Hlavní navigace

Jak si nesplést kaštan jedlý s tím koňským. S tím jedovatým

22. 11. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vůně pečených kaštanů už pomalu zaplňuje ulice měst. Pokud byste si kaštany chtěli sami nasbírat a připravit, mějte se na pozoru a sbírejte jen ty, které vyrůstají z kaštanovníku jedlého. V opačném případě byste mohli přijít k zažívacím obtížím.

V podzimním období dochází někdy k záměně kaštanů, které rostou na jírovci maďalu (kaštanu koňském; Aesculus hippocastanum), se sladkými kaštany, které vyrůstají na kaštanovníku jedlém (kaštanovníku setém; Castanea sativa). Alespoň to vyšlo ze studie Francouzského úřadu pro potraviny, životní prostředí, ochranu zdraví při práci a bezpečnost (ANSES), kterou přeložil Ivo Doskočil z České Zemědělské Univerzity v Praze.

Francouzská toxikologická střediska detekovala od roku 2012 do roku 2018 záměny koňských kaštanů s jedlými v jedenácti procentech případů ze všech záměn během celého období. Jednalo se o druhou nejčastější záměnu po záměně cibulovin (12 % případů).

Není kaštan jako kaštan

I když se běžně hovoří o „kaštanech“, „kandovaných kaštanech“, „kaštanovém pyré“ nebo „kaštanovém krému“, ve skutečnosti se mluví pouze o odrůdě velkých jedlých kaštanů, které jsou pěstovány za účelem konzumace.

Galerie: Jedlé kaštany

Volně rostoucí sladké kaštany jsou jedlé a zdraví prospěšné. „Kaštany jsou jedním z nejlepších zdrojů sacharidů (37,4 %), který je srovnatelný jen s obilninami a obilím. Jejich největší podíl tvoří škrob (85 %) a sacharóza (15 %),“ uvádí ve své Encyklopedii léčivých potravin George D. Pamplona-Roger. Kaštany jsou také bohaté na vitamin C, B1, B2, B6 a niacin. Díky vysokému obsahu draslíku a malému množství sodíku jsou doporučovány lidem trpícím hypertenzí a kardiovaskulárními poruchami.

Naproti tomu koňské kaštany jsou jedovaté a mohou způsobit poruchy trávení, např. bolest břicha, nevolnost, zvracení a podráždění krku.

Jak rozeznat koňské kaštany od kaštanů jedlých?

Sledujte tvar semen a jejich vnější obal:

Vnější obal semen jedlého kaštanu je hnědý s četnými dlouhými štětinami. Obsahuje dvě až tři semena, která jsou poměrně malá, zploštělá a trojúhelníková.


Autor: Depositphotos.com

Kaštan jedlý

Vnější obaly (slupky) koňských kaštanů jsou tlusté a zelené, s malými krátkými širšími hroty a obvykle obsahují pouze jedno větší zaoblené semeno.


Autor: Depositphotos.com

Koňský kaštan

Podívejte se, kde stromy rostou, a prohlédněte si jejich listy

Koňské kaštany rostou ve městech, parcích, uličkách a na školních pozemcích, zatímco jedlé kaštany najdete spíše v lesích nebo sadech.

Každý list koňského kaštanu se skládá z několika oválných složených lístků, které dodávají celému listu vzhled ve tvaru dlaně, zatímco listy jedlých kaštanů jsou jednoduché, protáhlé a nemají složené lístky. Viz obrázky výše.

Není vám po kaštanech dobře?

Pokud si nejste jistí, jaké kaštany jste snědli, a není vám po nich dobře, je dobré mít fotografii kaštanů, které jste si připravovali, nebo mít k dispozici trochu hotového kaštanového jídla pro snadnější identifikaci v případě otravy. V případě vážných zdravotních potíží po jídle volejte 155 (112 v rámci EU) nebo navštivte lékařskou pohotovost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).