Hlavní navigace

Jak vrstvit funkční prádlo, abyste nenastydli

8. 11. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Špatná velikost a materiál: to jsou časté chyby, kterých se při výběru outdoorového oblečení dopouštíme. Dokonale vymyšlené materiály totiž fungují jen za určitých podmínek. Službu vypovědí i při špatné údržbě a užívání.

Abyste vlastnosti funkčního oblečení využili na maximum, musíte ho vrstvit. „Každá z jednotlivých vrstev (známe tři základní) má svoji specifickou funkci, jejíž opomenutí může výrazně narušit funkčnost celého systému. Vrstvení je závislé nejen na klimatických podmínkách, ale rovněž na požadavcích daného jedince a jeho cílem je poskytnout uživateli co nejvyšší možný komfort,“ říká specialista na outdoorové vybavení Vít Hruška z e-shopu www.4camping.cz.

1. vrstva: základ na tělo

Znáte ho třeba i pod pojmem termoprádlo a hlavní zásadou je, aby přiléhalo k tělu. Odvede tělesnou vlhkost a vy tak ani při běhání nepocítíte mokrá a studená záda. Vít Hruška radí vybírat ho podle dvou kritérií: aktivity, kterou v něm budete provozovat, a ročního období.

„Zásadní je také vhodnost jednotlivých materiálů (merino vlna, coolmax atd.) na požadované aktivity a do požadované teploty. Coolmax je lepší užívat v létě nebo na halové sporty a spíše časově kratší aktivity,“ vysvětluje odborník.

Merino se uplatní v chladnějších podmínkách. Je také odolné vůči pachům a antibakteriální. Můžete ho bez obav obléknout i víckrát za sebou.

2. vrstva: odvádí i hřeje

Druhá vrstva má víc funkcí. Vlhkost z první vrstvy odvede, a navíc vás teď v zimě zahřeje. Nejčastěji je tenhle kousek šatníku z oblíbeného fleecu.

„Používají se materiály z technických vláken se schopností vázat velké objemy vzduchu, s nízkou nasákavostí a dobrou schopností transportovat vlhkost,“ objasňuje Vít Hruška.

Až budete vybírat „flísku“, sledujte gramáž, tedy číslo vyjadřující, kolik váží m2 tohoto materiálu. „V nižších gramážích je fleece vhodný jako první, případně druhá vrstva. Je prodyšný, velmi rychle schne a je příjemný na dotek,“ vysvětluje Vít Hruška. „Většinou má také kratší jemnější chlup nebo hladký povrch na vnější straně a jemný chlup na straně vnitřní. Často má i antibakteriální úpravu.“

Vyšší gramáž (200, 300) „víc zahřeje“, dá se využít i jako třetí vrstva. I proto ji seženete třeba i s vodoodpudivou úpravou nebo kombinovanou s dalšími materiály (membrána či polyamid).

3. vrstva: odizoluje

Co je navrchu, přijde nejvíce do styku s aktuálním počasím, vybírejte proto pečlivě. Oblečení musí mít izolační a ochrannou vrstvu. Mělo by být maximálně mechanicky odolné, odolné vůči větru, alespoň částečně nepromokavé a co nejvíce prodyšné. Klasikou mezi vrchními vrstvami je softshell.

Funkční prádlo – ujasněte si pojmy

  • Membrána
    Je nejdražší, ale má zpravidla delší životnost a kromě vysoké odolnosti vůči vodě má i dobrou prodyšnost.
  • Zátěr
    Je hydrofobní úprava materiálu, která má vysokou odolnost vůči vodě, ale horší prodyšnost a nemá tak dlouho životnost.
  • DWR
    Je vodoodpudivá aplikace na svrchním materiálu, který je tak odolnější proti vodě, při zachování skvělé prodyšnosti. Voděodolnost je ze všech variant nejnižší a stejné je to s životností.

„Třetí vrstva hraje v celém systému klíčovou roli, přestože bez ostatních vrstev by nebyla ničím. Musí uchovávat izolační vrstvu pod sebou suchou, aby se zabránilo nežádoucím ztrátám tepla akumulací vlhkosti (potu) a zároveň musí být nepromokavá, aby zabránila přístupu vody z vnějšího prostředí. Proto jsou typické produkty této kategorie vyrobeny z materiálů s membránou, zátěrem, nebo alespoň vodoodpudivou úpravou,“ říká Vít Hruška.

Nestříhejte etikety

Aby vám vaše outdoorové oblečení co nejdéle vydrželo, musíte mu dopřát tu nejlepší péči. Některé materiály nesnesou žehličku, jiné se perou jen při nízkých teplotách. Štítky na oblečení tak studujte pečlivě, aby vaší bundě vodoodpudivost vydržela i po vyprání.

Podle Víta Hrušky existuje společný jmenovatel pro jakýkoliv funkční materiál. Je to praní ve speciálních prostředcích pro technické materiály. Ty by vám měl nabídnout prodavač už při koupi oblečení. Tyhle přípravky neobsahují změkčovadla, bělidla a rozjasňovače, které mohou funkční oblečení nenávratně poškodit.

Nejčastější chyby ve výběru funkčního oblečení

  • Špatná volba materiálu
    Gramáž a druh materiálu se liší podle způsobu užívání. Nižší gramáž je vhodnější na aktivnější pohyb nebo do vyšších teplot, u vyšší gramáže je tomu naopak. Syntetické materiály rychleji schnou, ale často více absorbují pachy, merino vlna zase může vyvolat u některých jedinců alergickou reakci.
  • Špatný výběr velikosti
    Oblečení by vždy mělo obepínat tělo. Jen tak bude zajištěna jeho maximální funkčnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).