Hlavní navigace

Hledáte dobré zařízení pro seniory? První pravidlo z pěti zní: Čichejte!

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Možná to řešíte právě teď, možná ještě ne. Ale vyhne se tomu málokdo. Jak zajistit potřebnou péči rodičům, kteří se už o sebe nedokážou postarat sami a potřebují celodenní pomoc?

První volbou, pokud je situace akutní a je třeba staršího rodiče umístit někam hned, bývá obvykle léčebna dlouhodobě nemocných (LDN). Ty obvykle spadají pod nemocnice a bohužel je v nich pobyt omezen třemi měsíci. Poté zdravotní pojišťovny přestávají pobyt v nich hradit a pacient musí pryč a uvolnit místo jiným.


Autor: SXC

Výhodou je, že se tu obvykle na místo moc dlouho nečeká, nevýhodou je omezená délka pobytu. Tomu odpovídá i provoz LDN, která víc než cokoliv jiného připomíná nemocnici s pravidelnými návštěvními hodinami, seniorů leží na pokojích víc než jen jeden a mají tu pouze omezenou možnost mít své osobní věci – obvykle jde jen o pár maličkostí, například knížky, kartáček na zuby či fotografie, které se vejdou do nočního stolku vedle postele.

Druhá možnost: pečovatelské domy

Druhou volbou jsou pečovatelské domy a domovy pro seniory. Ty se dělí na městské a krajské a na soukromá zařízení. Plusy: senioři tu mohou bydlet sami a ve svém, byť malém pokoji. Minusy: čekání na uvolněné místo někdy trvá i léta.

Přečtěte si také: Příprava na Alzheimera

Pobyt v domovech a pečovatelských domech si hradí sám senior do výše svého důchodu, z něj mu musí zůstat státem dané minimální kapesné. V soukromých zařízeních se však často rodina setká s tím, že důchod na pobyt nestačí a rodina musí doplácet i tisíce korun měsíčně. Celkem běžné je, že pobyt v soukromém penzionu pro seniory vyjde na patnáct tisíc měsíčně, byť tu má senior k dispozici totéž, co ve státních a městských domovech, jen s modernějším vybavením.

Zařízení pro seniory:

1. léčebna dlouhodobě nemocných (LDN)

  • plusy:
    umístění seženete poměrně rychle
    hrazeno zdravotní pojišťovnou
  • minusy:
    pobyt je omezen na tři měsíce
    spíše nemocniční režim

2. pečovatelské domy a domovy pro seniory

  • plusy:
    větší komfort, možnost samostatného pokoje ap.
  • minusy:
    velmi dlouhá čekací doba
    podle typu zařízení někdy vysoká cena

Jak poznat dobrý domov?


Autor: SXC

Rozhodně neplatí, že to co je soukromé a co je drahé, je kvalitní.

Lékaři by mohli vyprávět, jak mnohá luxusní soukromá zařízení, připomínající zámek, s nádherným parkem okolo a taky patřičně drahá, své staré obyvatele v podstatě vězní ve čtyřech stěnách pokojů, protože není nikdo, kdo by jim pomohl přes řadu schodů dolů do parku nebo kdo by jel s vozíčkářem na procházku.

A že většina starých lidí pomoc potřebuje, schody sami nezdolají a s jejich pohyblivostí to bude do budoucna jen horší, je logické.

Podle Ivy Holmerové, zkušené geronotoložky a zakladatelky České alzheimerovské společnosti, rozhodně není měřítkem kvality cena. Ani statut zařízení. Podle ní je dobré se orientovat podle těchto pěti pravidel:

Pět pravidel pro dobrý domov

1/ ČICHEJTE. V kvalitním domově nebo LDN to nepáchne. Nesmí tu být cítit moč, protože to je znakem, že se personál seniorům nevěnuje a ponechává je ve vlastních výkalech.

2/ ŠTOUREJTE. Ptejte se, kolik personálu je na kolik obyvatel domova a jak se péče o seniory zajišťuje v noci. Důležitost otázky pochopíte, když se váš dědeček či otec bude dusit a bude potřebovat pomoc, jenže ta jediná pečovatelka, která má na starosti pětatřicet lidí, bude zrovna pomáhat někomu na druhém konci chodby.

3/ OBĚDVEJTE. Přijďte se do domova podívat v době obědů a všímejte si, jak jsou organizovány. Dostanou nemohoucí obyvatelé misku s polévkou vedle postele a personál ji netknutou za půl hodiny odnese, protože nikomu nedošlo, že se dotyčný člověk sám nedokáže najíst? Pak prchejte jinam.

4/ PTEJTE SE. Zajímejte se o to, jak vypadá celodenní program v domově. Organizuje vedení domova pro své obyvatele kroužky, besídky, společné zpívání, cvičení, přednášky, rehabilitaci nebo vycházky ven? A smíte za maminkou přijít na návštěvu třeba v deset večer, když jindy nestíháte? Pak jde o dobrou volbu.

5/ NENAŘIZUJTE. Zeptejte se svého seniora, co sám na svůj nový domov říká. Neorganizujte mu život bez toho, že by se sám mohl vyjádřit, nakolik se mu v novém místě líbí. Jinak mu může „puknout srdce“ steskem a depresí dřív, než podlehne chorobám stáří.

V případě, že jde o seniora trpícího Alzheimerovou chorobou, nebo třeba zcela nepohyblivého po mrtvici, máte větší problém. Domovů, které se umí dobře postarat o takové lidi, je jako šafránu. Teď však zrovna jeden přibyl na Praze 9.

Více informací a také radu a pomoc, v případě, že jde o seniory trpící Alzheimerovou chorobou, duševními nemocemi či jinak vážně nemocné (senioři v posledním stadiu rakoviny potřebují kvůli lékům a zdravotnímu personálu spíš hospic než léčebnu či penzion), najdete na stránkách: www.gerontolo­gie.cz či www.asociacehos­picu.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).