Káva a zdraví. Jde to dohromady? Jedni ji milují, druzí zatracují. A to hlavně kvůli kofeinu.
Káva a zdraví. Jde to dohromady? Jedni ji milují, druzí zatracují. A to hlavně kvůli kofeinu.
Kofein stimuluje centrální nervový systém. Káva je silný antioxidant. Její konzumace prý eliminuje škody, které jsme si způsobili kouřením nebo pitím alkoholu, působí lehce antidepresivně a chrání nás před zubním kazem. „Zrníčko v sobě obsahuje až dvě stě složek, které jsou pro tělo prospěšné, jsou tam vitaminy, lipidy, proteiny, cukry a spousta dalších látek,“ říká baristka a zároveň pražička Kristýna Smudová z Olomouce.
Podle studie, kterou provedli vědci na Harvardu, může pravidelné pití kávy snížit riziko vzniku cukrovky. Stejné výsledky pak měly i studie, které zkoumaly prevenci Parkinsonovy choroby nebo rakoviny tračníku.
Těhotné ženy, lidé s vyšším krevním tlakem nebo ti, kteří se obávají nespavosti, často vyžadují kávu bez kofeinu. A to i přesto, že kvalitní arabika má obsah kofeinu velmi nízký.
„Decaf“, tedy káva zbavená kofeinu, většinou není žádná výhra. V průmyslovém zpracování velkých firem se kofein dostává z kávy nejčastěji za použití methylenchloridu, silné chemikálie, která je navíc i rozeznatelná ve výsledné chuti. Druhým nejčastějším způsobem je používání uhlíkových filtrů a horké páry. Káva ztrácí i éterické oleje a typickou vůni. V posledních letech je možné sehnat kávu, ze které je kofein vymýván cukrovou třtinou.
Podle indické ájurvédy bychom ale neměli pít kávu ráno. „Kofein přispívá k překyselení organismu a šálek kávy po ránu představuje pro tělo velkou zátěž,“ říká ájurvédský lékař David Frej. „Pokud bez kávy nemůžete být, počkejte do odpoledne, protože podporuje trávení,“ dodává.
Kavárny vám nejčastěji nabídnou kávu na základě espressa nebo alternativní přípravu kávy. Není způsob, který by byl „zdravější“ nebo „lepší“. Dobrá kavárna si hlídá kvalitní suroviny a správnou přípravu, nezbytností je hygiena kolem kávovaru a jistota, že dostanete vždy „čistou“ dávku kávy.
Pracovala jako redaktorka v tištěném i TV zpravodajství (Vltava-Labe Press, TV Prima). Černou kroniku vyměnila za kávu a magazíny, ráda balancuje mezi profesí baristky a redaktorky. Spolupracuje např. s časopisy Sidonie a Biorevue.
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2019 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK