Hlavní navigace

Jak poznat zmrzliny „vylepšené“ éčky a želatinou

2. 8. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Smetanová nebo mléčná zmrzlina bývá nejdražší, ale neskrývá žádný rostlinný tuk. Ovocné s vysokým obsahem vody jsou zase „vycpané“ želatinou. Vybrat nejlepší zmrzlinu je alchymie.

K létu zmrzliny prostě patří. Je nám jasné, že porce od stánku za dvacetikorunu asi nebude obsahovat z většiny čerstvé ovoce a pravou smetanu. Mrazáky v supermarketech jsou ale plné a máte čas číst, co kupujete domů. Co se dá zjistit a jak najít mezi ledovými pochoutkami ty kvalitní?

Cena rozhodovat nemusí

Donedávna byla trochu vodítkem i u nás doma – je to ostatně stejně logické jako ona dvacetikoruna u pouličního prodeje. Po lehkém vykulení očí, kdy nám doma po naléhání dětí přistála dvoulitrová krabice zmrzliny za 250 Kč, jsem se uklidnila, že jim aspoň nedávám levný „šunt“. Po přečtení etikety jsem byla nemile překvapená: sice tu byly avizované celé kusy ořechů, ale po smetaně ani památky.

Smetanová je opravdu ze smetany

A přitom stačilo číst název, ne se zaobírat všemi detaily miniaturního písma vzadu na krabici. Podle výživové poradkyně Hany Střítecké, odborné garantky neziskové organizace Fér potravina, musí být totiž „smetana“ přímo v názvu, pokud ji zmrzlina skutečně obsahuje.

„Pokud vaše oblíbené nanuky a zmrzliny mají v názvu ‚smetanové‘ nebo ‚mléčné‘, neměli byste sáhnout vedle,“ říká Hana Střítecká. „Tuto podmínku totiž stanovuje vyhláška. Bohužel už však nezaručí, že ‚smetanový‘ nanuk nebo ‚mléčná‘ zmrzlina nebude ‚vylepšená‘ vodou nebo ztužovači.“


Autor: Depositphotos.com

Na zmrzlinách z obchodu prostudujte etikety

Takže číst musíte i tak. Poctivá zmrzlina smetanu obsahuje (z větší či menší části). Někteří výrobci ji ale bohužel čím dál častěji nahrazují rostlinným, kokosovým či palmovým tukem. Ale pozor: je-li v zmrzlině smetana, neoblíbený palmový tuk už tu nebude, to je jistota: „Tuto podmínku také stanovuje vyhláška. Pokud se při výběru zaměříte na smetanové nebo mléčné varianty, máte absolutní jistotu, že nebudou obsahovat žádný rostlinný tuk,“ dodává Hana Střítecká.

Za smetanu si připlatíte, pro výrobce je to drahá položka. A z vlastní zkušenosti při pátrání v regálech potvrzuji, že „smetanových“ a „mléčných“ tu ani moc nenajdete.

Vylepšené „éčky“

Smetanu výrobci nahrazují třeba škrobem. Ten nemá žádnou chuť ani vůni. Podle odbornice tak výrobce nahrazuje tzv. základní surovinu, aby ušetřil. „Kvůli ‚naředění‘ základní suroviny je ale zase třeba potravinu dále upravit, řekněme ‚vylepšit‘. A proto přicházejí na řadu ochucovadla a další látky na zvýraznění chuti, barvy nebo vůně,“ shrnuje smutná fakta Hana Střítecká.

Vaše oblíbená zmrzlina tak může být „vyztužená“ škrobem, želatinou nebo nějakou rostlinnou gumou, aby držela pohromadě.

„Může to být např. E401 alginan sodný, E476 polyglycerolpolygliricinoleát. Oba jsou podle kritérií projektu Fér potravina na třetím stupni škodlivosti ve škále 0–6,“ dodává odborná poradkyně projektu.

Ovocné? Méně rizika

I tady se vyplatí hledat. Základem ovocných zmrzlin totiž může být ovoce (což byste logicky předpokládali), nebo jen ovocná dřeň či šťáva. Hlavním kritériem výběru by tak pro nás měl být podíl ovoce v produktu, přičemž minimum je deset procent.

„Pokud ovocné zmrzliny obsahují hodně vody, jsou ‚vyztužené‘ gumou nebo želatinou,“ říká Hana Střítecká. „Mražené vodové krémy a sorbety pak nesmí obsahovat přidaný tuk.“

Poměrně „bratelné“ jsou nanuky typu ovocné dřeně, ale i v těch najdete obvykle hromadu cukru. Na obalech hledejte ve složení na prvním místě ovoce a pak vodu. To je asi nejzdravější varianta letního mlsání.

Zmrzlina u stánku: složení k nahlédnutí

Neodoláte-li žadonícím dětem u nějakého neprověřeného stánku se zmrzlinou třeba na výletě, neváhejte se prodejce zeptat na složení zmrzliny. Podle Hany Střítecké je jeho povinností vám ho ukázat. Vzhledem k tomu, že se ale většina zmrzlin pro stánky vyrábí z předem připravených instantních směsí, nehrozí vám obvykle ani průjem. Instantní ale pochopitelně není z hlediska zdraví značka ideál.

Jak jsou na tom nanuky a zmrzliny s kvalitou a značením podle Fér potraviny, můžete snadno zjistit v databázi projektu.

Anebo si vyrobte vlastní domácí zmrzlinu, třeba i hodně neobvyklou. Zkuste recepty na ty nejpodivnější:

Odborná spolupráce:

Ing. Hana Střítecká, Ph.D.

Vysokoškolská pedagožka, lektorka kurzů Nutris o potravinách a zdravém stravování, členka Aliance výživových poradců, výživová poradkyně a odborná garantka sytému hodnocení potravin projektu FÉR potravina.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).