Hlavní navigace

Jak se rekonstruuje penis a vagína?

15. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Perfect Clinic
Při změně pohlaví dochází mimo jiné k operativní přeměně genitálu. „Nová vagína je k nerozeznání od pravé,“ tvrdí plastický chirurg Lukáš Frajer.

Transsexualita je vrozená porucha pohlavní identity. Člověk postižený touto poruchou má genetickou, tělesnou a hormonální výbavu, která přísluší jednomu pohlaví, jeho sexuální identifikace však náleží pohlaví opačnému. Řešením je chirurgická konverze pohlaví, tedy přeměny tělesného pohlaví.

Cílem transsexuála je vypadat, chovat se a vnitřně se cítit jako druhé pohlaví. Proto dobře provedená rekonstrukce či následná augmentace prsou takovým pacientům závratně zvyšuje sebevědomí a začleňuje je do společnosti. „Dá se říci, že jim splní sen žít život, jaký si přejí,“ říká Lukáš Frajer, plastický chirurg centra estetické medicíny Perfect Clinic a FN Motol, který se problematice věnuje již deset let.

Transsexualita

  • Vyjadřuje rozpor mezi vrozeným pohlavím dotyčné osoby a pohlavím, jakou se daná osoba cítí být.
  • Není úchylkou, zvráceností ani nemocí.
  • Jde o poruchu pohlavní identity, která je vrozená.

Transsexualita a zákon

O návrhu na chirurgickou konverzi rozhoduje Odborná komise pro provádění změny pohlaví transsexuálních pacientů. Celý proces je dlouhodobý, diagnóza transsexuality musí být přesně stanovena sexuologem, následuje kromě hormonální léčby i psychoterapie.

Omyl v diagnóze a chybné rozhodnutí k chirurgické přeměně by znamenaly fatální následky: „Chirurgická konverze má svá rizika a úskalí, toto jsou obecně velké a rozsáhlé výkony – odstranění pochvy, vaječníků, prsou; u mužů varlat, potom následné rekonstrukce, které mohou mít řadu komplikací, proto někteří pacienti tento výkon vůbec nepodstupují a ponechávají si genitál svého původního pohlaví. Je zde mnoho možností a variant, proto není výjimkou transsexuál FtM (Female to Male, tedy žena měnící se na muže) po odstranění prsů, s rekonstruovaným penisem i vagínou,” říká doktor Frajer, který byl členem komise v rámci svého působení ve FN Bulovka a provedl na tři stovky těchto operací. V roce 2012 došlo k legislativním změnám, žádosti o změnu pohlaví již neposuzují komise v jednotlivých nemocnicích, kompetentní je komise zřízená ministerstvem zdravotnictví, ve které již plastický chirurg není delegovaným členem.

Umíme jen kopie genitálu

Současná medicína dokáže poměrně zdařile provést kopie primárních či sekundárních pohlavních znaků daného pohlaví, ale funkci jako u zdravého jedince zatím nahradit neumí. Prakticky to znamená, že daní jedinci nemohou po dokončené chirurgické a legislativní přeměně mít vlastní děti. „Děti mohou mít samozřejmě před vlastní chirurgickou přeměnou, a pokud tomu tak je, tak jsou činěny legislativní změny i v rámci opatrovnického soudu u nezletilých dětí. Pokud žijí pacienti v manželství, musí být před samotnou komisí manželství ukončeno rozvodem,” vysvětluje lékař.

Když žena bude mužem: Jak se „dělá“ penis

FtM - „female to male“ neboli „z ženy na muže“
Autor: www.translide.cz

FtM – „female to male“ neboli „z ženy na muže“

Rekonstrukčních technik je podle MUDr. Frajera celá řada, od kožních laloků z oblasti třísel či mikrovaskulárních přenosů z oblasti zad, což je nyní asi metoda číslo jedna. U někoho dokonce zůstane zachována možnost i „klasického“ pohlavního styku, samozřejmě bez možnosti klasické ejakulace.

Přečtěte si: Nejhezčí vaječníky mají transsexuálové, říká patoložka

Z muže na ženu: nová vagína z penisu a šourku 

MtF - „male to female“ čili „z muže na ženu“
Autor: www.translide.cz

MtF – „male to female“, čili „z muže na ženu“

Vytvoření neovagíny je prováděno z penisu a šourku jedince. Tento způsob rekonstrukce bývá velmi zdařilý a „zamaskováním“ pubickým ochlupením často k nerozeznání od „originálu“. Nervová zakončení klitorisu jsou vytvořena z části žaludu na nervově cévní stopce, proto je jedinec schopen dosáhnout orgasmu. Další a méně používanou technikou je rekonstrukce z části tlustého střeva.

Každá z metod má opět své klady a zápory a pacient či pacientka si může vybrat, jaká technika se jim zamlouvá více. Plastická chirurgie umí i jiné zákroky v těchto intimních oblastech, například návrat panenství.

Prsa mužům se operují podobně jako u žen, ale prsa to nejsou

Společně se změnou pohlaví přichází u transsexuála, který mění pohlaví mužské na ženské, také problematika zvětšení prsou. „Po zavedení hormonální léčby dochází ke změnám v oblasti ´mužské prsní žlázy´ a prsa začnou růst. Růst prsů je značně individuální, někdy dorostou i do velikosti, že jsou tito pacienti natolik spokojeni, že není třeba žádné operační léčby. Někdo touží po velkých prsou již od začátku, někdo podstupuje tento výkon, aby se více přiblížil ženskému pohlaví. Navíc výkon není případně hrazen zdravotní pojišťovnou, je plně hrazen klientem. Dle mého odhadu zvětšení prsou implantáty podstupuje zhruba jedna čtvrtina transsexuálů. Rozhodně není zanedbatelný fakt ekonomický, reálně by jich tento zákrok možná podstupovalo více,“ říká ze zkušenosti plastický chirurg.

Jaký je tedy postup při zvětšení prsou u muže? Je srovnatelný se stejným zákrokem u ženy? „V podstatě je toto stejné před operací, při operaci i pooperačně jako u klasické ´kosmetické augmentace´ žen. Z pohledu chirurga to není rozdíl nijak zásadní, anatomie je stejná u obou pohlaví, i když jsou zde různé odchylky. Mužské prso po hormonální změně je spíše více gynecomastií (zvětšenými prsními žlázami) než klasickým prsem, proto i tvar tomu pak většinou odpovídá. Je rozhodně rozdílná struktura a anatomie žlázy u normálně hormonálně vyvíjejícím se prsu u ženy v pubertě a u pacienta beroucí ženské pohlavní hormony v období pozdní puberty či dospělosti,” vysvětluje MUDr. Frajer.

Odborná spolupráce

MUDr. Lukáš Frajer

plastický chirurg

působí v centru estetické medicíny Perfect Clinic a FN Motol

Zdroj: TZ Perfect Clinic

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).