Hlavní navigace

Jak vypadá ideální chrup

28. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Je libo dokonalý úsměv? Zubaři sice mají definován zubní ideál, ale upozorňují, že zásadním kritériem dokonalého úsměvu zůstává zdraví zubů i dásní.

Krásné zuby, zdravé dásně a plné, pěkně tvarované rty – tak lze stručně shrnout ideální úsměv dle představ a kritérií vyspělého západního světa. Je známkou zdraví a vitality a nedílnou součástí celkového vzhledu člověka, nelze se tedy divit, že stále více lidí touží po bezchybném chrupu. Jak takový chrup vypadá podle odborníků?

Ideální chrup: Zuby nejsou čistě bílé

Jednou z prvních věcí, kterých si lidé na úsměvu druhých všimnou, je barva zubů. Ta by v ideálním případě měla být stejná jako odstín očního bělma. Pozor tedy na přehnané bělení – v případě příliš bílých zubů by se úsměv stal výraznější než oči a opticky by zmenšoval zbytek obličeje.

Galerie: Nová móda: Bělí si zuby černým uhlím

Šířka úsměvu by měla tvořit nejméně polovinu šířky obličeje, rty by měly být od středu symetrické. Horní řada zubů by měla dominovat, dolní být vidět co nejméně a dásně by měly zůstat zcela skryté.

Zuby by měly být rovné, neměly by na nich být vidět žádné opravy a odpředu dozadu by se měly zmenšovat. Boční zuby by měly představovat 61,8 % velikosti největších zubů, u předních zubů by jejich šířka měla tvořit 80 % jejich výšky. Tolik strohá matematická fakta.

Hlavní je zdraví

Z pohledu zubních lékařů je však prvním a zásadním kritériem dokonalého úsměvu zdraví zubů i dásní. Proto je velmi důležité se o zuby každý den pečlivě starat v domácím prostředí a pravidelně navštěvovat zubního lékaře a dentální hygienistku. „Pravidelnou ústní hygienu je nutné provádět nejméně dvakrát denně, ráno po snídani a večer před spaním, a po večerním čištění už nic nejíst a pít jen vodu. K večerní hygieně neodmyslitelně patří také důkladné čištění mezizubních prostor,“ říká Soňa Humpolíčková, stomatoložka z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Pokud si nejste jisti, zda je vaše technika čištění chrupu správná nebo zda používáte vhodné pomůcky, obraťte se na profesionální dentální hygienistku. „Profesionální dentální hygiena je, spolu s pravidelnými prohlídkami u stomatologa, základním stavebním kamenem v pravidelné péči o chrup. Měli bychom ji absolvovat přibližně dvakrát do roka dle stavu a dispozic chrupu. Stejně jako i preventivní prohlídku u zubaře. Jedině ta totiž dokáže včas odhalit případné potíže a předejít onemocněním, jejichž důsledky mohou být fatální,“ radí doktorka Humpolíčková.

Co pomůže ke krásnému chrupu? Lékaři doporučují jen některé metody bělení zubů

I přes svědomitou péči o chrup ale leccos ovlivní genetika – ne každý se může pochlubit od přírody perfektními zuby. Krásného úsměvu lze však přesto dosáhnout, současná estetická stomatologie totiž nabízí řadu možností, jak s nedokonalostmi chrupu bojovat.

Pokud se vám nelíbí barva vašich zubů, může vám pomoci bělení. Na trhu je několik zubních past nebo pudrů, které slibují vybělení chrupu, podle odborníků jde ale spíše o reklamní lákadla. Zázrak se pravděpodobně konat nebude a vybělení se nedostaví. Stejně tak i různé „zaručené“ metody, jako bělení jahodami, jedlou sodou nebo octem, na bělost zubů žádný zásadní vliv mít nebudou, naopak vám je dokonce mohou vážně poškodit. Raději se proto spolehněte na zkušeného zubního lékaře nebo dentální hygienistku. „Zuby a dásně před bělením musí být zdravé, prvním předpokladem pro bělení je proto stomatologická prohlídka a profesionální dentální hygiena. Je možné, že po ošetření u dentální hygienistky dokonce v mnoha případech zuby ‚prokouknou‘ natolik, že samotné bělení už ani nebude nutné,“ říká Monika Sojková, dentální hygienistka z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

