Hlavní navigace

Jak poznat omikron od delty? Na variantě viru závisí léčba covidu

18. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Do Česka dorazila vlna omikronu, testy ukazují jeho 80% převahu. Jak ale rozeznat jeho příznaky od donedávna převládající varianty delta? Odborníci se v odpovědi shodují: podle příznaků nijak, mutaci rozezná jedině PCR test.

Omikron v ČR již převažuje. Ukazují to výsledky testů z minulého týdne. Podle dosavadních poznatků má omikron prvotní příznaky velmi podobné deltě, ale také nachlazení nebo chřipce. I proto odborníci zdůrazňují důležitost PCR testů, které určí i variantu viru. Zejména u rizikových pacientů je znalost varianty klíčová, rozhoduje totiž o možnostech léčby. Ty jsou podle lékařů u omikronu omezené – na tuto variantu nezabírají dosud užívané monoklonální protilátky, jen antivirotika. V současné době jde podle lékařů zejména o molnupiravir.

Podíl varianty omikron v ČR u vyšetřených vzorků přesahuje 80 procent 

Jak informuje Státní zdravotní ústav (SZÚ), který situaci monitoruje, v období od 9. do 16. 1. (dle data odběru) má jeho Národní referenční laboratoř k dispozici data 40 468 provedených testů diskriminační PCR z 89 laboratoří.

„Varianta omikron se přenáší s vyšší účinností a k 16. lednu se její podíl pohybuje kolem 80 procent vzorků vyšetřených metodou diskriminační PCR. Téměř 20 procent pozitivních vzorků pak ve sledovaném období ještě stále připadalo na variantu delta a její subvarianty,“ uvádí tisková mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

Omikron pozná jen test, méně častá je ztráta čichu a chuti

Podle odborníků příznaky omikronu nelze rozlišit od ostatních respiračních chorob. „Nepozná to ani pacient, ani lékař. U omikronu navíc tak často nedochází ke ztrátě chuti a čichu, a kvůli tomu je rozlišení ještě složitější. Proto je u nemocných důležité PCR testování, ideálně s tzv. diskriminačním PCR testem, který určí variantu koronaviru a lékař podle ní může nastavit léčbu. Ne všechny testy se ale takto provádějí, a proto u některých pacientů variantu viru neznáme,“ říká Pavel Dlouhý, předseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP.

To může představovat problém právě v současné situaci, kdy se na území ČR střetávají dvě varianty. Na nastupující variantu omikron totiž nezabírají dosud hojně používané monoklonální protilátky.

Léčba covidu v těžších a rizikových případech záleží na variantě

Situace je snazší, pokud byl proveden diskriminační PCR test s určením varianty covidu, a lékař tak ví, kdy se u pacienta jedná o mutaci omikron. „V případě omikronu může lékař předepsat antivirotikum molnupiravir, který se podává v tabletkách a pacient jej může užívat doma. Nově také pacientům můžeme podat remdesivir v infuzích, na které musí pacient přijít tři dny po sobě do nemocnice, což není úplně pohodlné,“ popisuje Pavel Dlouhý.

„Šalamounským“ řešením u neznámého typu koronaviru je pak podle něj podání jak antivirotik, tak monoklonálních protilátek u vysoce rizikových pacientů. To se však nedělá běžně, ani to není potřeba:

„Většina nakažených zvládne covid-19 doma a s užíváním běžných léků na horečku či kašel. Pomohou jim v tom Rady pacientům, které připravila Společnost infekčního lékařství. Tyto rady popisují varovné příznaky, jež by měly vést nemocného k vyhledání lékaře či cestě do nemocnice. A také v nich čtenář nalezne informaci, kdo patří do některé skupiny pacientů s rizikem progrese covidu-19 do závažného onemocnění – tito lidé by měli v případě infekce vždy kontaktovat svého lékaře a probrat s ním další možnosti léčby,“ vysvětluje Pavel Dlouhý. Hlavní informace z tohoto doporučení najdete přehledně na serveru Vitalia.cz v článku Lékaři radí, jak na domácí léčbu covidu-19, text v plném znění a další aktualizované informace pak na webu Společnosti infekčního lékařství.

Praktici nasazují molnupiravir

S rostoucím výskytem varianty omikron přibývá praktických lékařů, kteří nové antivirotikum svým pacientům předepsali. Jedním z nich je Cyril Mucha, člen výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP:

„Na přelomu roku jsem léčil manželský pár seniorů. Pán byl pozitivně testovaný bez určení varianty, takže jsem automaticky nasadil monoklonální protilátky. O dva dny později měla pozitivní test i jeho paní, tentokrát již s určenou variantou omikron. Té jsem nasadil molnupiravir. Shodou náhod jsem tak porovnal obě léčebné metody na jednom manželském páru,“ říká praktický lékař. Podle něj lze předpokládat, že oba měli stejnou variantu viru. Monoklonální protilátky zůstaly bez efektu a muž měl vážnější průběh než jeho manželka, která užívala molnupiravir. „Dopadlo to dobře, horečku jsem měla jen jeden den. Pak už jsem ani neležela, víceméně se to změnilo v rýmu, byla jsem zahleněná a jen jsem vykašlávala. A pak to odešlo úplně, snad během týdne,“ popsala pacientka.

Lékaři nicméně nadále zdůrazňují, že nejlepší ochranou proti nákaze koronavirem je očkování, u rizikových skupin pak podání posilovací dávky vakcíny.

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).