mi zhubnout, nebo je to jen iluze a vyhozené peníze?

Je to vhodné ke zpevnění svalstva. Jako doplněk k normálnímu cvičení v podstatě pro posílení stabilizačního svalstva, které normálně člověk nemá šanci posílit. Že by se po tom hublo, to asi ne, ale na zlepšení posílení svalstva a držení těla je to určitě dobré.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).