Hlavní navigace

5 tipů, jak přežít noční směny

12. 6. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Není žádnou novinkou, že práce na směny neprospívá našemu zdraví ani psychice, zvláště pokud nám zaměstnavatel plánuje směny bez ohledu na naše potřeby, ať už fyzické, nebo sociální. Největší zátěž představují pro organismus noční směny, které výrazně narušují přirozený biorytmus lidského těla.

To, že noční směny nepatří mezi zaměstnanci k nejoblíbenějším, potvrdil i průzkum společnosti Déhora. Podle něj 26 % zaměstnanců považuje noční za největší zlo práce na směny. Shodl se na tom stejný počet mužů i žen.

Když se k tomu přidá špatné řazení směn a několik nočních za sebou, můžeme si zadělat na mnoho zdravotních komplikací. Ostatně i specialista na pracovní lékařství, profesor Milan Tuček, říká ve velkém rozhovoru: Práce na směny škodí zdraví. Měla by být jen tam, kde je to nezbytné.

Existují však způsoby, jak své tělo na práci v nočních hodinách optimálně připravit a tyto následky zmírnit. Mezinárodní poradenská skupina Déhora, která je největší evropskou společností zabývající se plánováním a řízením pracovních sil ve společnostech se směnným režimem, připravila několik doporučení:

1. Jezte s mírou

Jídlo na noční směně by mělo být především lehké a zdravé. Ideální je, pokud si ho připravíte doma a vezmete s sebou do práce. Mnoho lidí se během nočních směn musí vyrovnat s nedostatkem spánku. Spánkový deficit narušuje rovnováhu hormonů, což způsobuje zvýšenou chuť k jídlu, a to bohužel zejména na nezdravé potraviny s velkým obsahem tuků, cukrů a soli. Takové jídlo je během noci hůře stravitelné, proto mají noční pracovníci mírně zvýšené riziko vzniku cukrovky 2. typu. Snažte se proto odolat nutkání k mlsání co nejvíce a pro všechny případy s sebou raději na směnu noste zdravé a lehké občerstvení. Vyvarujte se kofeinu a sladkostí, energii a pozornost můžete pozitivně ovlivnit i pomocí vhodně zvoleného zdravého jídla, a ještě si pochutnáte. Skvělými pomocníky jsou v tomto případě proteiny, které vás nabudí. Najdete je například v oříšcích. Více k tématu najdete v článku Petr Havlíček radí, jak jíst při práci na směny.

2. Buďte v pohybu

Snažte se být v neustálém pohybu, i když je velmi lákavé si sednout. Zůstanete-li fyzicky čilí, nepodlehnete únavě tak rychle. Jestli jste pro nepřetržitý pohyb příliš unavení, mluvte. Mluvení vám pomůže zůstat aktivní. Pokud to vaše práce dovoluje, povídejte si s kolegy nebo diskutujte s klienty. Trávíte-li čas na noční směně sami, zapněte si rádio, které bude udržovat vaši pozornost.

3. Zapněte světla

Dobře osvětlené pracoviště zabrání narůstající únavě. V tmavém prostředí vytváří mozek hormon melatonin, který lidský organismus uspává. Správně zvolené světlo produkci melatoninu zabraňuje, podrobněji se druhům světla a vhodnému osvětlení věnujeme v článku Zhasnout, prosím! Nebezpečí dnů bez světla a nocí plných záře. Ale pozor, pokud se expozice světla opět sníží, přirozená produkce melatoninu začne znovu. Během noční směny se proto ujistěte, že máte dostatek světla.

4. Vyhněte se kofeinu

Rozhodně se vyvarujte pití kávy tři až čtyři hodiny před spaním. Kofein způsobuje kratší dobu spánku i jeho horší kvalitu. To vám moc nepomůže, pokud máte za sebou několik nočních směn. Pečlivě také sledujte, co jíte a pijete. Kofein je totiž v mnoha produktech, včetně zeleného a černého čaje, a dokonce i v čokoládovém mléku.

5. Schrupněte si (pokud to jde)

Pokud to vaše profese umožňuje, snažte se využít volné chvilky na směně ke krátkému zdřímnutí. Průzkum prokázal, že i krátký půlhodinový odpočinek může zabránit hormonálnímu narušení způsobenému nedostatkem spánku a povzbudí váš imunitní systém. Mějte však během noční směny na paměti, že po probuzení trvá až patnáct minut, než budete opět v plné v pohotovosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).