Hlavní navigace

Jak se vyhnout operaci vbočeného palce

21. 10. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vbočený palec lze korigovat vložkami i korektory, odvážnější jedinci mohou absolvovat i operaci. Dle fyzioterapeutky je ale vbočený palec potřeba řešit cílenou fyzioterapií, která odhalí zdánlivě nesouvisející svalová napětí.

Vbočený palec postihuje až čtvrtinu světové populace. S věkem se riziko zvyšuje, ohrožena je více než třetina seniorů nad šedesát pět let, ale ani případy dvacátníků nejsou výjimkou. Bolestivé operaci a dlouhé rekonvalescenci lze předejít.

Proč máte vbočený palec?

Za vbočeným palcem stojí genetika, nadváha a nadměrná zátěž chodidel. Tím spíš by si lidé s predispozicí v rodině měli dávat pozor na nevhodné obutí. Jednou z hlavních příčin vzniku halluxu valgus (tzv. vbočeného palce) jsou totiž módní úzké špičky bot a vysoké podpatky.

„Na noze máme po svých předcích stejné svaly jako lidoopi, kteří dokáží postavit palec dolní končetiny proti ostatním prstům a šplhat po stromech. Dnes už odtahovač palce člověk nemá tak silný a změnil se i tvar kloubu palce, přesto není-li dostatečně používán, ochabuje a vzniká tzv. vbočený palec, který se může řetězit do dalších funkčních blokád pohybového ústrojí,“ uvedla Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Průvodním jevem vbočeného palce je snížená funkčnost vazů, šlach, kloubních pouzder a svalů v oblasti chodidla a nártu. Tato dysfunkce vede ke vzniku příčně ploché nohy a tím i k destabilizaci kloubů. Cvičením to však můžeme zvrátit.

Cvik na vbočený palec

Cílem cvičení je uvolňování drobných kloubů nohy a prstů na noze. Vsedě si propleťte prsty levé nohy s prsty na pravé ruce. V kotníku kružte na obě strany. Dále provádějte menší kroužky v zánártí, opět na obě strany. Stejný postup proveďte i s druhou dolní končetinou.

Velmi dobré výsledky přináší i viklání, ždímání, usazování; tři kroky Dornovy metody, která vás přes bolest a vytrvalost přenese od palce vbočeného k palci normálnímu. „Výsledky jsou při intenzivním a správném cvičení patrné do tří měsíců. Mám ale i pacientku, která čtvrt hodiny třikrát denně cvičila a dnes, po čtrnácti dnech, je její palec v o 50 % lepším postavení,“ řekl nám již dříve fyzioterapeut Aleš Dobšák–Kling z rekondičního centra Imzadi.

Vložky ani ortézy palec nezachrání

Chůze s vbočeným palcem je nepříjemná, někdy až nemožná, měkké obutí ani vložky na míru příliš nepomáhají. (Jak moc (nebo málo) vložky do bot pomáhají, jsme zkoušeli na vlastní nohu.)

Bolestivé záněty nebo počínající artróza kloubu, které vbočený palec doprovázejí, se ozývají i v klidovém režimu, znemožňují spánek a citelně snižují kvalitu života. Medikamenty a různé podpůrné ortézy a bandáže mohou na čas ulevit, ale zdravotní problém neléčí.

Viditelně vbočený palec je podle Ivy Bílkové potřeba řešit cílenou fyzioterapií, která odhalí zdánlivě nesouvisející svalová napětí. Na základě kineziologického rozboru fyzioterapeut pracuje se svalovými dysbalancemi nejen na dolní končetině, ale na celém těle.

„V případě vbočeného palce jsou jednoznačně patrné blokády v oblasti drobných kloubů nohy, hlezenního kloubu, kolene, blokády v kloubu lýtkové a bércové kosti, dále je patrné napětí svalů v oblasti vnitřní strany stehen, dysfunkce v oblasti pánve, ale i kloubů prvních dvou krčních obratlů. Doporučujeme i vyšetření chodidla na podoskopu, kde se odhalí například rotace patních kostí či jiné deformity nohy, které je nutné korigovat,“ vyjmenovala Iva Bílková.

Vhodná fyzioterapeutická cvičení aktivují oslabené svaly a hluboký stabilizační systém, kromě terapie v ordinaci je však žádoucí důsledně cvičit také doma. Operace by podle fyzioterapeutky měla být až nejkrajnějším řešením. Navíc vbočený palec se u nás operuje technikami z minulého století:

Řešením může být i rázová vlna

„Pokud je palec bolestivý, využíváme vedle manuální fyzioterapie neinvazivní metodu fokusované rázové vlny, která přináší úlevu už po první terapii a léčba dosahuje až devadesátipětiprocentní úspěšnosti. Naopak operace znamená odstranění části základního článku palce, čímž se kloub stává nestabilním a komplexní svalová příčina problému zůstává. Rehabilitace, chůze o berlích, otoky a bolestivost přitom pokračují další týdny i měsíce po operaci,“ podotkla fyzioterapeutka. Jak to před, během i devět měsíců po operaci vypadá? To pro vás sepsala autorka Vitalia.cz, která operaci vbočeného palce podstoupila.

Odborná spolupráce:

Mgr. Iva Bílková

Vedoucí fyzioterapeutka Fyziokliniky v Praze. Vystudovala obor Fyzioterapie na FTVS UK a dále obor se specializací na funkční poruchy pohybového aparátu. Zabývá se léčbou bolestí zad, kloubů, pracuje i s klienty po úrazech kostí, svalů a šlach. Věnuje se léčbě dospělých i dětí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).