Hlavní navigace

Jak se „vaří“ Ibalgin?

Sdílet

 Autor: zentiva.cz
GALERIE – Růžové pilulky, poslední záchranu při bolesti hlavy, břicha i kloubů, má doma v lékárničce snad každý. Ale už jste jich viděli pohromadě milión?

V těchto dnech tomu bude jednapadesát let od doby, kdy byl objeven ibuprofen. Podle průzkumu jde o jedno z nejčastěji doporučovaných léčiv na bolest hlavy. Účinná látka ibuprofen je konzumována v lécích jako Dolgit, Ibumax, Nurofen nebo Ibalgin. Posledně jmenovaný je asi nejčastější součástí domácích lékárniček. Je růžový jako žádný jiný lék a navzdory tomu, že na svou barvu ani vzhled nemá žádný patent, neomylně ho rozpoznáme mezi jinými pilulkami.

K tématu: Proč je viagra modrá a „růžovka“ růžová

A také ho hojně používáme, pomáhá od bolesti kloubů, svalů, zubů, hlavy, menstruačních bolestí, zvýšené teploty i při zánětech. Bohužel také ho někdy nadužíváme, hned saháme po prášku, místo abychom hledali jiné řešení potíží, ideálně se pokusili jim předcházet.

Milióny Ibalginů

Pro svou univerzálnost je Ibalgin míchán ve velkém, ročně ho v pražské pobočce Zentivy v Měcholupech vyrobí 400 milionů kusů.

My jsme měli možnost vidět sice „jen“ jeden milion tabletek na jedné hromadě, ale i tak to stálo za to. Pojďte se na dlouhou cestu, kterou urazí od sypkého prášku po zalisování, podívat i vy. Nabízíme unikátní pohled do míst, kam běžný smrtelník nemá šanci vstoupit. Vše je chráněno kódovými přístupy, všude je nutné dodržovat přísná hygienická pravidla a do mnohých míst jsme směli jen nahlédnout přes sklo.

Výroba Ibalginu probíhá v několika základních krocích:

  • navážení 
  • granulace – Ibalgin 400 vlhká granulace
  • homogenizace
  • tabletování
  • potahování

Čtěte také: Chcete se stát pokusným králíkem a testovat léky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).