Hlavní navigace

Je to rakovina? Jak vypadají nemoci pod mikroskopem

16. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Nemocnice Na Bulovce
Díky mikroskopu a „sklíčkům“ dokáží stanovit diagnózu či určit typ nádoru. Moderní patologie je velmi úzce navázána na onkologii, ale i na další operační obory, například chirurgii a gynekologii, pro které je práce patologů často zásadní.

V pražské Nemocnici Na Bulovce (NNB) se konal jubilejní, již dvacátý „Sklíčkový seminář“, na kterém byly předními patology prezentovány především neobvyklé a vzácné diagnózy. Podívejte se, z čeho lékaři dokáží určit nemoc.

Histologické preparáty, kterým patologové říkají „sklíčka“, jsou tvořeny malými vzorky tkáně a po prohlédnutí v mikroskopu z nich patolog určuje diagnózu. Cesta, kterou vzorky tkáně v laboratoři absolvují, než se z nich stanou „sklíčka“, trvá i několik dní a stojí za ní práce týmu laborantek a lékařů.

Na přípravě programu letošního semináře se podíleli Zuzana Špůrková, primářka patologicko-anatomického oddělení NNB, a Martin Čegan, primář oddělení patologie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. „Na semináři máme možnost prezentovat, jaké diagnózy jsme schopni stanovit. Některé z nich jsou velmi vzácné a setkáváme se s nimi třeba jen jednou za celou profesní kariéru,“ říká Zuzana Špůrková. Každý rok se v NNB vyšetří sto tisíc preparátů. Diagnostická práce u mikroskopu dnes tvoří hlavní náplň práce patologa. Problematice se podrobně věnujeme v článku Moderní patologie slouží jen živým pacientům.

Diagnózu určí i do 30 minut

Kromě standardního histologického barvení vzorků patologové v současné době používají i moderní imunohistochemickou metodu, která na principu reakce antigenu s protilátkou barví specificky různé tkáňové struktury. Tím mohou co nejpřesněji určit typ nádoru. „V nádorech také vyšetřujeme tzv. prognostické markery, které umožňují přesněji cílit léčbu, například u karcinomů prsu,“ doplňuje primářka.

Patologie je velmi úzce navázána na onkologii. Pouze s kvalitní a přesnou histologickou diagnózou ze vzorku tkáně totiž může onkolog pacienta úspěšně léčit. Jsou tu ale i další operační obory, například chirurgie a gynekologie, pro které je práce patologů často zcela zásadní. Na základě vyšetření peroperační biopsie (ze vzorku odebraného během operace) jsou patologové schopni ze zmrazených řezů do třiceti minut sdělit operatérovi na sál diagnózu a ten pak může modifikovat rozsah operačního výkonu.

Ostatně většina odebrané tkáně živých pacientů končí právě na patologii, kde kontrolují například pihy a zjišťují, zda nemáte rakovinu. Jak celý proces probíhá, zjistíte v článku Vyřízli vám znaménko. Jak se z něj pozná rakovina? 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).