Hlavní navigace

Jak se zbavit krvácení dásní

19. 7. 2021

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Zánět dásní a s ním spojené krvácení se vyskytuje u dospělých i dětí, přičemž mnozí krvácení dásní neřeší. To však může přerůst až v parodontitidu neboli paradentózu. Co to znamená a jak zánětům dásní předcházet? Základem je správná péče o dásně a zuby.
Co se dozvíte v článku
  1. Hlavní příčinou krvácení dásní je špatná hygiena
  2. Parodontitida hrozí i v mladém věku
  3. Správné čištění zubů je základ
  4. V péči o zuby a dásně jsou účinné speciální pasty
  5. Účinným pomocníkem je i přírodní ústní voda

Hlavní příčinou krvácení dásní je špatná hygiena

Zánět dásní je ve většině případů způsobený bakteriemi v zubním plaku, tedy špatnou zubní hygienou. „Kromě bakterií mohou krvácení dásní způsobovat i viry či kvasinkové infekce,“ popisuje zubní lékařka Jana Karbusická. Pokud krvácení dásní podceníme, může to mít negativní vliv na celý organismus.

„Zánět dásní se netýká pouze ústní dutiny. Bakterie v ústech produkují toxické látky, které putují dále krevním řečištěm, a mají tak vliv na celý organismus,“ varuje stomatoložka.

Zánět dásní bývá častou příčinou zápachu z úst a je považován za předstupeň parodontitidy, lidově paradentózy, která postihuje hlubší tkáně a může vést až ke ztrátě zubů.

Galerie: Zubní „váček“ vzniká kvůli zánětu

Parodontitida hrozí i v mladém věku

Jestliže krvácení dásní neřešíte, zanedbáváte zubní hygienu i preventivní prohlídky u zubaře a zubní hygienistky, může se stát, že zánět dásní přejde v parodontitidu, tedy zánětlivé onemocnění dásní.

To může mít negativní vliv na stabilitu zubů. Během tohoto onemocnění dochází k úbytku kosti kolem zubu a velice snadno tak můžete přijít o zuby, a to dokonce v mladém věku. Z toho důvodu je velmi důležitá prevence, která spočívá v pečlivém čištění zubů a pravidelném odstraňování zubního kamene, což je vlastně krystalizovaný zubní plak. Tím vzniku paradentózy účinně zabráníte.

Jak upozorňují odborníci, podíl dědičnosti na vzniku chronické parodontitidy je nízký. Dědí se pouze sklony k tomuto onemocnění, nikoliv jeho vznik.

Správné čištění zubů je základ

Léčba zánětu dásní spočívá v pečlivém odstraňování zubního plaku, tedy v pravidelném a důsledném provádění ústní hygieny. Jenže právě správná technika čištění ústní dutiny může být problém. Z toho důvodu je vhodné navštívit dentální hygienistku:

„Návštěva dentální hygienistky je spojená s instruktáží o správném čištění zubů včetně používání mezizubních kartáčků, s profesionálním očištěním zubů a s pravidelným odstraňováním zubního kamene,“ říká dentální hygienistka Kateřina Králová.

Dentální hygienistka může pomoci i s včasným upozorněním na zubní kaz nebo jiný případný problém týkající se chrupu nebo ústní dutiny a v případě podezření pacienta nasměrovat k zubnímu lékaři.

V péči o zuby a dásně jsou účinné speciální pasty

K provádění pravidelné dentální hygieny se hodí používat kromě klasických měkkých kartáčků a vhodně zvolených mezizubních kartáčků také speciální zubní pasty určené k péči o dásně.

„Ochranu a posílení dásní poskytují extrakty z jitrocele, listů břízy a propolisu, případně rozmarýnu, které se nacházejí v některých přírodních zubních pastách. Jedná se o přírodní antiseptika poskytující i velmi šetrný čisticí efekt,“ popisuje Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa.

Intenzivní ochranu dásní poskytují také esenciální oleje a aktivní výtažky z květů šípkové růže, ibišku a mandarinky. Tyto přírodní složky obsažené v zubní pastě mají antibakteriální účinky. Květ z ibišku navíc pomáhá aktivovat obnovu buněk a zlepšuje jejich hydrataci a výživu.

Účinným pomocníkem je i přírodní ústní voda

Dásním prospívá i používání přírodní ústní vody s výtažky z bergenie, jitrocelu a kořene lopuchu. V kombinaci s brusinkovými a bobulovými výtažky a solemi zinku dochází k odstranění otoku dásní a prokázané jsou i antiseptické a protizánětlivé účinky, které zabraňují krvácení dásní. Základem však zůstává celková dentální hygiena.

Přírodní ústní vody neobsahují alkohol, fluoridy, triklosan, chlorhexidin, parabeny, umělá sladidla sacharin, syntetická aromata ani barviva. Naopak obsahují řadu přírodních složek, a přitom jsou velmi účinné. Avšak v některých případech (těžší průběh krvácení dásní, parodontitida či jako prevence parodontitidy) může stomatolog krátkodobě doporučit ústní vodu s chemickou složkou, jako je například peroxid vodíku či chlorhexidin.

Odborná spolupráce:

Ing. Zuzana Heiník Bělová

Výkonná ředitelka společnosti BELdental. Dlouhodobě se věnuje šíření osvěty o dentální hygieně, pravidelně se účastní akcí, přednáší ve školách a zajímá se o inovace v oboru, které ráda přenáší do reality.


MDDr. Jana Karbusická

Zubní lékařka a odborná garantka značky Splat. Od roku 2019 pracuje v soukromém stomatologickém centru Hillaris v Bratislavě. Její specializace je především na oblast kořenových kanálků a digitální stomatologie.


Ing. Kateřina Králová, DiS.

Vystudovala obor chemie a technologie potravin. Během studia se v ní zrodila láska k dentální hygieně, kterou absolvovala na Vyšší odborné škole v Brně, kde v tomto oboru také působí. Od roku 2021 vede seriál edukativních webinářů Splat z oblasti ústní hygieny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).