Hlavní navigace

Jak se liší akutní a chronické selhání ledvin? Jedno překvapí náhle, o druhém léta nevíte

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ledviny jsou důležité orgány, které filtrují odpad a tekutiny z těla. Někdy však mohou selhat a způsobit vážné zdravotní problémy. Existuje selhání akutní a chronické a každé má jiné projevy a příčiny. Jak je od sebe rozeznat a čím jsou nebezpečné?

Ledviny jsou párové orgány ve tvaru fazole, velké přibližně jako lidská pěst. Nacházejí se v zadní části břišní dutiny pod žebry. Jejich hlavní funkcí je filtrovat odpad a přebytečnou tekutinu z těla močí, která se v nich vytváří. Také udržují stabilní rovnováhu soli, draslíku a kyselin v těle a produkují hormon renin, který pomáhá regulovat krevní tlak a další tělesné funkce. 

Mnoho stavů, nemocí a léků může ovlivnit ledviny a vytvořit situace, které vedou k akutním i chronickým problémům s ledvinami. Akutní selhání ledvin, též akutní renální selhání (ASL), je náhlé a závažné poškození nebo selhání ledvin, které se vyvíjí během několika hodin až dnů. Chronické selhání ledvin (CHSL) je postupné poškození ledvin a představuje dlouhodobý proces.

Akutní selhání ledvin přichází náhle

Akutní selhání ledvin je způsobeno nahromaděním odpadu v krevním řečišti, který ledviny nemohou dostatečně odstranit. To může vést k poruchám rovnováhy tekutin a elektrolytů v těle, zhoršení krevního tlaku a snížení produkce moči. 

ASL může být způsobeno léky, nemocemi nebo zraněními, které výrazně zhoršují funkci ledvin. Patří k nim například náhlá ztráta krve nebo tekutin, zánět ledvin, velká operace, srdeční infarkt nebo selhání některých jiných orgánů, ledvinové kameny či jiné zablokování odtoku moči nebo užití nadměrného množství některých léků, jako jsou třeba protizánětlivé léky.

Dostupnost moderní léčby ledvin končí na řece Moravě, říká nefrolog Přečtěte si také:

Dostupnost moderní léčby ledvin končí na řece Moravě, říká nefrolog

Příznaky akutního selhání ledvin

Příznaky ASL se objevují náhle a mohou být dramatické. Mezi ně patří:

• snížená produkce moči
• únava
• otoky v oblasti kotníků nebo nohou
• bolest na hrudi
• zmatenost
• dušnost
• nevolnost
• křeče
• kóma

Diagnóza ASL se provádí pomocí kombinace krevních a močových testů, často se používají také zobrazovací metody, jako je například ultrazvuk. Lékař může nechat otestovat hladinu kreatininu a močoviny v krvi, které jsou ukazateli funkce ledvin. Také může zkontrolovat hladinu elektrolytů, jako je sodík, draslík a vápník, které mohou být narušeny. 

Léčba ASL se zaměřuje na odstranění příčiny a obnovení funkce ledvin. To může zahrnovat podání tekutin nebo léků na podporu krevního tlaku a průtoku krve do ledvin, vysazení nebo změna léků, které k selhání vedly nebo mají potenciál ho zhoršit, léčba infekce nebo zánětu antibiotiky či jinými léky, odstranění překážek v močovém traktu chirurgicky nebo pomocí katétrů či stentů. 

Kdybych měl nemocné ledviny, poznal bych to. Omyl, který může stát zdraví Přečtěte si také:

Kdybych měl nemocné ledviny, poznal bych to. Omyl, který může stát zdraví

Na řadu může přijít také dialýza, což je proces čištění krve pomocí speciálního zařízení. Většina lidí s ASL se plně uzdraví po odstranění příčiny, která selhání vyvolala. Ve vážnějších případech však může dojít k trvalému poškození ledvin, nebo dokonce nutnosti transplantace.

Chronické selhání ledvin je postupný proces

Chronické selhání ledvin, též chronické onemocnění ledvin (CHSL), je charakterizováno postupným poškozením ledvin, které snižuje jejich schopnost filtrovat odpad a tekutiny z těla. To může vést k hromadění toxických látek v krvi a dalším komplikacím, jako je například srdeční onemocnění. 

