Hlavní navigace

Jak se inhaluje léčebné konopí

18. 4. 2018

Sdílet

 Autor: FNUSA
V brněnské nemocnici u sv. Anny zahájili nový způsob podání léčebného konopí. Jde o tzv. vaporizaci, tedy inhalaci léčebných látek z konopí. Jedná se o první využití této metody pod zdravotnickým dohledem.

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA) byla v květnu 2015 prvním státním zdravotnickým zařízením, které začalo předepisovat léčebné konopí. V dubnu 2016 informovala o novém podání léčebného konopí, a to ve formě kapslí. S nápadem přišel lékař Centra pro léčbu bolesti svatoanenské nemocnice Radovan Hřib, který pro server Vitalia.cz před časem podrobně okomentoval situaci v ČR v článku Konopí na předpis je zpět, ale za jakou cenu.

Po dvou letech hlásí svatoanenská nemocnice další možnost používání lékařského konopí – tzv. vaporizací, tedy inhalací.

Dosud měli pacienti dvě možnosti užívání konopí. První je formou tobolek, které začala Nemocniční lékárna FNUSA vyrábět v dubnu 2016, a nyní, po dvou letech, nemocnice otvírá novou vaporizační stanici Centra pro léčbu bolesti, kde je umístěno šest vaporizérů. Ty nemocnici darovala nizozemská firma Bedrocan, která je jedním z největších světových producentů konopí.

Jak se inhaluje konopí

Kanabinoidy jsou hlavní terapeuticky aktivní látky v konopí, terpeny pak látky, které mu propůjčují charakteristickou vůni a chuť. Vaporizací, tedy inhalací, se tyto látky dostávají do plic, kde jsou rychle absorbovány a putují do celého těla. První účinky se dostavují do několika minut a postupně odezní během tří až čtyř hodin.

Při orálním způsobu podání konopí se první účinky dostavují v horizontu třiceti až šedesáti minut, vrcholí většinou po dvou až třech hodinách a odeznívají zhruba do čtyř až osmi hodin. „Jelikož pro všechny pacienty není vaporizér finančně dostupný, bavíme se o cca dvanácti tisících korun, a účinnost konopí je velká, přišel nápad na vaporizaci pod zdravotnickým dohledem, kdy se pacienti naučí obsluhovat vaporizér, dávkovat si konopí a správně ho inhalovat,“ říká lékař Radovan Hřib.

Léčebné konopí mírní syndromy nemoci. Kdo a kdy je předepíše?

Léčebné konopí nemoci nevyléčí, ale dokáže mírnit symptomy. Někdy také umí zbrzdit, či dokonce zastavit rozvoj choroby. Konopí je tedy předepisováno ve většině případů až ve chvíli, kdy standardní léčba nezabírá a registrované léky nemají očekávaný účinek nebo vyvolávají u pacienta řadu nežádoucích účinků.

Předepisování se řídí vyhláškou č. 236/2015 Sb., tzv. Vyhláškou o konopí. Předepisování léčebného konopí je omezeno indikací a odborností lékaře. Mohou to být lékaři těchto oborů: klinická onkologie, radiační onkologie, neurologie, paliativní medicína, léčba bolesti, revmatologie, ortopedie, infekční lékařství, vnitřní lékařství, oftalmologie, dermatovenerologie, geriatrie, psychiatrie.

Rizika léčebného konopí

Stejně jako jiné léky ani konopí není naprosto neškodné. Ve skutečnosti jsou u jistých zdravotních obtíží rizika zvýšená – hrozí například psychóza, srdeční či jaterní poruchy atd. a stejně jako u jiných léků nemusí být a není všemi pacienty dobře snášen, upozorňují odborníci z FNUSA.

„Vzhledem k tomu, že je mezi klinickými lékaři malé povědomí o léčebném konopí, jeho užití a účincích, rozhodli jsme se tedy osvětu, naše zkušenosti a poznatky šířit prostřednictvím seminářů, a to jak pro lékaře, tak lékárníky. Pro mne jako lékaře je důležité, že v případě, kdy neúčinkují běžné léky, je zde další možnost, jak pacientům pomoci. Pro mne, coby ředitele, je důležité, že zřízení titrační místnosti vzniklo z velkého nadšení kolegy Hřiba, a především to, že nemocnice rozšíří svoje portfolio poskytované léčebné péče pacientům bez dalších vynaložených financí,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Martin Pavlík.

Na přípravě vaporizační jednotky se po odborné stránce podíleli experti z Mezinárodního institutu pro konopí a kanabinoidy (ICCI – International Cannabis and Cannabinoids Institute) sdílením aktuálních poznatků o klinickém využití vaporizace (při titraci individuálně účinné dávky a minimalizaci rizik zdravotnické profesionály poskytující tuto specializovanou péči). „Vznik této specializované jednotky je skvělým příkladem rozvoje nových léčebných metod využívajících synergický efekt komplexu bioaktivních látek obsažených v rostlině konopí,“ dodává Pavel Kubů, ředitel ICCI. Mezinárodní institut pro konopí a kanabinoidy (ICCI) byl otevřen v roce 2015 v Praze. Výzkum, na němž se podílí mimo jiné profesor Lumír Hanuš z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, má přispět k využití konopí k léčbě na základě vědeckých důkazů i zkušeností pacientů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).