Hlavní navigace

Jak vybrat ideální gril? Horko těžko

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Na trhu existuje nepřeberné množství grilů, ze kterých si každý vybere ten nejvhodnější pro svůj balkon nebo zahradu. Stačí vědět, co který gril umí a nač se před koupí zaměřit.

Vůně grilované zeleniny a šťavnatých burgerů se víkend co víkend line ulicemi měst i vesnic. A vy, přestože pilně studujete návody na marinády, máte dokonalý přehled o vhodných druzích mas, gril doma ještě nemáte? Možná jen nechcete šlápnout vedle, vždyť na světě je tolik druhů a typů grilů, elektrický, plynový, na dřevěné uhlí… Jak poznat, který je zrovna pro vás ten nejvhodnější? Radili jsme se s prodejcem grilů Václavem BartošemOutdoorchef i expertem na grilování Martinem MotrincemMatyhochalka.cz.

Grily nejčastěji dělíme na elektrické, plynové a na dřevěné uhlí. Jaké jsou výhody a zápory jednotlivých typů?

Elektrický gril

Uplatnění najdou zejména v zimních zahradách, na balkonech nebo při grilování v kuchyni, neboť vyžadují dosah zásuvky. Jejich výhoda spočívá v rychlosti, se kterou jsou připraveny k práci, a také v možnosti regulace teploty. „Není zde vlastně žádný rozdíl oproti použití grilovací pánve. Já používám elektrický gril především na větších akcích a na přípravu hemenexu, lívanců, lokší nebo grilování sýrů. Několikrát v měsíci použiji i doma na burger či rybu. Dobrý elektrický gril ale zvládne dobře i hovězí steak, i když jen po jednotlivých kusech,“ radí Martin Motrinec. Jenže, jak říká Václav Bartoš, těch kvalitních elektrických grilů na trhu moc není. A má na mysli hlavně grily, které pečou/grilují kontaktem s grilovací mřížkou a současně dostatečně horkým prostředím okolo připravovaného jídla.

Plynový gril

Ideálně se hodí na terasu nebo do zahradní kuchyně. Plynové grily se rychle rozpalují, lze u nich snadno regulovat teplotu a snáze se udržují. Některé modely dokonce dovolují usměrňovat žár, a tak umožňují pracovat ve velkém rozmezí teplot. „Moderní plynové grily jsou velmi výkonné a často umožňují díky většímu množství hořáků i nepřímé grilování. Navíc, kvalitní materiál poklopů u plynových grilů přípravu surovin ještě urychluje, případně skvěle drží nižší konstantní teplotu u pomalého grilování,“ radí Martin Motrinec. I u plynového grilu můžete dosáhnout kouřového aroma, které ovlivní výslednou chuť a vůni pokrmů. Stačí do přepážek přidat ve vodě namočené dřevěné štěpky ovocných stromů a nechat je doutnat (platí pouze pro uzavřené grily). Nevýhodou plynového grilu je větší vstupní investice, avšak ekonomika provozu je prý velmi dobrá.

Grily na dřevěné uhlí

Dobře poslouží všude tam, kde není zásuvka, ideálně na samotě, kde nebudete okolí obtěžovat kouřem. Velmi příznivá je u grilů na dřevěné uhlí (brikety, třísky) cena a váha. Lze s nimi snadno manipulovat a některé menší kotlíkové grily tak můžete s sebou vzít i na dovolenou či vandr. Značnou nevýhodou těchto grilů je téměř nemožná regulace teploty. „Na druhou stranu je při tomto způsobu grilování surovina nejvíce ovlivněna formou zpracování a získává nezaměnitelné aroma i chuť. Pokud bych dnes kupoval gril na dřevěné uhlí, tak bych si určitě připlatil a koupil kvalitní výrobek s vyměnitelným středem, který umožňuje umístění pánve nebo kamene,“ radí Martin Motrinec.

Co je při výběru grilu nutné zohlednit

Jaký gril bude ideální zrovna pro tu vaši zahradu či balkon záleží i na tom, jak často ho budete využívat. Je totiž rozdíl, jestli budete grilovat denně pro pět lidí nebo jednou týdně pro dvacet. „Dbejte na to, abyste zvolili gril s dostatečnou, ale ne předimenzovanou kapacitou. Zvolte takový gril, aby s ním nemělo problém vaše okolí – v některých prostorách je zakázáno používat plyn, jinde zas vadí použití ohně a dřevěného uhlí,“ upozorňuje Martin Motrinec a doplňuje: „Je také potřeba zvážit možnosti skladování plynových lahví či likvidaci popela.“ 

Pokud už máte jasno v tom, jaký typ a velikost grilu chcete, máte na půl vyhráno. Teď je třeba zaměřit se na technická kritéria. První z nich je schopnost grilu dosáhnout a udržet správnou teplotu. Pokud to totiž gril neumí, maso bude vysušené a tužší nebo navrch spálené a uvnitř nedopečené. „Pozor si také dejte na to, aby měl gril vyřešen systém odkapávání šťáv a omastku. V opačném případě můžete hazardovat se zdravím, protože spálený výpek, nejen že kazí chuť masa, ale také obsahuje zdraví nebezpečné látky,“ varuje Václav Bartoš. Určitě si gril před koupí dobře prohlédněte. Má hodně klikatých zákoutí? Spoustu součástí? Počítejte s tím, že se vám bude špatně čistit. A sebelepší gril se vám nebude chtít používat, pokud vám jeho čištění zabere moc práce. Ptejte se i na materiál, ze kterého je vyroben grilovací rošt. Na údržbu je nejvhodnější litina či ocel s povrchovou úpravou z keramického smaltu. „Pokud vše předem náležitě nezvážíte, dopadnete jako já a budete mít doma pět a více grilů,“ říká Martin Motrinec.

Vavřínový věnec získává…

Čekali jste, že v závěru vyhlásíme vítěze a ukážeme prstem na jeden gril, ten jediný správný? Chyba lávky, univerzální gril, který sedne každému, prostě neexistuje. Každý ze jmenovaných typů najde své uplatnění v jiných podmínkách, u jiných fajnšmekrů a pro jinou společnost. „Měl jsem možnost vyzkoušet mnoho grilů na dřevěné uhlí, roštů nad ohněm, kamennou desku nad ohněm, plynové i elektrické grily… A který je lepší? To nelze jednoznačně napsat. Pro většinu grilovaček je sice základem a klasikou grilování na dřevu či dřevěném uhlí, u mě to ale neplatí. Podle objemu grilovaných surovin využívám ze 75 % plyn, z 15 % elektriku a zbylých deset procent připadne na dřevěné uhlí a jiné zdroje,“ říká zkušený grilař z Matyhochalka.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).