Hlavní navigace

Bolavé nohy bez přechozí námahy? Může to v krajním případě skončit bércovým vředem

21. 3. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Že nás po delší chůzi bolí bohy, je normální. Stejně jako o nich víme, když musíme dlouhé hodiny stát. Ale co když nás nohy bolí večer co večer, aniž jsme je během dne nějak přehnaně namáhali? Může jít o projev problémů se žilami, které byste měli řešit.

Ujdete sotva pár kilometrů denně, možná ani to ne, a přesto večer nevíte, jak ulevit svým bolavým nohám? Přináší vám úlevu, když si dáte nohy nahoru a opřete je třeba o opěradlo křesla nebo o zeď? Každý večer vás trápí bolesti v nohách, různá pnutí, máte pocit, že je máte těžké nebo oteklé, i když tak na pohled nevypadají, občas se přidají křeče? 

Může jít i projevy špatného návratu žilní krve do srdce, které se bez řádné a dlouhodobé léčby budou dále zhoršovat. Časem pro vás může být problémem i prostá chůze. 

Dlouhé nepřerušované sezení není zdravé: málo známá rizika Přečtěte si také:

Dlouhé nepřerušované sezení není zdravé: málo známá rizika

Bolest, pocit tíhy v nohách, otoky nebo křeče mohou totiž mít jedno společné vysvětlení: městnání krve v žilách dolních končetin. Jedním z důvodů je paradoxně nedostatek pohybu, za který může náš čím dál více sedavý způsob života. 

K tomu, aby nám krev správně cirkulovala, zásadně přispívá každodenní přirozený pohyb. Od srdce teče krev snadněji, protože ji pohání neustálé pumpování srdce. Směrem k srdci je třeba si pomoci právě pohybem. Samotné žilní chlopně, které krev vyhánějí nahoru k srdci, na to totiž zdaleka nestačí.

Žilám nesvědčí ani dlouhé stání

Dnešní doba bohužel nahrává spíše sedavému způsobu života. Po celém dni v kanceláři se dopravíte domů, trávíte večer víceméně vsedě. Množství přirozeného pohybu je minimální. Mimochodem, ani pracovat vestoje není pro žíly ideální. 

Při žilním onemocnění bychom neměli nechávat nohy delší dobu ve statické poloze. Žíly probíhají mezi svaly, a tedy v okamžiku, kdy sval pracuje, masíruje žílu, a tím pomáhá návratu krve zpět k srdci. To je velmi důležité pro správný tok a pro správnou rychlost průtoku. Pokud budeme jen sedět nebo jen stát, krev se začne hromadit v žilách dolních končetin, popisuje angioložka Petra Zimolová z Kardiologické kliniky 2. Lékařské fakulty UK a FN Motol v Praze, proč je pohyb pro náš oběhový systém tak důležitý. 

Časem může být tlak na žilní stěny veliký, žíla se rozšiřuje a začne být okem viditelná. Podle průměru postižené žíly mluvíme o metličkách či křečových žilách.

Bolesti a otoky se mohou zhoršovat

Bez trvalé a důsledné léčby a osvojení si některých změn v životním stylu bude chronické žilní onemocnění pravděpodobně postupovat dál. Z dočasných otoků se mohou stát otoky trvalé, bolest nohou začne být nesnesitelná a může se přidat i žilní zánět. Proto je vždy nejdůležitější navštívit lékaře, hned jakmile pocítíte, že vám pravidelně otékají nohy, jsou bolavé, máte v nich křeče a pnutí.

Pár metliček a křečových žil na noze se totiž může jevit jen jako estetická záležitost, ale není tomu tak. Bolesti nohou, pnutí, pocit těžkých nohou nejspíš začnou nabírat na intenzitě. Dalším stupněm, který dokazuje, že žilní systém opravdu nepracuje tak, jak má, jsou právě trvalé otoky dolních končetin. Krátké pěší výlety, běžné pochůzky i aktivně strávený čas s rodinou či přáteli mohou být postupně čím dál tím větší problém. 

Jak zmírnit obtíže s nohama a žilami? 