V opačném případě lze zuby vybělit buď v ordinaci, nebo můžete zvolit domácí bělení. Oba způsoby probíhají pod kontrolou dentální hygienistky či stomatologa a mohou se i vzájemně doplňovat. Při ordinačním bělení zubní lékař nebo dentální hygienista na zuby nanese bělicí gel a nechá ho asi dvacet minut působit. Poté jej smyje a celou proceduru opakuje až třikrát, dokud nedocílí požadovaného odstínu. Zesvětlení je však u každého jiné – záleží na genetických předpokladech a původním zabarvení dentinu a skloviny. Cena ordinačního bělení se pohybuje okolo 6500 Kč.

„Domácí bělení je ve srovnání s jednorázovým ordinačním šetrnější, levnější a zároveň i efektivnější. Doba, během níž působí bělicí gel na zuby, je totiž delší, aktivní látky mohou lépe proniknout do hlubších vrstev a tím i důkladněji odstranit pigmenty,“ vysvětluje Monika Sojková. Klientovi se na míru zhotoví nosiče z průhledné fólie, do kterých si gel aplikuje doma. Výhodou domácího bělení je vedle hlubšího proniknutí gelu i větší pohodlí a možnost přizpůsobit si jej individuální potřebě. Proceduru lze navíc kdykoli v budoucnu zopakovat, protože do nosičů je třeba dokupovat už jen bělicí gel. Při domácím bělení stomatolog nebo dentální hygienista s pacientem spolupracují a pravidelně jej kontrolují.

Tato metoda bělení vás přijde na 4000 až 5500 korun, záleží na množství spotřebovaného bělicího gelu.

Nehezké zuby spraví fazety

Nedostatky na zubech dokážou šetrně vyřešit například estetické fazety. Jedná se o tenké plátky keramického materiálu, které se fixují na přední část jednoho nebo více zubů ve viditelné části chrupu. Stomatologové je využívají většinou při drobných nerovnostech chrupu nebo po poškození zubů např. po úrazu. „Řešení fazetami navrhuji klientům nejčastěji u nevyhovujícího tvaru zubů, barvy nebo při skvrnách na sklovině,“ popisuje Ondřej Makal, zubní lékař z Dentální kliniky Jan Stuchlík. Model fazety se vyrábí v laboratoři, a to tak, aby byl konečný vzhled pacientova chrupu co nejpřirozenější. Fazeta se poté připevňuje na zub adhezivní fixací, díky čemuž je v podstatě nemožné, aby se uvolnila. Tato metoda estetické stomatologie však přesto není vhodná pro každého. „Estetické fazety nedoporučujeme pacientům, kteří trpí kazivostí chrupu, skřípáním zubů nebo mají traumatický skus,“ upozorňuje Ondřej Makal. Za jednu celokeramickou fazetu zaplatíte většinou kolem 7500 Kč.

Úsměv je v každém případě pomocníkem, který vám ve všech ohledech usnadní život. Ani ten podle měřítek krásy nejdokonalejší ale není zárukou, že se nám podaří být v kontaktu s druhým člověkem úspěšní. Je to podobné jako s „ideálními“ tělesnými mírami. Nejdůležitější je totiž kouzlo osobnosti, a to se do žádných tabulek nebo vzorců vtěsnat nedá.

Odborná spolupráce:

MDDr. Soňa Humpolíčková

Zubní lékařka, působí na pražské Dentální klinice Jan Stuchlík.

Poskytuje komplexní zubní péči se zaměřením na estetickou stomatologii a endodoncii.


MDDr. Ondřej Makal

Zubní lékař z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Poskytuje komplexní zubní péči se zaměřením na konzervační stomatologii a estetiku.


Monika Sojková, DiS.

Vystudovala Soukromou vyšší odbornou školu zdravotnickou pro dentální hygienistky v Praze.

Pracuje jako dentální hygienistka v Dentální klinice Jan Stuchlík.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).