CHSL je obvykle způsobeno chronickými onemocněními, které postupně poškozují ledviny a snižují jejich funkci. Může to být například vysoký krevní tlak, cukrovka nebo srdeční onemocnění. Významně se na chronickém selhání ledvin může podílet také onemocnění nebo selhání ledvin v rodinné anamnéze.

Příznaky chronického selhání ledvin  

Příznaky CHSL se obvykle neprojevují hned od začátku. Jde o pozvolný proces, příznaky se často objevují až tehdy, když je poškození ledvin závažné. Mezi ně patří:

• otoky nohou a kotníků kvůli retenci tekutin
• únava a slabost kvůli anémii (snížený počet červených krvinek)
• svědivost pokožky kvůli nahromadění odpadu v krvi
• trávicí obtíže
• bolest hlavy kvůli vysokému krevnímu tlaku
• změny barvy moči nebo pocity pálení při močení kvůli infekcím močových cest
• změna chuti k jídlu nebo hubnutí kvůli špatnému trávení

Diagnóza CHSL vyžaduje více testů během delší doby, aby se určil stupeň poškození. Je třeba opakovat je pravidelně po dobu několika měsíců nebo let. Lékař také může provést biopsii ledviny (odebrání vzorku tkáně) pro mikroskopickou analýzu. 

Léčba chronického selhání ledvin je zaměřena na zpomalení progrese onemocnění a prevenci komplikací. To může zahrnovat snížení příjmu soli a bílkovin ve stravě, protože mohou zatěžovat ledviny, dále užívání léků na snižování krevního tlaku, kontrolu hladiny cukru v krvi, snižování zánětu a prevenci infekcí. 

Je třeba se zaměřit také na přidružené zdravotní problémy, tedy třeba léčbu anémie nebo onemocnění kostí pomocí léků nebo doplňků s vápníkem a vitaminu D. Někteří lidé s chronickým onemocněním ledvin mohou ve finále potřebovat celoživotní dialýzu nebo transplantaci ledviny. Chronické selhání ledvin není reverzibilní, ale lze jej zpomalit a zlepšit kvalitu života pacientů.

Uvažujete o preventivním vyšetření ledvin?

Jaká je prevence selhání ledvin?

Prevence obou typů selhání ledvin spočívá v udržování zdravého životního stylu a pravidelném sledování zdravotního stavu. Mezi preventivní opatření patří:

• pití dostatečného množství tekutin
• omezení příjmu soli a alkoholu
• dodržování předepsaných dávek a pokynů pro užívání léků
• kontrola hladiny cukru v krvi a krevního tlaku
• omezení kouření nebo jeho úplné odstranění
• pravidelná pohybová aktivita
• konzumace vyvážené stravy bohaté na ovoce a zeleninu
• vyhledání lékařské pomoci při podezření na infekci močových cest nebo jiný problém s ledvinami

Shrnutí rozdílů mezi akutním a chronickým selháním ledvin

Akutní a chronické selhání ledvin jsou dva typy onemocnění ledvin, které se liší v příčinách, příznacích, léčbě a prognóze. 

  • Akutní selhání ledvin je náhlé a závažné poškození nebo selhání ledvin, které se obvykle dá zvrátit. 
  • Chronické selhání ledvin je postupné poškození ledvin, které se obvykle nedá zvrátit. 

Oba typy vyžadují včasnou diagnózu a adekvátní léčbu. Prevence spočívá v udržování zdravého životního stylu a pravidelném sledování zdravotního stavu.

Zdroje: 

https://www.verywellhealth.com/acute-vs-chronic-kidney-disease-5221287
https://www.healthline.com/he­alth/kidney-health/acute-vs-chronic-renal-failure
https://www.nursingcenter­.com/ncblog/january-2020/acute-kidney-injury-and-chronic-kidney-disease
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-failure/symptoms-causes/syc-20369048
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-kidney-disease/symptoms-causes/syc-

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).