Hlavní navigace

Jak se vážit správně

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Říkáte si, co je asi tak potřeba vědět k tomu, abyste si stoupli na váhu a zjistili přesné údaje? Víc, než se může zdát.

Nepovažujte osobní váhu za nepřítele, ale jako indikátor vašeho snažení o udržení hmotnosti nebo zhubnutí. A aby náhodou neukazovala zbytečně negativní čísla, držte se pravidel, které vám přijdou vhod ve chvíli, kdy budete nedočkavě šilhat po displeji pro výsledek.

Dieta je „sprosté slovo“

Cestu k vysněné váze a postavě představuje především zdravý životní styl, nikoli diety, ať už se jedná o jakýkoli typ. Už pouhé slovo dieta náš mozek stresuje a vyvolává pocity nepohodlí či dokonce hladovění. Udržovat si tělo, mysl i hmotnost v kondici praktikováním preventivních zásad má jako jediné skutečně smysl. Tímto způsobem dáte také sbohem jo-jo efektu a začarovanému kruhu v podobě nestálých váhových proměn.

Rychlé hubnutí střídající se v nabrání tukové hmoty se projeví povislou kůží, kterou navíc mohou křižovat viditelné strie.

Podívejte se: K čemu vede šílené hubnutí

Na čem stojíte vy a na čem vaše váha?

Možná máte v předsíni po babičce starý model s malovanými číslicemi, ke kterému vás pojí vzpomínky, ale pamatujte, že adekvátní informace o vaší hmotnosti vám podá váha digitální. Oblíbená je také funkce paměti, kde zjištěná čísla představují graf v závislosti na čase a vy tak máte před očima historii a vývoj tukových polštářků.

Pokročilá doba technických vymožeností nás láká k pořízení chytrých osobních vah, které vás nejenom zpraví o procentuálním zastoupení tuku v těle, svalové hmoty, kostí a vody, ale také vám podle naměřených výsledků rozvrhne počet kalorií, jež máte přijmout v rámci celodenního jídelníčku, aniž byste si vykoledovali nárůst. Tyto speciální přístroje však nemusíte mít doma, čas od času se vyplatí objednat se na analýzu vaší hmotnosti k odborníkovi.

TIP: „Označení „nadváha“ je někdy zavádějící. Je dobré udělat test na tělesné složení, na jehož základě lze přesně identifikovat problém konkrétního člověka,“ říká trenér

Osobní váze najděte neměnné místo na tvrdém podkladu. Čas od času zkontrolujte, zda měří přesně za pomoci kilového balíčku mouky. Pokud vám čísla nesedí, vyměňte baterie.

Kdy se nevážit?

Nemá cenu se vážit každý den, nebo v horším případě hned několikrát denně. Zcela postačí jednou za čtrnáct dní. Proč?

Tělesná hmotnost se během dne neustále mění a kolísá a její nárůst nemusí vždy znamenat, že vaše hubnutí stagnuje, nebo že jste naopak zase o kilo těžší. Na vině je příjem tekutin a také potravy.

Mimo jiné ručička na váze může odlišné cifry ukazovat u žen během měsíční periody, kdy spolupráce hormonů má za následek zadržování vody v těle. Tento stav se může projevit dokonce dvěma až třemi kily směrem nahoru.

Postoj, který vám nepřidá pár kil navíc

Držte se pravidla, že si na váhu stoupnete ráno, po návštěvě toalety a bez ošacení. Jedině za těchto okolností lze displeji plně důvěřovat.

Na váhu si vždy stoupněte rovně a s ohledem na ideální rozprostření tělesné hmotnosti. Stopněte naučený zvyk se nedočkavě předklánět, nestůjte na špičkách, nebo naopak na patách. Během několika vteřin, kdy přístroj snímá vaše kilogramy, se nevrťte.

TIP: na serveru 120na80.cz zjistíte, jak dopadl Test digitálních osobních vah

Nejen váha je důležitá

Zjištěná čísla si zapište a také poctivě přeměřte vaše tělesné proporce metrem. Budete mít pod kontrolou, z jakých partií centimetry mizí snáze a také, jakým způsobem shozené kilogramy tvarují vaši „novou“ postavu.

Radost ze ztracených centimetrů vám navíc poslouží jako zdroj tolik potřebné motivace. Neváhejte vaši redukci hmotnosti každý měsíc zachytit na snímku. Bude se vám zdát neuvěřitelné, jak se mění vaše „já“ a s ním i výraz v obličeji, když zamáváte nadbytečným tukovým zásobám na rozloučenou.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracuje s několika lifestylovými magazíny a její práce je jí zároveň životním koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).