Hlavní navigace

Jak to bylo doopravdy? Metanolová aféra z roku 2012 byla zfilmována

30. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Česká televize odvysílala dvoudílný film Metanol, který odkrývá, jak snadné bylo dostat smrtící směs do obchodů. Nestihli jste ho vidět? Podívejte se na internetu.

Už tomu bude šest let, co se v Česku začala rozkrývat metanolová aféra, na jejímž konci bylo čtyřicet osm mrtvých a sto doživotně zdravotně poznamenaných lidí. Díky policii ale i sedmdesát obviněných a odsouzených. Výrobci smrtící směsi si u soudu vyslechli doživotní trest. Co přesně se tehdy stalo?

…před šesti lety

Vůbec poprvé jsme vás o kauze metanol informovali v září roku 2012. Tehdy agrární analytik Petr Havel popsal cestu falšovaných a potenciálně nebezpečných lihovin ke spotřebiteli jako velmi snadnou. Což se následně potvrdilo při mnoha celorepublikových kontrolách, kdy bylo nalezeno deset tisíc litrů otrávené směsi.

Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Radili jsme vám tedy s první pomocí při požití metylalkoholu i jak poznat, který alkohol je bezpečný. Doma, v obchodě, v restauraci… Vůbec nejvíce ale každého zajímala galerie lahví, které obsahovaly závadný alkohol.

Galerie: Falšovaný alkohol v roce 2012

Pravda ve filmu

Jak se vůbec mohlo stát, že se do oběhu dostal alkohol se smrtící dávkou metanolu? Kdo a proč takový alkohol vyrobil? Nejen o tom pojednává nový dvoudílný film České televize Metanol, který byl poslední dubnovou neděli roku 2018 odvysílán na první programu. Pokud jste ho nestihli, máte možnost jeho oba díly vidět na internetu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).