Hlavní navigace

Jak v létě odlehčit trávicímu systému

23. 7. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jak si v létě nezkazit dovolenou zkaženým žaludkem? Stačí se držet několika málo rad. A když už žaludek volá o pomoc, je třeba se vyhnout semínkům, celozrnnému pečivu a luštěninám.

Potíže se zažíváním mohou velmi rychle pokazit dlouho plánovanou dovolenou. Je proto lepší jim předcházet než hasit nastalý požár. I když i s ním vám pomůžeme. A to i bez pilulek.

V létě nezatěžujte játra a žlučník

Dehydratace, konzumace tučných jídel a alkoholu vedou jak k riziku vzniku neinfekčního zánětu žaludku (akutní gastritidy), tak k riziku vzniku žlučníkových obtíží a v nejtěžších případech i ke vzniku akutního zánětu slinivky břišní (akutní pankreatitidě). „Vzhledem k vysokým teplotám je v létě riziko dehydratace s možným zhoršením funkce ledvin nebo jejich selháním výrazně pravděpodobnější. Pacienti užívající diuretika (léky zvyšující množství moči) mají k dehydrataci výrazně vyšší sklony, také riziko užívání léků snižujících krevní tlak je vysoké. Vyšší teploty způsobují rovněž větší prokrvení kůže a svalů, hrozí riziko zhoršeného prokrvení trávicího traktu se všemi výše popsanými důsledky,“ vysvětluje docent Pavel Kohout z Thomayerovy nemocnice v Praze a doporučuje konzumovat stravu, která nebude příliš zatěžovat trávicí trakt ani orgány s ním související.

Myslí tím játra, žlučník a slinivku břišní. Neméně důležité je důsledně dbát na pitný režim, a pokud dochází ke zvýšenému pocení, například při zvýšené fyzické aktivitě z důvodu náročné práce či sportovních aktivit, doplňovat s tekutinami i minerální látky, především sodík, draslík a hořčík.

Nejčastěji máme v létě potíže se zažíváním po grilování a během cestování

Grilování

Jídlo z grilu je chuťově atraktivní, a proto v letních měsících velmi oblíbené. Hlavní nebezpečí představuje nedostatečná úprava masa při nevhodné teplotě (jak poznat tu optimální?), nebo naopak maso připálené. Je proto dobré vědět, jak na to, aby se maso na gril nechytalo. Při grilování většinu lidí neuspokojí menší porce masa, popř. zeleniny, často dochází k nadměrné konzumaci jídla, zajídání velkým množstvím pečiva, konzumací různých omáček na grilování a tím i k většímu riziku zažívacích potíží. Problematická bývá i vyšší konzumace hub.

Cestování

Na krátké i celodenní výlety si mnozí lidé připravují svačiny, ale i ty mohou být zkázou pro zažívání, zejména pokud v horkých letních dnech vybereme svačiny z potravin, které snadno podléhají zkáze, nebo je nevhodně uchováváme. Z hlediska rizika zažívacích potíží je určitě bezpečnější zastavit se a posvačit cestou čerstvé jídlo. Na cesty se doporučuje hlavně dostatečné množství neslazených nápojů, popřípadě něco „malého“, kdyby na výletě nebylo na dosah občerstvení. Měly by to být suché potraviny, například celozrnné sušenky, tyčinky s ořechy, semínky, ale bez polevy, dále ovoce, které je pevné a nehrozí jeho pomačkání, třeba jablko, banán, sušené ovoce. V případě, že jste vybaveni autolednicí, kterou můžete zapojit do běžné 12V zdířky na zapalovač, můžete si potraviny uchovávat v bezpečné teplotě, ať jde o řízek, nebo chleba s máslem a šunkou.

V případě, že vyrážíte za hranice naší země a hodláte na místě vařit z tamních potravin, dbejte na jejich vzhled, kvalitu a možnost následného uchování. V destinacích, kde je standardní teplota velmi vysoká, podléhají potraviny zkáze ještě rychleji a hrozí nevolnost a několik dní zkažené dovolené. Stejně nebezpečné je uchovávání potravin na pláži. Každá země má svá specifická jídla, někdy velmi odlišná od tuzemského stravování – jiné druhy koření, neobvyklé kombinace potravin, odlišné sestavení jednotlivých chodů. I v takovém případě je na místě ostražitost a postupné navykání na jiný způsob stravy. Pro trávicí systém představuje riziko také stravování „all inclusive“, kdy hosté často zapomenou na střídmost a snaží se ochutnat najednou vše, co se nabízí.

Když už žaludek bolí

„Když problémy se zažíváním nastanou, doporučuje se zejména strava bez hrubé vlákniny, to znamená s vyloučením celozrnného pečiva, ovoce a zeleniny se slupkou, zrníčky nebo semínky a luštěnin. Neměla by se konzumovat také smažená, tučná, kořeněná a přeslazená jídla,“ radí Lucie Růžičková, vedoucí nutriční terapeutka ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Naopak vhodná je pitná kúra, která se užívá v případě obtíží s trávicím traktem i v lázeňských zařízeních. Velmi silně mineralizovaná voda se zvýšeným obsahem fluoridů a kyseliny křemičité se doporučuje k prevenci i zklidnění v době zažívacích potíží, například při nevolnosti – cca 200 ml před hlavními jídly (tzn. 3–4× denně, 20–40 minut před jídlem).

Dávka se upravuje podle věku, pohlaví, snášenlivosti, a protože jde o silně mineralizovanou vodu, měla by se po nějaké době udělat v popíjení přestávka.

Jak v létě odlehčit trávicímu systému

  • Půlku talíře zaplňte zeleninou, například zeleninovými saláty s různými druhy semínek, pečenými paprikami, lilky a rajčaty, brokolicí s mrkví připravenými v páře.
  • Vybírejte jednodušší úpravu libového masa, jako je pečená ryba na citrónech, kuřecí plátek pečený v alobalu s rajčaty a bazalkou nebo telecí nudličky se žampióny sypané sýrem.
  • Zařazujte do jídelníčku těstovinové saláty se zeleninou a třeba tuňákem, saláty s luštěninami, kuskusem nebo bulgurem, vyzkoušejte quinou, jáhly, pohanku.
    Na svačiny využívejte bohatou nabídku ovoce a připravujte si například ovocné saláty s ořechy.
  • Místo majonézy používejte bílý jogurt apod.
  • Omezte množství smažených jídel, jako jsou smažená masa, hranolky, americké brambory.
  • Snižte konzumaci knedlíků, omáček, dortů, zákusků, moučníků s máslovými krémy, šlehačkou.
  • Dodržujte pitný režim a v horkých letních dnech navyšte množství nápojů, které by měly být neslazené (pramenitá voda, přírodní minerální voda, ředěný 100% džus, domácí ice tea aj.).
  • Preventivně zařaďte přes léto minerální vodu z přírodního léčivého zdroje (obecně 1–2× denně 200 ml před hlavním jídlem, přesné množství se řídí věkem, pohlavím, popřípadě zdravotním stavem).

Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD.

Primář interního oddělení v Thomayerově nemocnici v Praze


Bc. Lucie Růžičková

Vedoucí nutriční terapeutka ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).