Hlavní navigace

Jak poznat rakovinu tlustého střeva

11. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Na kolorektální karcinom neboli rakovinu tlustého střeva a konečníku každoročně umírá asi půl milionu lidí. Po karcinomu plic jde o světově druhé nejčastější nádorové onemocnění, které způsobuje úmrtí. Pokud se ale nemoc podaří odhalit včas, je léčba velmi úspěšná.

Kolorektální karcinom vzniká z buněk, jež vystýlají tlusté střevo či konečník. Ty se vlivem navzájem provázaných mutací v určitých genech začnou nekoordinovaně množit a tvořit nádor. Růst střevních buněk ovlivňují také další procesy, například střevní záněty.

Nemoc zpočátku může probíhat bez příznaků, respektive příznaky v počátečním stadiu jsou velice nevýrazné. I později se kolorektální karcinom projevuje podobně jako další nenádorová a méně závažná onemocnění, například hemoroidy, infekční a zánětlivá onemocnění střeva. Patří sem například zácpa, průjem, nedokonalé vyprazdňování, větší plynatost, křečovité bolesti břicha, přítomnost krve (červené i tmavé) ve stolici a podobně. Přečtěte si, co (ne)znamená krvácení ve stolici.

Vznik nádoru mohou podpořit i takzvané polypy, nezhoubné výrůstky ze stěny střeva, které se objevují s přibývajícím věkem.

Dalšími rizikovými faktory mohou být strava s vysokým obsahem živočišných tuků a červeného masa, nízký obsah vlákniny, nadváha, kouření, konzumace alkoholu nebo nedostatečný příjem ochranných látek, jako je vitamin C nebo kyselina listová.

Pokud si nejste jisti, zda se riziko může týkat i vás, je nejlepší volbou vyšetření.

Jak kolorektální karcinom odhalit včas

Odhalit rakovinu tlustého střeva a konečníku není jednoduché. „Samotné odhalení kolorektálního karcinomu je obtížné, neboť se onemocnění v raných stadiích může vyvíjet bezpříznakově. Pomoci nám může pravidelný screening, který by měl být nedílnou součástí běžné zdravotní péče u lidí ve věku nad padesát let,“ uvádí lékař Petr Podroužek, odborný ředitel EUC Laboratoří.


Ačkoli je největší výskyt tohoto onemocnění ve věkové skupině šedesát až devětasedmdesát let, téměř pětině všech nemocných je pod šedesát.

Kolorektální karcinom v ČR

  • Výskyt rakoviny tlustého střeva a konečníku v ČR trvale roste.
  • V evropském přehledu jsou čeští muži na 3. místě za Slovenskem a Maďarskem, u žen obsazujeme 10. pozici v Evropě.
  • U mužů je výskyt kolorektálního karcinomu i úmrtnost vyšší než u žen.
  • Každý rok je v ČR diagnostikován asi 8000 osobám a zhruba 4000 pacientů na onemocnění umírá.

Běžně se doporučuje lidem ve věku od padesáti do čtyřiapadesáti let jednou do roka podstoupit test detekce okultního krvácení ve stolici, u osob nad pětapadesát let ve dvouletých intervalech nebo jednou za deset let ambulantní kolonoskopii. „Ačkoliv jsou obě cesty v boji proti kolorektálnímu karcinomu účinné, jen zlomek cílové skupiny je opravdu využije. Společnost tyto testy vnímá jako pracné a nepříjemné. Přijatelnou alternativou je test Septin9,“ vysvětluje Magdalena Uvírová, ředitelka CGB laboratoře.

Tento jednoduchý krevní test může být prvním krokem při časném zjištění kolorektálního karcinomu a je alternativou standardního screeningového vyšetření. V krevní plazmě umožňuje odhalit jeho specifický marker. Lékař odebere krev a pošle ji do diagnostické laboratoře k analýze. „Pokud je ve vzorku detekován tento marker, existuje u pacienta zvýšená pravděpodobnost výskytu kolorektálního karcinomu. V takovém případě by měl podstoupit kolonoskopii pro potvrzení diagnózy,“ upřesňuje Magdalena Uvírová. Toto vyšetření však v současnosti není hrazeno z prostředků veřejného pojištění.

Zdroj a více informací: EUC laboratoře, GCB laboratoře

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).