Hlavní navigace

Pravý vánoční čaj: jak si namíchat voňavou adventní směs

10. 12. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Znáte snad jiné období roku, které je tolik protkáno vůněmi jako Vánoce? Provoňte si letos nejen svůj byt či dům, ale také příjemné chvíle nad šálkem čaje. Jak jednou ochutnáte vlastní namíchaný, jiný nebudete chtít.

I když je míchání čajů docela věda, s našimi návody to zvládnete snadno. Snad nejdůležitější pravidlo zní – nikdy spolu nemíchejte bylinky, které mají protichůdné účinky. Silně ochlazující mátu si nechejte raději na léto a rozhodně ji nedávejte do směsi se zahřívací skořicí. Čaj by vám nepřinesl to, co od něj očekáváte. A navíc by ani příliš nechutnal.

Bylinková alchymie

O tom, jak ideálně vyrobit bylinnou čajovou směs, se nikde moc nedočtete. Jde o to, že i názory samotných bylinářů se různí. Jisté je jen jedno – měkké části rostlin (nať, listy, květy) se zalévají horkou vodou, nikoliv vroucí. Poté se nechají deset minut louhovat. Následně se scedí a mohou se popíjet.

Naopak tvrdé části rostlin (kořeny, kůra) je třeba povařit. Ne vždy však toto pravidlo platí; pokud chceme kořením bylinný nebo ovocný čaj jen ovonět, pak zcela postačí, když jej pouze zalijeme vodou a necháme louhovat.

Rovněž platí pravidlo, že bylina, která ve směsi převažuje, tvoří tělo – tedy základ čaje. Pro tento účel se hodí ideálně „lehké“, neutrální byliny, jako je jahodník, maliník, ostružiník, ibišek, šípek a podobně.

Čaj vonící adventem

  • 1 jablko nakrájené na kousky
  • 1 hruška nakrájená na kousky
  • hrst podrcených šípků
  • 1 lžička ibišku
  • kus celé skořice
  • 2 hřebíčky
  • šťáva z jednoho pomeranče

Všechny ingredience, krom pomerančové šťávy, smícháme. Zalijeme horkou vodou a necháme 10–15 minut louhovat. Scedíme a necháme lehce zchladnout. Pak do čaje přidáme připravenou pomerančovou šťávu a dle potřeby dosladíme medem.

Hřejivé koření

Rozhodně patří do fytoterapie, je tedy přírodním léčivem. Kořením naši předci léčili už v pradávných dobách. A s úspěchem. Své znalosti pak předávali dalším generacím. Je škoda, že v dnešní době jej používáme spíše jen jako doplněk nejrůznějších pokrmů, protože s jeho pomocí se můžeme zbavit mnoha obtíží, které nás trápí. A taky si jím můžeme báječně ovonět čaje.

Pravý vánoční čaj

  • hrst okvětních plátků růže
  • 1 lžička maliníkového listí
  • ½ lžičky pomerančové kůry
  • kousek tlučeného kardamomu
  • 1 hřebíček

Všechny ingredience smícháme a zalijeme horkou vodou. Necháme deset minut vylouhovat, scedíme a popíjíme. Pro intenzivnější aroma je možné přidat ke směsi i půl lžičky sypaného černého čaje.

Vánoční koření

Která koření se v tento čas nejvíce využívají?

Vanilka – jde o jedno z nejdražších koření. Pravý a opravdu kvalitní vanilkový lusk může vyjít i na stokoruny. Jako přírodní léčivo může pomoci snížit horečku a také jde o afrodiziakum. Sladká vůně se hodí téměř do jakéhokoliv čaje. Vyzkoušejte ji třeba k pečenému jablku. A pozor – vanilku přidáváme až jako poslední ingredienci, jinak bychom její chuť degradovali.

Skořice – štiplavé koření, bez kterého by štrúdl nebyl tím, čím je. Koření posiluje srdce, imunitu a zlepšuje náladu. Pokud ji chuťově propojíte s pomerančem, neuděláte chybu.

Badyán – prohřeje tělo i v té nejkrutější zimě. Navíc zároveň s tím, jak nás prohřívá, organismus zároveň i čistí. Notovat si bude zejména se švestkami, nejlépe v pečeném čaji.

Kardamom – jde o drahé koření, dříve se jen tak k někomu nedostalo. Jeho omamná vůně vás očaruje. Bude vám s ním dobře a chmury zmizí. Přimíchejte si jej do černého čaje, doslaďte medem a hrníček ozdobte plátkem pomeranče.

Hřebíček – jde vlastně o sušená poupata hřebíčkovce vonného. Cítíte vůni horkého svařeného vína? To je přesně on, kouzelné koření, které umí i skvěle tišit rozbouřené zažívání. Svaříte-li místo vína černý čaj s brusinkovým džusem, přidáte-li med, hřebíček, skořici, špetku muškátového květu a rozinky, vykouzlíte dokonalý adventní prohřívací čaj.

Sváteční pečený čaj s mateřídouškou

  • 2 hrušky
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 1 pomeranč
  • 1 ks skořice
  • 1 hrnek vody
  • hrst třtinového cukru
  • 1 lžička hřebíčku
  • 5 polévkových lžic mateřídouškového čaje

Ovoce opláchneme a zbavíme slupek (a jádřinců hrušek), pomeranč zbavíme i tenké bílé slupky. Ovoce nakrájíme na malé kostičky o velikosti cca 1,5 centimetru (velikost můžete měnit), vše dáme do pekáčku a pokapeme citrónem, přidáme cukr, vodu, rum, skořici a hřebíček. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme 40 minut (během pečení ovoce promícháváme).

Mezitím si horkou vodou vymyjeme sklenice, do nichž poté budeme čaj dávat. Po 40 minutách přidáme výluh z mateřídoušky a vše dobře promícháme a naplníme připravené sklenice. Dobře uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme alespoň osm hodin takto v pokojové teplotě odpočívat. Po vychladnutí si již můžeme připravit náš první domácí pečený čaj. Do hrnečku dáme dvě lžíce čaje a zalijeme vroucí vodou.

Galerie: Zapomeňte na cukroví. Ve světě servírují vánoční dorty i „sladké poleno“ 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se bylinářství, aromaterapii a masážím. Připravuje vlastní projekt Bylinkový magazín. Jako bylinářka spolupracuje s Institutem funkční medicíny a výživy. Vystudovala mj. obor Léčivé rostliny na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).