Hlavní navigace

Jak se zbavit akné v dospělosti? Zásadní je ošetření na noc

14. 7. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Akné se může poprvé objevit nejen v pubertě, ale i v dospělém věku. Potýká se s ním téměř polovina padesátiletých žen.

Akné je jedním z nejčastějších kožních problémů. Začíná většinou kolem desátého až čtrnáctého roku, ale raritou není ani počátek po pětadvacátém roce věku. Trvá nejčastěji čtyři až pět let, ale i více jak deset let. Mezi čtyřicítkou a padesátkou postihuje stále ještě zhruba čtyřicet jedna procent dospělých žen.

Galerie: 6 „pupínků“ na obličeji, které byste neměli zaměňovat

Příčin je mnoho. Akné se i dědí

Akné je onemocnění mazových žláz a má mnoho příčin. Jde o poruchu odlučování a tvorby buněk ve vývodu mazové žlázy, která vede k ucpávání a poruše odtoku mazu, jehož produkce je většinou zvýšená. To vše je spojeno s pomnožením bakterií a následným vznikem zánětu.

Tendence ke vzniku akné se často dědí a je v průběhu života ovlivněna hormonálními vlivy, ale i kosmetikou, stresem, léky a řadou celkových onemocnění.

Akné

  • Nejběžnější kožní choroba, která se vyskytuje především v období puberty, ale může přetrvávat i do dospělosti.
  • Postihuje až 95 % šestnáctiletých chlapců a 87 % dívek.
  • V poslední době přibývá pacientů, u kterých akné přetrvává do dospělosti.
  • Formy akné mohou být od mírných přes středně závažné až po závažné.

Kosmetické akné souvisí s používáním nevhodných krémů

U žen mezi dvaceti a čtyřiceti lety se často setkáváme s „kosmetickým“ akné. Vzniká u žen s mastnější pokožkou, které dlouhodobě používají kosmetické prostředky, například noční krémy, které neodpovídají typu jejich pleti. Používají například příliš hutné krémy, které obsahují látky dráždící mazové žlázy. Následkem je vznik hlubokých uzavřených komedonů, které se mění v zanícené uzly, nejčastěji na tvářích, jařmových obloucích, bradě a čele.

Standardním je pak zhoršování akné před menstruací, nejčastěji na spáncích a bradě. Podobně reaguje pokožka na vysazení či změnu antikoncepce nebo po porodu.

Během těhotenství dochází v celém těle k velkým metabolickým, hormonálním a imunologickým změnám, které se pochopitelně projevují i na kůži. Standardně se zvyšuje celková pigmentace, častěji vznikají hormonálně způsobené bizarní pigmentace na obličeji, které nazýváme chloasma či melasma. Naopak díky zvýšené hladině ženských hormonů se akné zlepšuje.

Pokud je akné u dospělých žen doprovázeno zvýšeným ochlupením či nepravidelnou menstruací, pak je vhodné doplnit ještě hormonální vyšetření.

Neurotické akné

Zvláštním typem akné je tzv. neurotické akné. V tomto případě je snaha o odstranění i těch nejdrobnějších komedonů za každou cenu následována podstatně komplikovanějším hojením s velkými nevzhlednými hvězdicovitými bělavými jizvami.

Někteří lidé trpí tzv. dermatilománií, jsou až posedlí neustálým vymačkáváním pórů či škrábáním pokožky.

Galerie: Dermatilománie – porucha narušování kůže

Domácí léčba akné

V domácí péči je nejdůležitější volba správných přípravků dle typu pokožky. Obecně lze říci, že s přibývajícím věkem postupně klesá tvorba mazu. Proto prostředky, které se používají ve dvaceti letech, jsou jiné než ve čtyřiceti. Vysušovat stárnoucí pokožku není vhodné též kvůli následné tvorbě vrásek. K nejefektivnějším patří krémy, gely, lotio obsahující ovocné kyseliny nebo retin. Vždy je zásadní vybrat účinné léčebné látky, ale ve správné formě. Nejpodstatnější je soustředit se na výběr správného nočního ošetření, protože během spánku se zrychluje metabolismus kožních buněk a bude tedy největší léčebný efekt nanesených produktů. Zjednodušeně lze doporučit volit jako noční ošetření takový preparát, po kterém ráno pokožka není ani příliš mastná, ani vysušená. Přes den je výhodné využít léčebných make-upů.

