Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily

Brambory k uskladnění patří do sklepa. Co když ho nemáme? Jaké zajistit podmínky skladovaným bramborám a jsou ty naklíčené nebezpečné?

Ušetříme peníze, máme je po ruce kdykoliv potřebujeme a jsou chutnou přílohou i hlavním jídlem. O své brambory se během skladování musíme starat. A včas je spotřebovat, jinak můžeme riskovat i zdraví.

Kde vybrat brambory

„Brambory k uskladnění je nejlepší vybírat u farmářů,“ radí výživová poradkyně Hana Střítecká. „Měli bychom mít možnost vidět je někde vysypané a zkontrolovat.“

Vyhněte se proto neprůhledným pytlům, i kdyby vás lákala cena. Brambory nesmí být poničené, naseknuté ani mokré.

Galerie: Odrůdy brambor

Kam s nimi?

Až si vyberete „svou“ odrůdu a důvěryhodného farmáře, zavezte brambory ideálně do sklepa. Měl by být čistý, chladný a hlavně dobře větraný. „Když se nevětrá, tak se vlhkost vypařovaná z brambor sráží na zdech a může způsobovat plíseň,“ objasňuje Hana Střítecká. „Také je vhodné sklep před přivezením brambor vysířit.“ 

Nenechávejte tu brambory v uzavřených pytlích ani vysokých vrstvách, nemohly by totiž větrat. Ideální jsou bedýnky a vrstvení maximálně do osmdesáti centimetrů. A proti známé klíčivosti doporučuje odbornice jednu babskou radu: na vzdálenost dlaně můžete pod brambory vložit dřevěné uhlí.

„Ve sklepě s bramborami také hlídejte teplotu, neměla by klesnout pod 4 °C, pak totiž brambory sládnou,“ dodává Hana Střítecká.

Bez sklepa?

Když nemáte doma sklep, raději zvolte variantu průběžného nakupování brambor. Většímu množství téhle hlízy byste totiž těžko zajistili ideální skladovací podmínky a brambory by se více kazily.

Co když ale neodoláte nebo vám někdo z příbuzných udělá radost a pytel brambor doveze? „Pro domácí podmínky obecně platí, že brambory by měly být ve tmě, aby neklíčily,“ doporučuje výživová poradkyně. „A na chladnějším místě, aby se nekazily.“

Chladnější místo ale neznamená lednici, sem brambory nepatří, a navíc by ji zašpinily. Můžete zvolit spíž nebo jiné tmavé místo. Brambory často kontrolujte. Nejdříve dejte bokem naseknuté nebo ty jinak „poraněné“. Ty hned uvařte a snězte. Každá nová cesta pro další brambory by pak měla znamenat kontrolu uskladněných, aby ty nahnilé nekazily další.

Co z brambor v zimě uvařit

Brambory jsou jedním ze zdrojů vitamínu C, což se dá hlavně v zimě dobře využít proti věčným útokům bacilů. Abyste ale cenné vitamíny neztratili, vařte hlízy ve slupce.

Galerie: Vitamíny v potravinách

A další tip má Hana Střítecká: „Také je vhodné dávat brambory vařit už do horké vody, například je zalít předvařenou vodou z rychlovarné konvice. Nebudou se pak zbytečně louhovat a ztrácet živiny.“

Jestli vám brambory zbudou až do jara, počítejte s tím, že ztrácejí na chuti, a vařte je pak s trochou kmínu, případě se suchou snítkou celeru nebo petrželky.

„A pokud brambory přece jen ‚namrznou‘, mají pak nasládlou chuť,“ říká Hana Střítecká. „Můžeme je tedy využít třeba k přípravě bramborové kaše.“

TIP: Taky děláte bramborovou kaši špatně?

Klíčky změřte

A jak na pověstné klíčení brambor, hrozí vám otrava? „Brambory s klíčky o délce do jednoho centimetru můžeme po důkladném oloupání a vykrájení oček použít. Naopak silně naklíčené brambory s delšími výhony už do kuchyně nepatří,“ říká rozhodně výživová poradkyně. „Naklíčená brambora v okolí klíčku obsahuje solanin, který je jedovatý.“

Zdravý dospělý by musel klíčky a hlízy sníst syrové a ve velkém množství, aby mu hrozila otrava. Což ale neznamená, že byste měli riskovat kvůli pár ušetřeným korunám. Citlivější jedinci nebo děti totiž podle Hany Střítecké mohou po požití klíčků pociťovat bolest hlavy, ale třeba i zvracet nebo cítit křeče v žaludku.

„V jarních měsících, kdy už brambory klíčí více a rychleji, není vhodné používat ani vodu po vaření brambor třeba na česnečku,“ uzavírá Hana Střítecká. „Solanin je totiž částečně rozpustný a do vody přechází.“

Odborná spolupráce:

Ing. Hana Střítecká, Ph.D.

Vysokoškolská pedagožka, lektorka kurzů Nutris o potravinách a zdravém stravování, členka Aliance výživových poradců, výživová poradkyně a odborná garantka sytému hodnocení potravin projektu FÉR potravina.

1 názor Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 10. 10. 2017 20:19