Hlavní navigace

Jak posílit ledviny? Škodí jim strava i stres

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Ledviny jsou naše čistička, která filtruje krev a pomáhá nás zbavovat toxinů a jedů. Podle tradiční čínské medicíny jsou v únoru nejvíce oslabené. Jak se tedy k ledvinám správně chovat?

Nejčastějším projevem oslabených ledvin je časté močení, hlavně v noci, bolesti a tlaky v bederní oblasti nebo problémy s klouby. Párovým orgánem ledvin jsou uši, pískání v nich a celkové problémy se sluchem mohou také ukazovat potíže s ledvinami. Protože tento orgán reguluje vodu v našem těle, jeho nerovnováha se může projevit otoky nebo tmavými kruhy pod očima.

Klid a nohy v teple

Známé pořekadlo, které používaly už naše babičky, má v sobě v únoru velkou sílu. Ledvinám nesvědčí stres ani zima, proto ještě na pár měsíců zapomeneme na bokové kalhoty a trička do pasu a ledviny ochráníme dlouhým svetrem. Naši předkové své ledviny pravidelně posilovali tím, že po bujarých oslavách masopustu nastolili čtyřicetidenní půst, kdy se přirozeně vzdávali všeho, co jim odebíralo energii, tedy tučného jídla, cukru, kávy či alkoholu.

Přečtěte si: Má dáti – dal. Přijímáme víc energie než vydáváme

Podle východní medicíny je v ledvinách skrytá naše životní síla, kterou bychom měli čerpat z obnovitelných zdrojů – spánkem, dostatkem tekutin, správným jídlem a meditací nebo pobytem v přírodě. Pokud si totiž při vyčerpání, které provází oslabení ledvin, dáme místo odpočinku nápoj plný kofeinu a cukru, sáhneme si do rezerv a čeká nás ještě větší energetický propad.

Léčba čajem nebo fazolemi

„Nejsilnější energie ledvin je každý den odpoledne mezi sedmnáctou a devatenáctou hodinou. V tuto dobu jsou ve své maximální aktivitě. Naopak nejslabší je energie ledvin každý den ráno mezi pátou a sedmou hodinou, tehdy jsou v útlumu,“ říká specialistka na tradiční čínskou medicínu (TCM) Zuzana Komůrková. Odpoledne je tedy vhodné ledviny propláchnout bylinnými čaji, které je očistí a posílí.

Zvýšení příjmu tekutin by mělo být v únoru samozřejmostí, nejvíce bychom měli vypít čisté vody, ideálně teplé nebo alespoň o pokojové teplotě. Vhodné jsou i bylinky. Můžeme zkusit čaj z kopřivy nebo zlatobýlu, nebo koupit některou z „ledvinových“ čajových směsí. Ty nabízí každá lékárna nebo obchody se zdravou výživou. Pokud dáváte přednost koncentrovanějším přípravkům, můžete zkusit i bylinné tinktury, například z vřesu či lichořeřišnice, nebo přípravky s brusinkami.

Pomoc z lékárny

  • Různé bylinné čaje (cca 40 Kč, dle výrobce), různé možnosti najdete zde
  • Bylinné tinktury (99 – 250 Kč, dle výrobce)
  • Rowatinex kapky či tobolky (135 – 155 Kč) – bez porady s lékařem je možné užívat k rozpouštění močových nebo ledvinových kamenů, vhodné pouze pro akutní problémy, ne k preventivnímu posilování ledvin.

V únoru bychom se měli vyhnout všemu, co ledviny zatěžuje. „V jídelníčku je potřeba omezit sůl, ochucovadla typu worchestrové omáčky a podobně. Je důležité vynechat vše, co obsahuje glutamát, všechno dráždivé a ostré, omezte koření, čokoládu a kakao, sladkosti, tavené sýry, bílý cukr, uzeniny, chipsy a další pochutiny,“ radí Zuzana Komůrková. Přirozenou posilovací potravinou jsou podle ní fazole, které můžeme konzumovat ve větším množství a nahradit jimi tučné živočišné bílkoviny. Některé druhy fazolí (například adzuki) svým tvarem ledviny dokonce připomínají.

TIP: Profesor Vladimír Teplan je specialista v oboru nefrologie, tedy „machr přes ledviny“. Usiluje o to, aby lidem ledviny správně fungovaly a aby nekončili předčasně na dialýzách a transplantacích. Jaký je pohled „západní medicíny“ na správnou péči o ledviny? „Nesprávná hydratace, ale třeba i běžné chyby v pitném režimu při redukčních dietách mohou vést k onemocnění ledvin,“ říká prof. Teplan.

Přečtěte si rozhovor: Všechny velké objemy sladkých nápojů jsou škodlivé

Pozor na emoce

Ledvinám můžeme ublížit nejen nevhodnou stravou, ale také stresem a zbytečnou uspěchaností. Protože jsou párový orgán, podle TCM souvisejí s našimi vztahy, ať už partnerskými, přátelskými, či vztahem, který máme sami k sobě. „Emocí ledvin je strach a narušená energie ledvin přináší do naší psychiky opatrnost, potřebu opory, nejistotu, poruchy sexuální oblasti, ale také sebepodceňování, úzkost až deprese,“ říká Zuzana Komůrková.

Co ledvinám prospívá

  • luštěniny, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, fenykl, červená řepa), kysané zelí, jáhly, pohanka, rýže, sezamové a lněné semínko
  • vařené, pečené a dušené potraviny
  • bylinné čaje – jednodruhové bylinky (kopřiva, celík zlatobýl, jalovec, vřes, bříza) nebo speciální bylinné směsi na posílení ledvin (Jančův ledvinový čaj a jiné)
  • teplo, klidné a nestresující prostředí, mírný pohyb, procházky na čerstvém vzduchu

Co ledviny oslabuje?

  • tučné živočišné bílkoviny – maso, sádlo, tučné ryby
  • smažené potraviny a pokrmy z fast foodu
  • sůl, sójová omáčka, glutaman, bílý cukr, kakao, čokoláda
  • sycené nápoje, káva, zelený čaj, kofeinové a slazené nápoje
  • sušené ovoce, banány, ořechy (ve velkém množství)

Odborná spolupráce:

Zuzana Komůrková

poradkyně pražského studia Výživou ke změně, www.vyzivoukezmene.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala jako redaktorka v tištěném i TV zpravodajství (Vltava-Labe Press, TV Prima). Černou kroniku vyměnila za kávu a magazíny, ráda balancuje mezi profesí baristky a redaktorky. Spolupracuje např. s časopisy Sidonie a Biorevue.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).