Vliv potravin na vznik akné se neustále diskutuje. Nepotvrdilo se zhoršování vlivem zmrzliny, čokolády, ořechů a masa, ale úpravu stravy s omezením cukrů lze doporučit. Většinou se stejně zohledňuje individuální zkušenost pacienta. Určitě stav pleti ovlivňují potraviny s jodem a bromem, sedativa a nadměrná konzumace multivitaminových šťáv, které obsahují vitamin B.

Vliv přírodních produktů se nepodařilo dostatečně prokázat. Nejopodstatněnější by eventuálně byl preparát obsahující zinek, který se používá i v lokální léčbě.

Pleť by měl čistit odborník

Základním kamenem péče o problematickou pleť je mechanické čištění v kosmetickém salonu. Jistě je vhodnější nechat šetrnou péči o komedony na odbornici než pokožku zbytečně traumatizovat doma, což častěji vede k tvorbě jizev.

Která místa akné postihuje?

  • Prakticky vždy se objeví na obličeji, zejména v oblastech s vyšší koncentrací mazových žláz – čelo, nos, brada.
  • Více než polovina pacientů má projevy i na ramenou a v horních partiích zad.
  • Asi u 15 % pacientů je postižen dekolt.
  • U dospělých žen je typické akné v dolní polovině obličeje – tváře, brada, hrany čelisti a krk.

Jak pomůže lékař

Při návštěvě dermatologa můžete očekávat doporučení k aplikaci zevních retinoidů, benzoylperoxidu, kyseliny azelaové či antibiotik. To vše ve formě krémů, gelů, past nebo roztoků. Zlepšování lze očekávat velmi pozvolné. Po dvou měsících dochází statisticky k redukci projevů o dvacet procent, po šesti měsících o šedesát procent. Celkově se v léčbě akné používají též antibiotika, hormonální antikoncepce či izotretinoin.

Chemický peeling je velmi oblíbená metoda ke snášení nánosu mrtvých buněk a odstranění „zátek“ ucpávajících mazové žlázy. Léčba akné světelnými technikami (modré světlo, IPL, diodové lasery) či radiofrekvenčními zdroji spadá již do rukou korektivního dermatologa. Opět nelze očekávat výsledky po měsíci péče. Nejvhodnější je podstoupit jakékoli razantnější procedury mimo letní období.

Léčba akné se liší podle věku

V kategorii 20+ je důležité soustředit se na hormonální stabilizaci a včasnou péči o těžší formy akné, aby nedošlo ke zjizvení.

Po třicátém roce čelí ženy akné v těhotenství. V tomto období je možné použít jen omezené množství standardních zevních dermatologických prostředků. Často se zdá nejvýhodnější neorientovat se na chemické prostředky, ale spíše na fyzikální působení nejrůznějších světelných zdrojů, eventuálně laserů, kdy je vyloučené ovlivnění plodu.

Po pětatřicátém roce se stále častěji vyskytuje kombinace problémů akné s tvorbou hormonálně způsobených pigmentových skvrn – melasmat. Zde jsou léčebné prostředky výrazně omezeny, kvůli zvýšené citlivosti ke slunečním paprskům. Nejčastěji je používána kombinace chemického peelingu s IPL či modrým světlem, to vše doplněné o vhodnou domácí péči. V podstatě jakékoli razantnější léčebné postupy lze provádět jen v zimním období.

S přibývajícím věkem je více a více důležité vždy k jakékoli péči přidat vhodný sun-block. Část spektra slunečních paprsků sice má desinfekční účinky, a působí tedy hojivě na zanícené projevy, nicméně je to často následováno pigmentovanými jizvami a postupným poškozením pokožky s tvorbou vrásek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Edita Jatšová

Korektivní dermatoložka z Laserového centra Anděl, www.lcandel.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).