Hlavní navigace

Jak se dnes moderně léčí cukrovka a hypoglykémie

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pacienti s diabetem dávají často vinu za hypoglykémie sami sobě a chybám v léčebném režimu, ve skutečnosti k vyšším rizikům hypoglykémií přispívala i starší generace inzulinů. Jak se léčí cukrovka dnes a mohou vůbec diabetici kapku vína?

V České republice žije přes devět set třicet šest tisíc diabetiků, kteří musí dodržovat speciální režim, užívat léky a vypořádávat se s nepříjemnými výkyvy hladiny cukru, tzv. hypoglykémií. Pacienti s diabetem mají při hypoglykémii jak fyzické projevy, například pocení, třes, křeče, bolesti hlavy a poruchy zraku nebo jemných pohybů, tak psychické. „Mezi druhé z uvedených může patřit nesoustředěnost, snížení psychické výkonnosti, zmatenost až agresivita,“ popisuje, co se odehrává při probíhající hypoglykémii v těle diabetiků, lékařka Jana Psottová z diabetologické ambulance v Praze. Jak se dnes cukrovka moderními léky léčí a co by měl vědět každý diabetik?

Za hypoglykémie může i přechod na veganskou stravu

Hypoglykémie není pro cukrovkáře žádná okrajová záležitost, diabetici 1. typu ji zažívají průměrně jednou za osm dní, diabetici 2. typu pak průměrně jednou za tři týdny. Ale mohou ji zažívat i dvakrát denně. Aby počet a rizika hypoglykémií snížili, je důležité komunikovat s lékařem a držet se jeho rad, protože každá hypoglykémie má vždy svoji příčinu, kterou pacient nemusí vždy sám rozklíčovat a umět řešit. Celou řadu informací najdou i na mluvteohypo.cz.

„Mezi velmi časté příčiny hypoglykémie patří vynechání jídla nebo snížené porce potravin, razantní změna ve stravovacích návycích – např. přechod na veganskou stravu, zvýšená fyzická aktivita, konzumace alkoholu, eventuálně kombinace všech faktorů (např. na večírku kombinace tance, alkoholu a nedostatek jídla), dále aplikace inzulinu bez následující stravy, záměna dlouhodobého inzulinu za krátkodobý a naopak a jiné,“ říká Jana Psottová.

Cukrovka se léčí stravou, pohybem a léky

Je třeba vědět, že cukrovka je chronická choroba a je zatím nevyléčitelná, aby se rizika hypoglykémií u cukrovkáře snížila (nelze se jich zcela zbavit), je třeba dodržovat rady lékaře – diabetologa. „Ideálním lékem by byla jistě tabletka, která by umožnila pacientům nic nedodržovat, konzumovat cokoliv včetně sladkostí a alkoholu, v jakémkoliv množství, a ještě by zajistila dobrou kompenzaci a tělesnou váhu,“ říká Jana Psottová. Ale tak jednoduché to (zatím) není. 

Léčba cukrovky zahrnuje komplex, který se skládá z racionální stravy, tedy rozumnou konzumaci jídla jak složením, tak množstvím, a pravidelné pohybové aktivity dle stavu pacienta – v závislosti na věku a ostatních chorobách. „Prostá chůze je přirozená a dostupná všem. Tyto dvě složky nejsou ničím nahraditelné, ani tou nejmodernější léčbou,“ říká Jana Psottová. 

Z léků je k dispozici několik skupin tabletek, tzv. perorálních antidiabetik, která lze použít samostatně, nebo kombinovat. „Každá skupina má své výhody a nevýhody, souhrnně je důležité zdůraznit, že novější skupiny léků mají menší riziko hypoglykémií např. gliptiny a skupina gliflozinů má ještě ochranný účinek na srdečně-cévní systém a ledviny (kardioprotektivní a renoprotektivní účinek),“ upozorňuje lékařka. 

Další skupinou jsou léky, které je nutno aplikovat injekčně, tzv. inkretiny, aplikují se jednou denně nebo jednou týdně, mají také prokázaný příznivý vliv na kardiovaskulární systém.

Velkou skupinou, kterou je zatím nutno podávat injekčně, jsou inzuliny. „Máme v zásadě tři typy v závislosti na době působení: krátkodobě působící, střednědobě působící a dlouhodobě působící, tyto inzulíny můžeme podávat kombinovaně nebo i mixované v jedné injekci, respektive dnes jsou k dispozici inzulinová pera s tenkými a krátkými jehličkami (4–12 mm), pro děti pera v různých barevných variantách,“ jmenuje různé varianty injekční léčby Jana Psottová. K aplikaci inzulinu je rovněž možnost použít inzulinovou pumpu. 

