Hlavní navigace

Jak si ověřit původ masa

5. 2. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Skandál s polským hovězím vede k většímu zájmu o původ potravin. V případě hovězího lze celkem snadno ověřit, zda maso pochází z českého chovu.

Skandál týkající se nelegálních porážek v Polsku je podle českého ministerstva zemědělství primárně výsledkem nelegálních aktivit, i vzhledem k tomu, že porážka byla vykonávána záměrně v noci, aby se zabránilo úřednímu dohledu.

„Maso a produkty ze skotu, který neprošel po poražení (post mortem) veterinární prohlídkou, nesmí být uváděny na trh. Takové maso a produkty není možné prohlásit za zdravotně nezávadné,“ uvádí Informační centrum bezpečnosti potravin MZe ČR.

Nedůvěra v polské potraviny

Postupné uvolňování informací až pod tlakem okolních států a médií podkopává důvěru u veškeré polské produkce. Uvedl to v pondělí 4. 2. ministr zemědělství Miroslav Toman při setkání s polskou velvyslankyní Barbarou Annou Ćwiorovou. Projednávali vývoj v kauze polského hovězího masa. To bylo přes původní ubezpečení, že se do České republiky nedostalo, vyvezeno do čtrnácti zemí, včetně Česka.

„Zpoždění při informování z polské strany podkopává naši důvěru u veškeré polské potravinářské produkce. Vzhledem k tomu, že jde o opakovaná selhání, vážně uvažujeme o mimořádných veterinárních opatřeních, která by zakázala dovozy hovězího masa z Polska,“ řekl Miroslav Toman.

Podle polské strany se veškeré rizikové maso stahuje a dohledávají se všechny závadné šarže. Český zákazník má však i možnost ověřit si český původ hovězího masa.

Původ masa

Na webových stránkách ministerstva zemědělství je možné si v aplikaci Původ hovězího masa ověřit původ hovězího zakoupeného na trhu v ČR.

Aplikace vyhledá maso ze zvířat v tuzemsku chovaných, vykrmovaných a také poražených. Naopak nenajde údaje o zvířatech dovezených ze zahraničí za účelem porážky v ČR (pro tato zvířata neplatí povinnost registrace v ústřední evidenci) ani o jiném mase zahraničního původu.

Podle ušního čísla zvířete z povinné ústřední evidence hospodářských zvířat, které musí být uvedeno na balíčku masa či v prostorách prodejny, lze v této aplikaci zjistit datum narození a porážky zvířete, jeho pohlaví a plemennou příslušnost. Tyto údaje, spolu s dalšími informacemi, jsou do určité míry potvrzením potravinové bezpečnosti a kvality zakoupeného hovězího masa.

Jak má být maso označeno

Maso, které pochází z legálních chovů a jatek, musí splňovat požadavky dané zákonem. Mnohé se dozvíte z obalu masa.

Označování země původu je povinné pro vepřové, drůbeží, hovězí, kozí a skopové maso. Tato povinnost se vztahuje na balené (již od výrobce), zabalené (u obchodníka) i nebalené maso.

U nebaleného masa se povinné informace o původu uvádějí v těsné blízkosti tohoto masa.

Jak má být správně označeno prodávané maso?

  • Uvádí údaj o zemi, ve které probíhala podstatná část chovu zvířete a jeho porážka. Pokud bylo zvíře narozeno, chováno a poraženo v jedné zemi, pak lze tuto informaci označit na obalu souhrnně jako „původ“ (např. „Původ: Česká republika“).
  • Identifikační značka je informací o schváleném podniku, ve kterém došlo k poslední hygienicky podstatné manipulaci s potravinou, nikoli informací o zemi původu.
  • Pro jednoznačnou identifikaci povahy potraviny musí být na obalu označen zákonný název. Tím se rozumí název, který je definován právním předpisem.
  • Identifikační kód potraviny je důležitý pro zpětné vysledování potraviny či suroviny. Kód šarže může být zastoupen datem minimální trvanlivosti nebo datem použitelnosti.
  • Datum použitelnosti se uvádí u potravin, které snadno podléhají zkáze. Po uplynutí data použitelnosti se potravina nepovažuje za bezpečnou a nesmí být prodávána.
  • Jméno nebo obchodní název potravinářského podniku.
  • Podmínky skladování se uvádějí v případě, že tak přímo stanoví právní předpis, nebo to vyžaduje charakter potraviny.
  • U drůbeže označení třídy jakosti udává, zda je potravina zařazena do třídy A, nebo B.
  • Údaj o množství se uvádí v gramech nebo kilogramech.
  • Pokud je na obalu uvedeno, že se jedná o masný polotovar, znamená to, že do potraviny byly přidány další složky, například voda nebo přídatné látky (např. polyfosfáty). Na masném polotovaru musí být vždy uvedeno složení.
  • Na etiketě můžete nalézt další údaje, jako jsou cena, cena za jednotku, označení typu obalu a také čárový kód, který je pouze dobrovolným údajem.

Galerie: Průvodce hovězím masem

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).