Hlavní navigace

Jak ze žlutých udělat bílé zuby

14. 11. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Bílé zuby jsou pro mnohé symbolem toho, že o sebe pečujeme. Navíc zářivý úsměv nám dodává jiskru, a i když nemáme dokonalé rovné zuby, tak jejich bílý tón umí vše skvěle vylepšit.

Mnoho lidí nemá ale díky špatnému životnímu stylu či genetice od přírody přirozeně bílé zuby. Naštěstí ale existují metody, kterými si k bílému úsměvu můžeme pomoci, vysvětluje Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská. Připomíná také zásady, které pomohou bílý úsměv udržet.

Přirozená barva a odstín našeho zubu jsou dány geneticky, stejně jako je například dána barva naší kůže nebo vlasů. Barva zubu je dána primárně odstínem dentinu a tloušťkou zubní skloviny. Kromě vrozených dispozic má na barvu zubu vliv z velké části i špatná ústní hygiena či nevhodná životospráva.

Černá káva i kari kazí barvu

Je třeba si uvědomit, že zuby přicházejí každý den do kontaktu s barvivy a cukry obsaženými ve stravě, nápojích či sladkostech. A nejen to. Další, hodně silný vliv na barvu zubů má kouření či nadměrný příjem léků. Barvu zubů může ovlivnit i příliš časté pití černé kávy. Vhodné nejsou ani časté pokrmy s kari, které má barvící účinky.

Galerie: 7 vlivů na barvu zubů

Všechny tyto aspekty bez správné péče mohou začít tvořit na sklovině tzv. pigmenty.

Dobrá zpráva je, že tyto pigmentové skvrny jdou většinou z povrchu zubu mechanicky očistit a v estetické stomatologii existuje již mnoho způsobů, jak se ke své přirozeně hezké barvě zubů vrátit. Základem je samozřejmě pravidelná prevence.

Zapomeňte na „babské rady“

Mnoho lidí si bělí zuby či odstraňuje zubní kámen „zaručenými“ radami, jako je například rozpouštění kamene kyselinou citronovou či přikládáním plátků citrusových plodů apod. Lékaři před nimi varují. Tradované bělení jahodami, jedlou sodou nebo octem na bělost zubů žádný zásadní vliv nemá, naopak je dokonce může nenávratně poškodit.

„Tyto činnosti mohou být škodlivé a zdravotně nebezpečné. Zuby nejsou rychlovarná konvice, abychom je čistili kyselinou citronovou nebo octovou, protože si poleptáme sklovinu a následně tím pak nevratně poničíme chrup,“ říká Ondřej Šrámek. Podle lékaře bohužel neexistuje žádná bezpečná a spolehlivá „babská rada“ na doma, která by zuby vybělila. Proto doporučuje bělení vždy konzultovat s odborníky, aby se předešlo poškození skloviny nebo dásní.

Galerie: Nová móda – bělí si zuby černým uhlím

Na zuby během čištění netlačte

Doktor Šrámek upozorňuje na další častý laický omyl. Mnoho lidí si totiž mylně myslí, že pokud budou během čištění na kartáček více tlačit, budou pak zuby bělejší. Bohužel ale více síly nemá na barvu zubu žádný efekt, spíše si ublížíme. Pokud chceme změnit pigment našich zubů, tak je v první řadě důležitá dentální hygiena s pískováním. Případně potom bělení za pomoci kvalitních bělicích přípravků.

Bělicí pasta pomáhá barvu pouze udržovat

Na našem trhu je spousta past, které „zaručeně“ vybělí zuby. Opravdu jsou tak zázračné? „Tyto pasty mohou mít bělicí účinek, ale nelze je porovnávat s klasickou bělicí metodou za pomoci peroxidu vodíku. Bělicí pasty proto doporučujeme spíše k udržení dlouhodobějšího efektu po řádném bělení zubu,“ říká lékař.

Bělení zubů

  • domácí – pomocí různých bělicích přípravků, např. bělicích pásků,
  • domácí – pod dohledem odborníka pomocí individuálního nosiče s bělicím prostředkem,
  • v ordinaci,
  • alternativou je kombinace ordinačního bělení s domácím.

Bělení není vhodné

  • pro těhotné a kojící ženy,
  • pro děti,
  • pro osoby s kazy, záněty, zubním kamenem.

Více v článku Nikomu to neříkejte, bělím si zuby.

Jak probíhá bělení: domácí vs. ordinační

Bělení zubu má v podstatě dvě formy – jedna je takzvané domácí bělení a druhá ordinační bělení. Případně se tyto dvě metody dají nakombinovat.

Domácí bělení se většinou provádí za pomoci speciálních gelů, které se před spaním nanášejí do „nosičů“, které se nechají působit celou noc. Tato metoda je relativně nejšetrnější, má nejmenší nežádoucí účinky (citlivost) a dosažený efekt je stálý. Doba bělení trvá většinou deset až patnáct dní. Nicméně domácí bělení by vždy mělo probíhat pod kontrolou zubního lékaře nebo dentální hygienistky; minimálně proto, že bělení není vhodné pro každého a někomu může i uškodit.

Bělení zubů

Pro bělení zubů se používá buď peroxid vodíku, nebo karbamid peroxidu vodíku, a to o různé koncentraci (15–38%). Vhodnost té či oné metody je u každého individuální.

Domácí bělení:

  • + největším přínosem pro pacienta je nižší cena a následná nižší citlivost zubů vzhledem k nižší koncentraci bělicí složky
  • − pomalý účinek, hrozí riziko přebělení při časté nekontrolované aplikaci (vznik křídových skvrn)

Ordinační bělení:

  • + rychlejší (cca 60–90 minut v ordinaci)
  • − vyšší cena, větší citlivost zubů (vyšší koncentrace)

Více v článku Bělení zubů není pro každého.

Druhou možností je bělení přímo v ordinaci. Výhodou je, že toto trvá relativně krátce, procedura zabere cca 1,5 hodiny. Bělicí gely jsou však koncentrovanější a mohou způsobit větší citlivost zubu během i po zákroku. Efekt bělení je dost individuální a z hlediska trvanlivosti je dle lékaře horší než u bělení domácího. Jednoznačnou výhodou je pouze krátká doba potřebná pro dosažení efektu.

Po jakémkoli bělení zubů je také třeba dodržovat tzv. bezbarvou či bílou dietu.

Odborná spolupráce:

MDDr. Ondřej Šrámek

Zubní lékař Dentální kliniky Hradčanská, věnuje se praktickému zubnímu lékařství. Zaměřuje se na kontinuální vzdělávání teoretické i praktické v oborech preventivní, konzervační stomatologie, protetika nebo implantologie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).