I když pacienti s diabetem dávají často vinu za hypoglykémie sami sobě a chybám v léčebném režimu, ve skutečnosti k vyšším rizikům hypoglykémií přispívala i starší generace inzulinů. Díky novým inzulinům se situace mění. Diabetici i lékaři se shodují, že pokrok v léčbě nastal jak v účinnějším působení inzulinu a snížení nežádoucích vedlejších účinků v podobě hypoglykémií, tak i v usnadnění života diabetikům. Nejmenší riziko hypoglykémií dnes mají moderní léky nazývané gliptiny a glifloziny a inzuliny 2. generace – ultrakrátce působící (insulinum aspartum) a ultradlouze působící inzulinová analoga (insulinum degludecum).

O diabetu bychom něco málo měli vědět všichni

Je velmi důležité, aby každý z nás měl určité vědomosti o hypoglykémii, a hlavně aby věděl, jak sobě nebo druhému z takového stavu pomoci. 

Rychlou a účinnou pomocí je použití jednoduchého cukru v rychle vstřebatelné formě: sladký nápoj, hroznový cukr, jablko a následně svačina se složenými cukry, např. celozrnná bulka, chléb se šunkou, sýrem. „U diabetiků 1. typu aplikace glukagonu v jednorázové injekci, kterou předepisuje diabetolog, může ji píchnout rodinný příslušník nebo někdo z okolí pacienta. Pozor – sladké tekutiny se nemohou podat člověku, který z jakéhokoliv důvodu nespolupracuje (bezvědomí, opilost, zvracení), mohl by tekutinu vdechnout a udusit se,“ upozorňuje diabetoložka. 

Pokud je pacient v bezvědomí, neváhejte a zavolejte rychlou záchrannou službu – 155. 

Jak řeší diabetik dovolenou či hubnutí

I pokud jste od lékaře řádně poučeni, jak se hypoglykemiím v běžném životě vyhnout, přece jen mohou v životě nastat chvíle, kdy si nebudete vědět rady. Třeba jak jíst na dovolené, kde máte jiný režim i skladbu jídelníčku, jak dávkovat léky, když budete marodit nebo se rozhodnete hubnout? 

Dovolená

Pokud se chystáte na dovolenou, kde víte, že se budete stravovat jinak než doma, například snížíte porce nebo bude mít jídlo zcela jiné složení, např. s menším obsahem polysacharidů, lékařka doporučuje snížit dávky inzulínu. „Pokud se bude jednat o relaxační pobyt s ‚all inclusive‘, doporučím dávky navýšit,“ říká Jana Psottová.

Alkohol

S alkoholem buďte ostražití, a to nejen na dovolené, čistý alkohol – destiláty a suché víno – snižuje hladinu glykémie. „Určitě doporučím najíst se před konzumací. Jedno velké pivo obsahuje přibližně patnáct kostek cukru a míchané drinky jsou většinou rovněž s vyšším obsahem alkoholu i cukru. Každý jedinec reaguje individuálně. Nezapomeňte, že teplo a horko urychluje vstřebávání. Hypoglykémie se dá s opilostí lehce zaměnit, pozor na to,“ upozorňuje na rizika spjatá s alkoholem diabetoložka.

Nemoc

Při infekčních onemocněních dochází ke zvýšení hladiny krevního cukru – glykémie. V době nemoci organismus alarmuje všechny obranné a podpůrné mechanizmy včetně vyplavení hormonů, které mají mimo jiné za následek zvýšení hladiny glukózy v krvi. Zjednodušeně řečeno organismus se připravuje na zvýšenou spotřebu energie na dobu „boje“ s chorobou. 

Co máte dělat a jak postupovat při nemoci:

  1. nepřerušujte léčbu cukrovky, ať si aplikujete inzulin, či užíváte léky, nebo obojí,
  2. častěji provádějte kontrolu hladiny glykémie,
  3. zvažte úpravu dávek inzulinu nebo léků na cukrovku, pokud máte dostatek zkušeností, tak sami, pokud ne, poraďte se svým diabetologem,
  4. upravte konzumovanou stravu a tekutiny.

„Při akutním onemocnění, zejména pokud je provázeno pocením v důsledku horečky, zvracením nebo průjmem, je nutné dodržovat pitný režim a nahradit ztracené množství tekutin. Snažte se dodržovat pravidelný příjem potravin, pokud se to nedaří – nahraďte sladkým nápojem, slaný vývar nebo polévka – na doplnění solí, které ztrácíte pocením, zvracením nebo průjmem,“ radí diabetoložka.

Hubnutí

Pokud se diabetik rozhodne zredukovat tělesnou hmotnost, pravděpodobně omezí velikost porcí a zvýší fyzickou aktivitu, současně, nebo zvlášť. Podle lékařky pak musí adekvátně snížit počet jednotek inzulinu. Snížení dávky je individuální, je tedy velmi vhodné poradit se se svým diabetologem a samozřejmostí by měla být možnost selfmonitoringu – kontinuální monitorací nebo glukometrem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).