Hlavní navigace

Teplé počasí přeje klíšťatům. Jak přisátého parazita správně odstranit?

27. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pobyt v přírodě a zvýšená aktivita klíšťat vedou k tomu, že si občas nechtěně domů přineseme tohoto parazita. Skrytého v oblečení nebo rovnou přisátého na kůži. Doba, kdy jsme je odstraňovali zakápnutím olejem a jeho točením, je ale pryč.

Než vyrazíte do přírody, můžete si už léta zjistit, jak moc jsou klíšťata aktivní. Existuje totiž předpověď rizikovosti jejich chování. Pravidelně ji aktualizuje Odbor klimatologie Českého hydrometeorologického ústavu a pro nadcházející dny pro většinu území ČR ukazuje nejvyšší stupeň aktivity, tedy mimořádné riziko přisátí klíštěte.

To, že se o tuto předpověď stará hydrometeorologický ústav, není náhoda. Aktivita klíšťat zpravidla kopíruje počasí. Počasí ovlivňuje ale i chování lidí. Když je pěkně, chodíme víc do přírody. Pro to, abychom si domů přinesli klíště, stačí i návštěva parku nebo vlastní zahrady.

Co se dozvíte v článku
  1. Nemocných borreliózou přibývá
  2. Výskyt borreliózy a klíšťové encefalitidy v letošním roce
  3. Co udělat, než vyrazíte do přírody
  4. Co udělat, až se z přírody vrátíte
  5. Jak postupovat při odstranění klíštěte
  6. Očkování proti encefalitidě

Nemocných borreliózou přibývá

Státní zdravotní ústav (SZÚ) již zaznamenal zvýšený počet nemocných lymeskou borreliózou, tedy jednou z chorob, kterou klíšťata přenášejí.

Výskyt borreliózy a klíšťové encefalitidy v letošním roce

Měsíc – Počet případů encefalitidy / Počet případů borreliózy

  • Leden – 3/70
  • Únor – 3/58
  • Březen – 5/61
  • Duben – 2/90

Zdroj: statistiky SZÚ

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje proto nedávno publikovala tiskovou zprávu, ve které lidem připomíná zásady prevence proti nemocem přenášeným klíšťaty.

Co udělat, než vyrazíte do přírody

Zvolte vhodné, ideálně světlé oblečení (klíšťata jsou na něm lépe vidět) s dlouhým rukávem a uzavřenou obuv, případně nohavice zastrčte do ponožek. Velmi vhodná je aplikace repelentů proti klíšťatům, a to především na boty, ponožky, kalhoty, případně i na kůži. Pro minimalizaci rizika napadení klíštětem doporučujeme omezit pohyb v travnatých či křovinatých porostech, pohybovat se spíše po zpevněných cestách, nelehat a nesedat do trávy.

Co udělat, až se z přírody vrátíte

Podstatné je objevit případné klíště včas. A to ať už jak pochoduje po vás či vašem oblečení, nebo když už je přisáté na těle. V takovém případě je nutné jej co nejdříve odstranit, protože jak hygienici připomínají, přenos nemoci nenastává okamžitě, ale v průběhu několika hodin. 

Po návratu domů z přírody je tedy nutné se důkladně prohlédnout, nejlépe za asistence druhé osoby. Klíšťata se nejčastěji přisávají v podkolenních jamkách, podpaží, za ušima, na hlavě ve vlasech, v tříslech a v intimních partiích. Obdobnou prohlídku je třeba provést i následující ráno.

Jaký je ale vhodný způsob pro vytažení tohoto parazita? Možná si ještě pamatujete všeobecnou radu zakápnout klíště olejem či něčím mastným, co jej údajně udusí, a následně jej za pomoci pinzety točit proti směru hodinových ručiček. Tak tato rada už hezkých pár let neplatí. Ovšem návodů, čím ji nahradit, je spoustu. Středočeští hygienici radí následovně:

Jak postupovat při odstranění klíštěte

  • Natáhněte si rukavice a místo přisátí dezinfikujte. 
  • Pomocí klíštěk, pinzety nebo speciální karty se zářezy kývejte klíštětem opatrně ze strany na stranu. Po chvíli se klíště uvolní. 
  • Po vyjmutí klíštěte místo opět dezinfikujte. Postižené místo je třeba pozorovat a v případě zarudnutí pokožky okamžitě navštívit lékaře.
  • A co se samotným klíštětem? To můžete zlikvidovat jednoduše tak, že jej zalepíte do izolepy. Nebo jej můžete poslat do laboratoře na rozbor. Počítejte ovšem s tím, že si jej zaplatíte ze svého.

Na závěr ještě lze dodat, že proti lymeské borrelióze je účinná léčba antibiotiky, proti klíšťové encefalitidě se můžete nechat očkovat. 

Očkování proti encefalitidě

Ideální doba počátku očkování (třídávkové schéma) je konec roku, přičemž 2. dávka očkování je podávána 1–3 měsíce po 1. dávce. Chráněni jste tedy na jaře, kdy v závislosti na počasí začíná sezóna klíšťat. Třetí, posilující dávka, je pak doporučována po 5–12 měsících. 

Pokud se rozhodnete nechat naočkovat na poslední chvíli, můžete využít zrychlené schéma, kdy se 2. dávka očkování aplikuje již 14 dní po podání dávky první. Posilující dávka je pak opět po 5–12 měsících. Přeočkování je doporučováno po 3 letech a poté každých 5 let (1 dávka), u seniorů každé 3 roky. Od ledna je očkování proti klíšťové encefalitidě lidem nad 50 let hrazeno z veřejného zdravotního pojištění

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).