Hlavní navigace

Jak vybrat zubní kartáček

21. 3. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Kousek plastu se štětinami, a přitom tolik rozdílů. Zubní kartáčky se neliší jen tvrdostí. Mají různé vlastnosti, mohou být například antibakteriální, extrémně malé nebo elektrické. Jaký je v nich rozdíl a podle čeho vybírat?

Při výběru zubního kartáčku vyzkoušejte, zda vám dobře sedí v ruce, a myslete na to, že čím více vláken má, tím je kartáček účinnější. Pro běžné zuby je ideální měkký, případně středně tvrdý kartáček.

  • Vlákna by měla být rovně střižená.
  • Lépe je, když má hodně štětinek.
  • Zubní kartáček by měl mít malou hlavu, aby se dostal k špatně přístupným místům.

Zubní kartáček měníme každé dva měsíce, případně dříve, pokud má ohnuté štětiny. Po prodělání infekčního onemocnění vyměníme kartáček ihned po uzdravení.


Měkké, nebo tvrdé zubní kartáčky?

Měkké zubní kartáčky

Jsou k zubům i dásním šetrné a dokážou chrup účinněji zbavovat zubního plaku. Zuby nejsou dlaždice, které musíte vydrhnout. Zuby jsou jako parkety, ke kterým se chováme ohleduplně. Proto je vždy lepší volit měkké zubní kartáčky. Tedy ty, které nesou označení „soft“.

  • Jsou vhodné pro běžné, až citlivější zuby.

Extrémně měkké kartáčky

Pokud si pořídíte extrémně měkký zubní kartáček s označením „super soft“ nebo „extra soft“, měli byste pak čištění zubů věnovat mnohem více času.

  • Vhodné pro citlivé zuby, případně krvácející dásně.
  • Například kartáček MERIDOL je speciálně vyvinut pro použití v průběhu parodontální léčby

Středně tvrdé kartáčky

Středně tvrdé kartáčky (označení „medium“) spolehlivě odstraňují plak a navíc díky tomu, že jejich štětiny nejsou příliš tvrdé, šetrně masírují dásně a nevyvíjejí na ně zbytečně velký tlak.

  • Vhodné pro běžné zuby bez větší citlivosti.

Tvrdé kartáčky

Tvrdé zubní kartáčky (označení „hard“) nejsou vůbec vhodné pro běžné čištění. „Použitím tvrdého kartáčku vzniká riziko poškození jak měkkých tkání v okolí zubů – tedy dásní a ústní sliznice – tak i tvrdých tkání, jako jsou samotné zuby, a to zejména při nesprávné technice. Doporučované jsou proto měkké až středně tvrdé zubní kartáčky a nácvik správné techniky čištění zubů,“ říká zubní lékař MUDr. Jan Černý

  • Tvrdé kartáčky jsou vhodné na čištění zubních protéz.

Antibakteriální zubní kartáčky

Škodlivé bakterie tvoří v dutině ústní jednu z hlavních složek dentálního plaku, ve kterém se dále množí. Bakterie mají navíc rády pokojovou teplotu a vlhké prostředí. Štětinky zubních kartáčků jsou tak pro ně ideální. 

  • Stříbrná hlavice po kontaktu s vodou ničí škodlivé bakterie dutiny ústní, které způsobují zubní kaz, krvácení dásní a parodontózu. Např. Silver Care H2O, PresiDENT Antibacterial. Ceny do 140 korun.
  • Alternativou ke kartáčkům se stříbrnou hlavicí jsou přirozeně antibakteriální a ekologické zubní kartáčky vyrobené z bambusu, např. Curanatura. Cena od 70 korun.

Antibakteriální zubní kartáčky jsou vhodné zejména po chirurgických zákrocích a různých zánětech v ústech nebo parodontitidě.

TIP: Chcete dezinfikovat zubní kartáček?

Nechte ho přes noc namočený ve vodě s jedlou sodou (stačí dvě lžičky). Před čištěním zubů jej opláchněte.


Extrémně malé zubní kartáčky

Zubní kartáčky s kompaktním jednosvazkovým trsem vláken umožní důkladné čištění, kdy postupujete od jednoho zubu k druhému. Dostanete se s nimi i k místům, která jsou běžným kartáčkem těžko dostupná. Počítejte s tím, že vám čištění zubů zabere víc času.

Jsou vhodné pro každodenní čištění, nebo v případě, kdy vám rostou, respektive se prořezávají, nové zuby. Malý kartáček je určený zejména pro čištění dásní a zadních ploch stoliček, které jsou jinak těžko dostupné.


Kartáčky pro bělení zubů

Bílých zubů můžete docílit používáním zubních kartáčků s uhlíkovými vlákny.

  • Např. MegaSmile (cena do 200 korun za dva kusy)

Elektrické zubní kartáčky

Alternativou k běžným zubním kartáčkům jsou elektrické kartáčky, které mohou pomoci se správnou technikou čištění zubů. Mnohdy dokážou odstranit zubní plak několikanásobně efektivněji jak z povrchu zubů, tak z mezizubních prostorů.  

  • Rotačně-oscilační: dochází k jemným rotačním pohybům, které narušují zubní plak. Pozor na poranění dásní.
  • Sonické kartáčky: štětiny se rozkmitají a vytvoří proud směsi vody, slin a zubní pasty. Dochází tak ke kombinaci stírání a silnému proudění tekutiny. Jsou vhodné pro citlivé zuby a dásně.

„Správné vedení elektrického kartáčku významně snižuje riziko odhalování a obrušování krčků. Při výběru je třeba hledět zejména na vhodný tvar vlastního kartáčku, aby s ním bylo možné dosáhnout na všechny plošky zubu. Vhodné je také volit kartáčky se snadnou údržbou a dobíjením a dát jim přednost před kartáčky na běžné typy baterií,“ doporučuje zubní lékař.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).