1. Okamžitá úleva

Dejte si nohy do vyvýšené polohy, aby mohla krev stéct k srdci díky gravitaci. Pokračovat můžete jednoduchými cviky, které pomáhají s návratem krve. 

2. Prevence

Snažte se zapojit přirozený pohyb všude, kde to je možné. Choďte více pěšky. I při cestě na zastávku MHD uděláte více kroků než při jízdě v autě. Noste kompresní punčochy nebo podkolenky. Účinnost kompresní terapie při žilním onemocnění je prokázaná. Dnes už je takový výběr, že snadno naleznete punčochy, které nevypadají jako zdravotní pomůcka, ale jako pěkný kousek oblečení. 

3. Kde hledat pomoc? 

Při podezření na žilní onemocnění se obraťte na svého praktického lékaře. Ten nemoc potvrdí a nastaví léčbu pomocí venofarmak, kompresní terapie a režimových opatření. Případně vás může odeslat přímo ke specialistům na cévní onemocnění. Těmi jsou angiologové, žilní chirurgové a dermatologové a odpovídající ambulance a kliniky. Poradit se můžete i na webu www.zilniporadna.cz.

Léčba žil je navždy

Léčba chronického žilního onemocnění je dlouhodobá a bohužel zcela vyléčit jej nelze. Pomocí léků na zpevnění žilní stěny (venofarmaka) je možné progres výrazně zpomalit. Proto je nutné nepodceňovat prvotní projevy a navštívit lékaře, který může tato venofarmaka předepsat, a tím zabránit progresi onemocnění, říká angioložka Zimolová.

Nejvyšším stadiem chronického žilního onemocnění je aktivní bércový vřed. Jde o otevřenou hnisající ránu způsobenou finálním rozpadem kožní tkáně. Od občasných otoků, příležitostně bolavých a těžkých nohou až k otevřenému bércovému vředu vede dlouhá cesta, ale bez léčby skutečně takový vývoj hrozí. 

Na jejím začátku jsou právě nenápadné projevy a komplikace, které se v každodenním shonu ztratí. Má proto smysl nepodcenit prvotní příznaky a řešit je, dokud ještě neovlivňují kvalitu života.

Kolik času týdně věnujete cvičení a aktivnímu pohybu?

Co se vzniklou křečovou žílou?

Jakmile si už na noze najdete metličku nebo křečovou žílu, zbavíte se jí jen operací nebo jiným typem zákroku. Mezi nejčastější patří skleroterapie, transkutánní ošetření laserem, flebektomie nebo třeba mechanicko-chemická ablace. Výběr zákroku závisí na typu, závažnosti a rozsahu metliček nebo křečových žil.

Pozor, žádný zákrok neřeší problémy s žilami navždy, pokud zanedbáte následnou léčbu, metličky a křečové žíly, které jste si nechali draze odstranit, se mohou objevit někde jinde. Zhorší se i další projevy chronického žilního onemocnění. 

Je důležité myslet na to, že se zákrokem odstraní jen nevratné následky žilního onemocnění. Zákrok neřeší příčinu vzniku metliček a křečových žil, proto je velice důležité pokračovat i po něm v léčbě onemocnění a dodržovat režimová opatření. Jinak se mohou metličky i křečové žíly na dolních končetinách objevit znovu, varuje angioložka Petra Zimolová.

Jak zabránit progresi žilního onemocnění?

  1. Pomáhejte žilnímu návratu cvičením a pohybujte nohama při všech příležitostech.
  2. Masírujte své nohy tak často, jak je to jen možné.
  3. Vyvarujte se přímého působení tepla (horké koupele).
  4. Sprchujte si nohy studenější vodou.
  5. Ulevte si odkládáním nohou do vyvýšené polohy.
  6. Předcházejte nadváze, která zatěžuje žilní systém.
  7. Dávejte přednost volnějším oděvům a pohodlné obuvi s nízkými podpatky.
  8. Navštěvujte pravidelně svého lékaře, aby mohl předepsat venofarmaka.
  9. Noste alespoň podpůrné kompresní punčochy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).