Hlavní navigace

Jak si ulehčit práci při plánování cukroví

6. 12. 2016

Sdílet

Dědí se nejen věci a barva očí. U nás doma se například vždycky začínalo péct po Mikuláši. A tak peču i já. Každý rok mi pomáhá už starý, potrhaný a ušmudlaný seznam surovin. A několik nových triků.

Vanilkové rohlíčky, linecká kolečka, ořechy, škebličky, nepečená „tlačenka“, vosí úly… to jsou jistoty Vánoc u nás doma. Seznam se časem stabilně rozšířil o perníčky, sem tam o místo mezi stálicemi usiluje nějaký ten experiment. Babička navíc dodává rok co rok toužebně očekávanou krabici, v níž jsou zase „její“ kousky – Išelské, podvodnice, lepené s ořechy… Základ našich krabic je každý rok prakticky stejný. A díky tomu může být stejný i praktický seznam, který ušetří práci při plánování nákupu.

Vánoční cukroví: kdy se co peče

Množství, druhy i doba pečení se samozřejmě různí, ale některá obecná pravidla přeci jen platí:

Konec listopadu, začátek prosince:

PERNÍČKY

Obvykle se začíná perníčky, protože potřebují nejdelší čas na rozležení. Můžete ale zkusit i perníčky, které jsou měkké hned po upečení.

Kolem Mikuláše:

OSTATNÍ PEČENÉ CUKROVÍ

Zhruba dva, tři týdny před Vánoci je čas na rohlíčky, linecké, pracny, košíčky… nejprve jen upečeme, zdobit a plnit budeme později. Linecké někdo maže zavařeninou hned, jiný nechává ještě cca týden či déle odležet (u marmelád např. hrozí riziko plesnivění, tématu se budeme podrobně věnovat v jednom z dalších dílů Adventního kalendáře).

Týden před Vánoci:

NEPEČENÉ CUKROVÍ

Nakonec přijde na řadu nepečené cukroví, vosí hnízda, koule z kokosu, ořechů, čokolády nebo piškotový salám…

Pár dní do Štědrého dne:

KRÉMY, POLEVY, ZDOBENÍ

Většinou se připravují až krátce před Vánoci, aby se nezkazily.

Osobně bych se netrápila zbytečně podrobným plánováním typu „kdy co upeču“ a jeho následným úmorným dodržováním. Někdo dá cukroví víkend od rána až do noci a má zhruba hotovo, jinému vyhovuje styl „každý den něco“. Ale co se hodí naplánovat, jsou suroviny, které je potřeba nakoupit.

Jak nakoupit tak akorát? I chaotikovi se o adventu hodí plán

Je zbytečné běhat věčně do krámu pro další máslo, mouku, vajíčka, co zrovna dojde. Stejně tak je zbytečné udělat si zásoby jak před válkou; jednak Vánoce i tak dost provětrají peněženku, a navíc je škoda nevyužité potraviny časem zkažené vyhodit.

Co tedy budete potřebovat? Plán!


Může být načmáraný rukou, vyplněný do vytištěné tabulky (ke stažení) nebo mít podobu sofistikované elektronické tabulky, která vám sama sečte množství surovin. Do levého sloupce napíšete druhy cukroví, které máte v plánu připravit, do dalších sloupců vyplňujete potřebné suroviny. Sečtete a je to. Nákupní seznam pro váš stálý vánoční repertoár lze každý rok jednoduše doplnit o suroviny na nové druhy cukroví.

Co je asi nejtěžší – vytvořený seznam do dalšího adventu neztratit. To platí i pro již vyzkoušené recepty a nabyté zkušenosti s cukrovím. Do roka a do dne vše zapomenete, i když si teď myslíte, že určitě ne. Papírový seznam se surovinami vložte třeba do kuchařky k receptům na cukroví. Napište si, co se vám jak dařilo, kde je dobré přidat, ubrat apod. K vyzkoušeným receptům si poznamenejte vlastní zkušenosti, např. dobu pečení ve vaší troubě, upravené dávky (ne, nepeču tři kila perníčků jako kamarádka). Oblíbené online recepty si někam uložte, např. do speciální složky. Sem přijde i elektronický seznam surovin.

Navíc, v dnešní online době, je možné i potraviny nakupovat online (i když ještě ne všude). V e-shopech bývá možnost vytvořit si a uchovat vlastní nákupní seznamy, takže můžete mít nákup na cukroví klidně uložený na další rok přímo u obchodníka.

Co se zbytky?

Nevyužitá mouka či cukr se při správném skladování jen tak nezkazí, máslo či tuk také v lednici nějakou dobu vydrží. Strouhaný kokos, který rád žlukne, či již vyloupané ořechy „nad plán“ celkem snadno využijeme do nepečeného cukroví na poslední chvíli. Hodí se do nejrůznějších koulí, z kokosu můžeme připravit jednoduché kokosky.

Pokud do receptů spotřebujete jen vaječné žloutky a přebývají vám bílky, upečte sněhové pusinky. Jsou nachystané raz dva a nepotřebujete než k bílkům přidat trochu cukru, vyšlehat – a trpělivě je pak sušit v troubě.

 

A nakonec asi to hlavní – pečení vánočního cukroví není povinnost ani soutěž. Neupadejte do deprese nad dokonalými fotkami foodblogerů ani radami z časopisů typu „cukroví postačí deset druhů“. To vaše je pro vás to nejlepší (i kdyby bylo z obchodu, čert to vem).

Jestli cukroví nepečete, ale kupujete, podívejte se na šikovné tipy, kde objednat a koupit vánoční cukroví.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).