Hlavní navigace

Jak udělat dobrý čaj? Potřebujete vodu bez chloru a nahřáté nádobí

22. 11. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Cesta k opravdovému dobrému čaji nemusí vést do Číny. Stačí dodržet pár pravidel a sehnat kvalitu. Ptejte se především na stáří.

Většina z nás po něm sáhne, když ne jindy, tak právě v chladném ročním období. Nejsem přece ortodoxní „čajař“, který medituje na koberečku v čajovně, říkáte si u regálu v supermarketu a bez většího přemýšlení sáhnete po nějaké barevné krabičce.

Galerie: Co je tak úžasného na čaji o páté

Rychlovka, nebo trochu práce?

„S čaji je to podobné jako s ostatními potravinami nebo nápoji,“ říká znalec čaje a kávy Michal Křižka. „Můžeme volit supermarketovou obvykle nekvalitu, nebo navštívit speciální obchod. Jako jsou jiné jogurty nebo maso od farmáře, jsou jiné i čaje nebo kávy od odborníků.“

Naštěstí se čajovny, pražírny kávy nebo prodejny se zdravou a bio výživou dají nalézt už téměř ve všech středních a větších městech. Stačí se porozhlédnout, a pokud jde o čaj, mít také dobré předsevzetí. Do přípravy kvality se musí něco investovat: nejde jen o to zalít hrnek. Jde o to, co zalijeme a jakou péči kolem tomu věnujeme. Pak nebude ČAJ jako čaj.

Základ: čerstvost

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv čaj (viz níže), ptejte se především na stáří: „Vždycky se těšíme na nové sklizně čajů,“ uvádí znalec. „Zákazník by neměl kupovat žádný čaj starší dvou let.“ (Pak už existují speciality jako třeba stařené čaje, ale ty jsou opravdu pro fajnšmekry). „Důležitá je i informace, odkud čaj pochází. Klasickým a největším producentem je Čína.“

Až navštívíte svého čajového odborníka, zkuste si také předem uvědomit, co vám chutná (i když dosud jen z čajové „konfekce“). Úplně nejjednodušší je rozdělení na klasiku: černý, zelený nebo ovocný čaj. I když… „Jen pro úplnost ale ovocný čaj není čaj, ale infuze,“ usmívá se Michal Křižka. „Označení čaj pro něj není správné.“

Voda bez chloru a nahřáté nádobí

I když každý typ čaje potřebuje něco jiného, pár pravidel pro přípravu kvality se může sloučit. Základ pro dobrý čaj je dobrá voda. Michal Křižka rozhodně doporučuje filtrovanou. „Voda z kohoutku obvykle nevyhovuje, je příliš tvrdá,“ vysvětluje odborník.

„Všimněte si, že na povrchu vytvoří jakýsi mléčný film, tvořený rozpuštěnými minerály. Ideální je filtrovaná voda bez obsahu chlóru, to je zabiják chutí.“ Pak můžete mít sebekvalitnější čaj a jeho tóny nerozeznáte. Bude plochý, nezáživný a nedá vám to, co slibuje prodejce nebo etiketa.

Počítejte také s tím, že v obchodě s čaji strávíte nějaký čas sbíráním informací: každý čaj potřebuje trochu jiné podmínky na přípravu nebo nádobí, ve kterém jej připravujete.

„Praktickým tipem pro všechny druhy čajů je ale určitě nahřátí nádobí, ve kterém ho podáváme,“ radí Michal Křižka. „Liší se ale teplota vody a především doporučený čas extrakce, tedy louhování čajů.“

Jak na čaje ve zkratce?

Ovocný – čaj „nečaj

Odborník vzdychne, ale většina z nás má ovocné infuze v oblibě. Nahrává jim i to, že při přípravě skoro nemůžete šlápnout vedle. Kvalitní infuze jsou vlastně sušené ovoce, navíc je tedy můžete kdykoliv během pití i přímo ochutnat.

„Voda k přípravě má sto stupňů Celsia, stačí tedy obyčejná konvice, ve které necháme vodu klokotat, a nepotřebujeme přesné měření teploty,“ radí Michal Křižka. „Při nákupu ale také doporučuji ptát se na čerstvost čaje, má to samozřejmě vliv na výslednou chuť.“

Ovocné „čaje“ v sobě obvykle skrývají například šípky, jablka nebo okvětní lístky pro hezčí barvu a pro neexperty mají i velmi lákavou vůni. Pro základní výbavu vám pak stačí dokoupit sítko.

Černý čaj

Klasika, kterou můžete zažít ve vysoké kvalitě. I on „unese“ klokotající vodu, pozor už ale dejte na přelouhování.

„Pro černý čaj doporučuji louhování čtyři až pět minut,“ objasňuje Michal Křižka. „Když to ale přeženeme, začnou se z čaje uvolňovat látky, které jsou chuťově agresivní, například svíravé taniny, a to nechceme. Tenhle problém u ovoce nenastane.“

Až budete vybírat černý čaj, berte klasiku, kde není nic navíc. Bývají totiž uměle aromatizované například bergamotem. Sice nejde o chemii, ale přírodní silici, ale čistá chuť čaje už se pak lehce ztrácí.

Zelený čaj

Je jemný a má decentní vůni. Bývá oblíbenou variantou místo kávy. Ale už potřebuje větší pozornost a výbavu pro správnou přípravu. Podle odborníka mu stačí dvě až dvě a půl minuty pro louhování a složitější je to i s vodou. Budete potřebovat teploměr:

„Zelený čaj je ideální připravit ve vodě o 73–74 stupních,“ doporučuje Michal Křižka. „Vše je ale o osobní preferenci – když ho třeba louhujeme o něco déle, je i jeho chuť úplně jiná. Proto se vyplatí delší rozmluva s prodejcem – o tom, co nám chutná, jaké máme představy o výsledku. Vždycky každému říkám: pověz mi něco o sobě a já tě v oblasti čaje nebo kávy povedu za ruku.“

Se stejnou surovinou tak můžete vyzkoušet různé receptury a poznat, co vám nejvíc vyhovuje. Kvalitně připravený zelený čaj je ale obřad: s teploměry, pečlivým hlídáním času a dalšími nezbytnostmi.

„U všech druhů čajů také doporučuji zkusit nejdříve vynechat klasická dochucovadla, jako je med nebo cukr. Zakryjí pravou chuť čaje a to může být škoda. Něco na závěr se dá vždycky přidat, až když zjistíme, že nám to v pravé chuti čaje chybí,“ uzavírá znalec.

Odborná spolupráce:

Michal Křižka

Barista a odborník na čaje, Cafeart.cz.

Problematice se věnuje již od r. 2002.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).