Hlavní navigace

Jak pečovat o ruce a proč pomáhá konopí

22. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Photo by Jeremy Yap on Unsplash, podle licence: Public Domain CC0
Syndrom karpálního tunelu, vysušené ruce či lámavé nehty. Tři problémy rukou, s nimiž vám pomůže konopí.

Ruce jsou část těla, kterou se spousta z nás živí. Díky nim můžeme provádět téměř všechny každodenní činnosti od obyčejné manipulace s věcmi až po láskyplné pohlazení těch, co máme nejradši. Proto bychom jim měli věnovat patřičnou péči.

Syndrom karpálního tunelu

Jedním z nejčastějších onemocnění rukou současnosti je tzv. syndrom karpálního tunelu. Karpální tunel je anatomická oblast, která propojuje předloktí a zápěstí. Procházejí jím cévy, šlachy a nervy. Pokud dojte k poškození či postižení středního nervu, mluvíme o syndromu karpálního tunelu.

V dnešní době je toto onemocnění tak rozšířené, protože může vznikat mimo jiné pravidelným přetěžováním zápěstí, což je běžný problém při práci s počítačem. Dá se říci, že se jedná o civilizační chorobu dnešní doby. Zápěstí bývá přetěžováno také například při používání telefonu, hře na klavír, ale i při těžkých manuálních pracích. Kromě pravidelného přetěžování může být příčinou syndromu karpálního tunelu také zranění, zánět vazů či šlach nebo hormonální změny.

Syndrom karpálního tunelu poznáte vcelku snadno. Příznaky jsou časté brnění v zápěstí a dlaních, bolesti, mravenčení a přílišná citlivost. Typicky při něm brní tři prsty.

Základním řešením, které by mělo být odstraněno při prvních příznacích, je eliminace návyků, které k tomuto onemocnění vedou. Tedy pokud máte onemocnění z práce na počítači, vyplatí se tuto práci co nejvíce omezit. Je však jasné, že toto opatření není vždy reálné, je tedy vhodné investovat do ergonomických podložek pod ruce a dalších pomůcek. Pomáhá i chlazení, fixace zápěstí a cvičení. Je-li syndrom v pokročilém stadiu, často se přistupuje i k chirurgickému zákroku.

V počátečních fázích je možné si od syndromu karpálního tunelu ulevit také konopnými přípravky. Konopí je účinné při léčbě bolestí a zánětů, má hojivé a analgetické účinky, a to zejména díky skupině látek zvaných cannabinoidy. Důležitým cannabinoidem je cannabidiol neboli CBD, což je látka, která umí ulevit od různých typů bolesti. Cannabinoidy jsou však obsaženy pouze v zelených částech rostliny, proto je důležité se před nákupem přípravku ujistit, že jsou v něm tyto zelené části obsaženy (podrobnosti najdete v článku Konopné masti – nápis „cannabis“ nestačí). Zmírnit příznaky syndromu karpálního tunelu může například konopná mast, kterou stačí několikrát denně namazat na zápěstí.

Vysušené ruce

Dalším, naštěstí méně vážným problémem, který může naše ruce postihnout, je vysušení. I když se nejedná o život ohrožující onemocnění, mohou být suché ruce opravdu nepříjemnou záležitostí. Štípou, bolí a při silném vysušení se může do popraskané kůže dostat infekce.

Kůže na rukou často vysychá, protože oproti ostatním částem těla obsahuje méně mazových žláz. Navíc ruce často přicházejí do styku s látkami, které jim mohou škodit, jako jsou nešetrná mýdla, saponáty a čisticí prostředky. Suché ruce rovněž bývají průvodním problémem atopického ekzému. Dále trpí na suché ruce také osoby, které každodenně pracují s penězi.

Řešením problému suchých rukou je pravidelné používání krému na ruce, peeling a vyhýbání se kosmetice s obsahem alkoholu. Při úklidu za pomoci chemických čisticích prostředků používejte vždy rukavice, nejlépe bavlněné a přes ně gumové.

Při nákupu kosmetiky, která s vašima rukama přijde do styku, se zaměřte na přírodní varianty bez obsahu alkoholu. Vhodná je kosmetika s konopím, které má regenerační a hydratující účinky.

Pokud jsou vaše ruce tak vysušené, že už klasické mazání krémem na ruce nestačí, vyzkoušejte konopnou mast, ze které si můžete udělat i zábal. Stačí si večer namazat ruce silnější vrstvou masti, pak ruce zabalit do bavlněných rukavic a nechat je regenerovat celou noc.

Lámavé nehty

Problémem rukou může být také lámavost nehtů, která je v drtivé většině případů způsobena stravou, příčinou však může být také stres a vnější prostředí. Co se týče stravy, nejvíce vašim nehtům škodí nevyváženost. Řešením je tedy nasazení pestrého zdravého jídelníčku a dodržování obecných zásad zdravého životního stylu.

Lámavým nehtům může pomoci zařazení konopného semínka do jídelníčku. Látkou, jejíž nedostatek může lámání nehtů způsobit, je totiž vápník, který je právě v konopném semínku obsažen. Znatelně může pomoci také obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které jsou pro nehty potřebné a v konopném semínku jsou zastoupeny v ideálním poměru. Konopné semínko má své využití hlavně ve studené kuchyni jako přísada do různých salátů. Konzumovat jej však můžete přímo po lžíci kdykoliv během dne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecná zdravotní sestra, odbornice z Carun Pharmacy, www.carun.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).