Hlavní navigace

Jak vybrat pro dítě: sluneční brýle

28. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
UV filtr je dnes samozřejmostí, v materiálu skel a obrub ale najdete hodně rozdílů. Jak vybrat sluneční brýle pro děti a kam pro ně jít?

UV záření nám „ničí“ oči celý život, sluneční brýle jsou tak nutnou součástí letní výbavy od útlého věku. Dětské oči jsou totiž podle odborného konzultanta FOKUS optik Davida Friedmana mnohem náchylnější k poškození UV paprsky.

Proč chránit dětské oči?

„Jejich čočky jsou transparentnější a snadno propustí UV paprsky až na sítnici. Škodlivé složky UV záření se chovají v oku kumulativně. To znamená, že se shromažďují po celou délku života. Ovšem většina lidí obdrží hlavní dávku ultrafialového záření ještě před dovršením 18. roku. Jedná se ale nejen o vnitřek oka, ale i jeho okolí – rohovku, spojivku a víčka,“ vysvětluje David Friedman, proč dětem pořídit sluneční brýle co nejdříve.

Brýle pro nejmenší

  • Obruby dětských brýlí by měly být pružné a ohebné, brýle musí vydržet od dětí i hrubší zacházení.
  • Pro nejmenší děti seženete sluneční brýle s gumičkou kolem hlavy – nebudou padat a nejdou tak lehce sundat, dítě si na ně rychle zvykne.
  • Nechce-li vaše batole brýle nosit a tvrdošíjně si je sundává, vybavte ho alespoň kloboukem nebo kšiltovkou, která stíní.

Brýle s sebou určitě vezměte na dovolenou k moři i na české koupaliště. V těchto podmínkách je totiž množství UV záření, které dopadá do očí, zvýšené. Stejně jako v zimě na horách nebo kdekoliv na sněhové pokrývce.

Dětské sluneční brýle: co musí mít

Doby, kdy jsme hledali na sklech brýlí údaje o UV filtru, jsou dávno pryč. Kvalitní brýle z kamenného obchodu je mají automaticky. A velký test dětských slunečních brýlí nedávno ukázal, že v tomto směru nezáleží na tom, zda nakupujete v optice, drogerii, nebo třeba dětské módě. Výsledky tohoto testu tak potvrdily předchozí průzkum serveru Vitalia.cz, kdy jsme s odbornicí mapovali nabídku na trhu a porovnávali levné a drahé sluneční brýle.

David Friedman proto radí zaměřit se především na materiál samotných skel a obrub. A na co dát pozor?

„Méně kvalitní sluneční brýle mívají jen sluneční fólie. Ty jsou tenké a v obrubě se mohou deformovat. Vznikají tak různé deformace obrazu podobné astigmatismu. Také nemají dostatečnou ochranu proti poškrábání. Dalším kvalitativním stupněm jsou sluneční čočky s vnitřním antireflexem, který zabraňuje zrcadlení směrem do oka,“ radí David Friedman. Pohled přes tyto čočky je komfortnější než u skel bez antireflexu, nabízejí se ale většinou až u větších slunečních brýlí, pro dorost a dospělé. Ptejte se proto při nákupu v optice.

Obruby

Nejen skla tvoří sluneční brýle, při výběru se zaměřte i na obruby. Speciální dětské brýlové obruby musí být uzpůsobeny tvaru dětské hlavy.

„Musí být lehké, a zejména odolné,“ vysvětluje David Friedman. „A někdy trvá poměrně dlouho, než si na ně dítě zvykne. Navíc se hodí, když jsou více pružné, klidně i z nějakého ohebného materiálu.“

Tipy pro výběr dětských brýlí

  • Zkontrolujte, aby brýle dobře seděly za ušima, a hlavně na kořeni nosu.
  • Brýle by neměly dítěti padat, ale ani ho tlačit.
  • Každé dítě je jiné, typ obrouček vybírejte podle toho, jaký má obličej.
  • Důležitá je velikost očí a vzdálenost mezi nimi. Brýle by měly pokrýt celé okolí oka tak, aby nedocházelo k bočnímu průniku UV záření.
  • Obroučky mají být z pružného a pevného materiálu.
  • Řasy by se ani při mrkání neměly dotýkat skel, aby se oči příliš neunavovaly.
  • Skla by měla být plastová a stabilně zabarvená (kolem 85 %).
  • Na barvě skel příliš nezáleží, ale neměla by být moc tmavá.

Více v článku Velký test dětských slunečních brýlí.

Že brýle „sedí“, poznáte u dítěte jednoduše: nemá tendenci si je z očí sundávat, jejich nošení si totiž téměř neuvědomuje.

„Ani po několika hodinách by neměly tlačit a padat z nosu. Když je dítěti sundáte, nemělo by mít otlačeniny na nosu a za ušima,“ popisuje David Friedman.

Kde je koupit

Oční optika je zárukou. Proškolení zaměstnanci vám tu poradí především s výběrem optimálního typu slunečních brýlí. Kvalitní sluneční dětské brýle začínají s cenou blízko 600 Kč, značkové okolo 1000 Kč.

„Nejde jen o vzhled, důležité je, zda brýle dobře sedí, jsou dostatečně velké. V oční optice mohou brýle dítěti dále přizpůsobit, upravit individuálně na obličej,“ říká David Friedman. „V případě poškození brýlí lze v optice objednat náhradní díly včetně dalšího servisu. Takovouto službu nikde u stánku nebo v tržnici dostanete.“

Barva skel? Spíše estetika

Barva skel ve slunečních brýlích má pro většinu nositelů jen estetický efekt, pro děti není příliš důležitá. V praxi se podle Davida Friedmana nejvíce používají odstíny šedé, hnědé a zelené, případně jejich kombinace. Šedý odstín je barevně neutrální a univerzální. Zelená minimalizuje barevný posun, tedy nejméně zkresluje barvy. Hnědá má naopak posun k teplejším tónům a zvýrazňuje kontrasty.

Jak však upozorňuje optometristka Veronika Farkašová, skla dětských slunečních brýlí by neměla být příliš tmavá. „Do dětského oka by mělo jít co nejvíc světla. Jakmile máte tmavé sklo nebo tmavý filtr, znemožňujete přirozený vývoj vidění,“ říká v článku Výběr slunečních brýlí: Za stovku, nebo za tisíce? Hledali jsme rozdíl.

Odborná spolupráce:

Bc. David Friedman

Odborný poradce a regionální manažer firmy FOKUS optik. 18 let pracoval jako optometrista, v současnosti se vedle manažerské pozice věnuje školení v oboru optometrie a aplikace kontaktních čoček. Jednu z poboček FOKUS optik naleznete v největším outletovém centru Fashion Arena Prague Outlet ve Štěrboholích.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).