Hlavní navigace

Jak zachránit zub před vytržením

17. 2. 2015

Sdílet

 Autor: www.orechovka67.cz
Zub není jen bílá dutá perlička. Pod sklovinou a zubovinou se nachází zubní dřeň plná cév a nervů, které umí potrápit nejen velkou bolestí. „Zubní nervy umí jít pěkně na nervy,“ říká lékař.

Ačkoli otázka zubní prevence a předcházení zubnímu kazu patří k nejčastějším apelům stomatologů, většina pacientů netuší, jaká rizika jim při zanedbání ošetření kazu hrozí. Pokud se zubní kaz nekontrolovaně rozšíří až k nervu a vznikne zánět, čeká pacienta časově i finančně náročné endodontické ošetření kořenových kanálků a dřeňové dutiny zubu. Cílem endodoncie přitom je zachránit zub před extrakcí (vytažením).

„Nejčastějším důvodem endodontického ošetření je zánět zubní dřeně a nervu, který vznikne postupným rozšířením zubního kazu. Zánět nazývaný pulpitida se projevuje intenzivní bolestí a nakonec vede k odumření zubní dřeně i nervu,“ vysvětluje vedoucí lékař pražského Zubního centra Ořechovka Robert Vondruška. Příčinou odumření může být i úraz.

Měkká zubní dřeň s nervy je ukryta uvnitř dutiny zubu. Typickým příznakem zánětu zubního nervu může být to, že vás bolest přepadá v okamžiku, kdy ulehnete do postele. Postupně se zhoršuje a v pozdní fázi pulpitidy je už bolest prakticky nesnesitelná. Až tak, že se od ní v minulosti pomáhalo karcinogenním arsenikem, který se aplikoval přímo na zubní dřeň. Takové řešení úlevy od bolesti se dnes již samozřejmě nepoužívá. 

Ošetřit, nebo vytrhnout?

Proč se trápit, ven s bolavým zubem! S touto celkem častou reakcí pacientů zubní lékaři nesouhlasí. Pokud je poškození zubu kazem či úrazem takové, že vyžaduje endodontické ošetření, je pro každého nejlepší volbou zajistit si kvalitní ošetření kořenových kanálků a dřeňové dutiny zubu a nenechat si postižený zub jednoduše vytrhnout. „I když je kvalitní endodontické ošetření časově i finančně náročné, je zároveň časově i finančně výhodnější, než extrakce (vytažení) zubu a jeho následné nahrazení můstkem či implantátem,“ zdůrazňuje stomatolog.

Jestliže se totiž vytržený zub nahrazuje můstkem, znamená to obroušení minimálně dvou sousedních zubů. Pokud se mezera po vytaženém zubu vyplňuje implantátem, je zase nutný nejméně jeden chirurgický zákrok. „Přitom kvalitně endodonticky a postendodoticky ošetřený zub může pacientovi plnohodnotně sloužit celý život,“ dodává lékař. Upozorňuje, že po ošetření kořenových kanálků je potřeba zeslabený zub ještě zpevnit, jinak hrozí nebezpečí, že praskne nebo se rozlomí a zub bude nakonec nutné vytrhnout.

Trhání nervů má být bezbolestné

U lidí dodnes přetrvává strach z endodoncie jako z oboru na trhání nervů. „Pokud je endodontické ošetření prováděno správně, je bezbolestné,“ tvrdí lékař s tím, že vždy aplikuje lokální anestezii.

Cílem endodoncie, která zahrnuje ošetření kořenových kanálků a dřeňové dutiny zubu, je zachránit zub se zánětem nervu nebo mrtvý zub před extrakcí . Jde o náročnou péči, jež vyžaduje jak zkušenost lékaře, tak vybavení jeho ordinace těmi nejlepšími nástroji a přístroji. „Úspěšnost ošetření kořenových kanálků se procentuálně velmi zvýšila s využíváním operačního mikroskopu. Máme ho ve všech ordinacích, endodontické ošetření si bez něj neumím představit,“ říká vedoucí lékař Zubního centra Ořechovka.

Při endodontickém ošetření se musí kořenové kanálky vyčistit, rozšířit, vydezinfikovat a zaplnit vhodným materiálem. „Při ošetření často potřebujeme na jeden zub i několik hodin,“ přibližuje zubař. Aby byla péče co nejkvalitnější, má mít lékař k dispozici i další speciální přístroje jako jsou například apexlokátor, endodontický motor, ultrazvuk, endoaktivátor či digitální rentgen.

Prevence funguje

„Aby k endodontickému zákroku vůbec nemuselo dojít, je nejdůležitější zjistit zubní kaz včas,“ zdůrazňuje stomatolog význam preventivních prohlídek u zubaře. Připomíná, že malé kazy obvykle nebolí, i když jich třeba máte několik. Kaz začíná bolet teprve tehdy, když se přiblíží právě k zubnímu nervu a je tedy opravdu velký. Problém bývá v tom, že na skryté zubní kazy nejde přijít pouhým vyšetřením zrcátkem a sondou, což naopak perfektně umí digitální rentgeny. „K moderní zubní prohlídce patří takzvaný bite-wing, skusový rentgenový snímek, který je diagnosticky velice přesný,“ doplňuje Robert Vondruška.

A dodává, že primární prevencí zubního kazu je perfektní dentální hygiena, při jejímž dodržování kaz vůbec nemusí vzniknout.

Zdroj: Zubní centrum Ořechovka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).