Hlavní navigace

Jak udělat dobrý french press? Trik je v hrubě mleté kávě

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Nemusíte zrovna číst francouzské noviny, abyste si domů pořídili french press. Tato jednoduchá nádobka se sítkem vás vyjde na pár stokorun a můžete v ní připravit skvělou kávu, nejen k francouzské bagetě nebo croissantu.

Historie french pressu sahá do devatenáctého století, první zmínky o něm se zachovaly v oblasti Provence. Tento způsob přípravy kávy se rychle rozšířil do celého světa, a mnozí jej dokonce mají „po babičce“ doma, aniž by věděli, k čemu se dá použít. Anebo si v něm připravují sypaný čaj. French press se totiž dá použít na oba nápoje. Jen je nutné před každým použitím zkontrolovat sítko a konvičku pořádně vypláchnout. Výběrová káva se zbytky heřmánku se moc dobře pít nedá…

Meleme, meleme…

French press je ideální způsob pro všechny, kteří se chtějí ponořit do světa kvalitní kávy a objevovat něco nového. Je to metoda, kterou využívají jak kávoví začátečníci, tak zkušení baristé.

„French press je jeden z nejjednodušších způsobů přípravy kávy. A pokud dodržíme pravidla, nemáme co zkazit,“ říká barista Marek Knopp.

Galerie: Jak a na čem umlít kávu

Prvním předpokladem je kvalitní káva, která v tomto případě vyžaduje hrubé mletí. Zrna by měla mít strukturu krystalového cukru. „Na rozdíl od jiných metod filtrované kávy, které vyžadují mnohem přesnější mletí, zvládne větší hrubost i některý z obyčejných elektrických mlýnků. Další možnost je mlýnek ruční, za který zaplatíte kolem tisícovky. Anebo si můžete kávu nechat namlít přímo ve specializované prodejně nebo pražírně,“ říká Marek Knopp. Upozorňuje ale, že předem namletá káva velmi rychle ztrácí aroma.

Jak připravit french press

Obecně platí, že na litr vody používáme 60 gramů kávy. Tu nikdy nezaléváme vroucí vodou, ale počkáme, až voda zchladne na teplotu 93 – 94 stupňů (stačí nechat projít varem a počkat minutu). „Kvalitní kávu dělá i kvalitní voda, ideální je filtrovaná nebo balená,“ radí barista Marek Knopp.

Kávu promícháme a lehce stlačíme sítkem, aby bylo zhruba dva centimetry pod hladinou. Necháme extrahovat čtyři minuty, stlačíme sítko úplně dolů, počkáme pár vteřin, než se v konvici usadí zvířený kávový prach a hned přeléváme do šálků.

Pokud kávu necháme ve french pressu louhovat, je celé kouzlo jeho přípravy pryč. Do vody se zbytečně uvolňují silice a oleje, které ovlivňují chuť nápoje. Navíc je tato káva zbytečně agresivní pro žaludek.

Pár triků…

  • Než do nádobky vysypete kávu, předehřejte ji na chvíli horkou vodou. Během extrakce bude voda pomaleji chladnout. Je to důležité především pro nerezové varianty french pressu.
  • Netlačte na sítko příliš, abyste se neopařili.
  • Pokud výsledný nápoj obsahuje kávový „prach“, zkuste hrubší mletí.

Jakou kávu vybrat

Na rozdíl od džezvy, která si více rozumí se zemitějšími kávami, můžeme s french pressem experimentovat.

Více o přípravě kávy v džezvě: Dát si „turka“? Jedině z džezvy

French press snese „klasiku“ – kávu s tóny kakaa, ořechů nebo čokolády, kterou si (přes nesouhlas mnohých baristů) dolijete mlékem. Stejně tak ve french pressu připravíte kávy ovocné, šťavnaté a nakyslé, které si s mlékem vůbec nerozumí. Výběr je na vás, důležitý je správný postup.

Kde nakoupit

Pokud toužíte po ručním mlýnku, podívejte se do e-shopů (např. Doubleshot.cz) nebo se poraďte s baristy ve vaší oblíbené kavárně.

Jak vybrat elektrický mlýnek? Dočtete se v Průvodci kuchyňskými spotřebiči: Kupujeme mlýnek na kávu

French press pořídíte ve specializovaných prodejnách, v e-shopech kaváren nebo pražíren, ale i v domácích potřebách. Zaplatíte za něj od dvou set do tisícovky, podle materiálu, velikosti a designu.

French press

  • Plusy:
    Jednoduchá příprava
    Nízké pořizovací náklady
  • Minusy:
    Káva se filtruje přes kovové sítko. Ve srovnání s ostatními metodami (které postupně představíme v seriálu ) je tak výsledný nápoj méně čirý.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala jako redaktorka v tištěném i TV zpravodajství (Vltava-Labe Press, TV Prima). Černou kroniku vyměnila za kávu a magazíny, ráda balancuje mezi profesí baristky a redaktorky. Spolupracuje např. s časopisy Sidonie a Biorevue.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).