Hlavní navigace

Jak na svařené víno? Triky s kořením

3. 12. 2021

Sdílet

 Autor: Toa Heftiba / Creative Commons, podle licence: Public Domain
Oblíbený zimní nápoj nemá prakticky žádná legislativní pravidla. Jako svařák může být prodáván nápoj skládající se v zásadě z „čehokoli“. Když si svařené víno připravíme přímo doma, jeho složení a chuť vyladíme sobě na míru.

Nejen v předvánočním období je u nás oblíbeným nápojem svařák. Tradičně bylo možné zakoupit si ho na stáncích s občerstvením nebo na vánočních či farmářských trzích. Vzhledem k regulacím, spojeným s opětovně rostoucím rizikem nákazy koronavirem a zákazem konzumace alkoholu na veřejnosti, to ale v současné době v praxi není téměř možné.

Co se dozvíte v článku
  1. Chcete si dát svařák? Jaké jsou možnosti
  2. Jako svařák se prodává prakticky cokoli
  3. Domácí svařené víno – dobrá volba
  4. Na co dávat pozor při přípravě svařáku
  5. Triky s kořením
  6. Recept na poctivý svařák z červeného vína

Chcete si dát svařák? Jaké jsou možnosti

Teoreticky by sice šlo koupit si svařák a odnést si jej v připraveném obalu ke konzumaci domů, eventuálně konzumovat nealkoholický svařák, případně si dát klasický svařák uvnitř restauračního zařízení. To vše má ovšem k rituálu spočívajícím v usrkávání klasického teplého svařáku z vína na ulici v chladném počasí dost daleko…

Milovníkům svařáku tak letos nezbývá nic jiného, než si jej připravit doma. Není to přitom vůbec špatná volba, pokud někdo nedává přednost instantním vánočním svařákům, které se jako již hotové prodávají v maloobchodní síti a doma je stačí jen ohřát. Především pak proto, že v případě doma vyráběného svařáku jeho budoucí konzumenti vědí (stejně jako při domácí výrobě jakýchkoli pokrmů i nápojů), z čeho se konečný výrobek skutečně skládá.

Jako svařák se prodává prakticky cokoli

Jak totiž připomíná ředitel odboru kontroly, laboratoří a certifikace Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Jindřich Pokora, svařáku jako druhu nápoje se netýká žádná specifikace. A to ani v prováděcích vyhláškách k zákonu o potravinách, ani ve vinařském zákonu, kromě povinnosti dodržovat při výrobě o prodeji obecné zásady bezpečnosti a hygieny potravin.

To v zásadě znamená, že složení svařáků, včetně například obsahu cukru, je zcela na příslušném výrobci, který je o složení povinen pouze informovat na obalu produktu. „Co je na obalu slíbeno, musí také v takovém produktu být,“ zdůrazňuje Jindřich Pokora s tím, že deklarované složení SZPI také kontroluje.

Důležité je, že pokud jde o svařák z vína, přechází do něj z vína část oxidu siřičitého, což je alergen, a to by mělo být také na obalu uvedeno. SZPI také kontroluje, zdali jde o výrobek z „originální vanilky“, jak ale Jindřich Pokora také dodává, v minulosti SZPI při prodejích svařáků nezjistila nějaké systémové podvody.

Pokud pak jde o čepovaný svařák, měl by jeho prodejce na žádost spotřebitele jeho složení také doložit, k tomu však v praxi nedochází prostě proto, že se o to spotřebitelé nezajímají. Velmi schematicky řečeno tak může být jako svařák prodáván nápoj skládající se v zásadě z „čehokoli“.

Svařené víno

  • Nemá specifická pravidla, není stanoven minimální obsah vína nebo alkoholu.

Glühwein

Je aromatizovaný vinný nápoj, který splňuje následující:

  • je získán výhradně z červeného vína nebo bílého vína
  • je aromatizovaný hlavně skořicí nebo hřebíčkem
  • má skutečný obsah alkoholu nejméně 7 % objemových

Přidání vody je zakázáno. Je-li připravován z bílého vína, musí být obchodní označení „Glühwein“ doplněno slovem označujícím bílé víno, jako například slovo „bílé“.

Zdroj a více v článku Co dělat, když si koupíte hnusný svařák.

Domácí svařené víno – dobrá volba

Domácí příprava svařáku přitom není nijak složitá, jde vlastně jen o to svařit víno s hřebíčkem, skořicí a cukrem, což jsou nejčastěji využívaná dochucovadla, nebo využít některé z četných, na trhu prodávaných kořenicích směsí na přípravu svařáku. Receptů na domácí přípravu tohoto oblíbeného nápoje je mnoho, přesto je vhodné připomenout si některé zásady nebo „finty“, které mohou při přípravě svařáku pomoci, ovlivňují jeho výslednou chuť, či z něj dokonce udělají nealkoholický nápoj. K tomu přitom dochází, pokud necháme svařované víno delší dobu vřít. Varem se totiž z nápoje ztrácí alkohol, přičemž k mírné ztrátě alkoholu dochází již při teplotách nad 72 stupňů Celsia.

Na co dávat pozor při přípravě svařáku

  • víno se nesmí vařit, ale přihřátí v mikrovlnce taky není to pravé
  • neměla by se v něm „louhovat“ vařečka ani naběračka
  • kvalita použitého vína a koření ovlivní výsledek
  • rozumně s cukrem a dalším kořením, neměly by přebít chuť vína
  • hygiena je vždy základ

Přestože „klasický“ svařák se dělá z červeného vína, je samozřejmě možné udělat si tento nápoj i z vína bílého. Ten má o něco jemnější chuť a doporučuje se sladit takový nápoj spíše medem než cukrem. Co se pak týká samotného výběru vína, je vhodné vědět, že i to ovlivňuje výslednou chuť produktu – nejuniverzálnějším vhodným typem vín jsou tak zřejmě vína polosladká. Jsme-li u slazení, pak ani s medem, ani s cukrem by se to při domácí výrobě svařáků nemělo přehánět, aby sladká chuť zcela nedominovala. Přemíra cukru ve složení tohoto nápoje bývá přitom častým nešvarem svařáků prodávaných na ulici.

Triky s kořením

Největší prostor pro vlastní chuť svařáků představuje samozřejmě použití různých druhů koření. To by se mělo před vlastní přípravou nápoje ve vínu zhruba 10 minut louhovat. Další možností je povařit koření v malém množství vody, k tomuto základu se pak teprve přilije víno.

Jak již zaznělo, nejčastějším kořením do svařáku jsou hřebíček a celá skořice, někdy třeba i nové koření či vanilka.

Značná část receptů uvádí jako jedno z nezbytných koření badyán – právě u něj ale platí, že je vhodné použít ho velmi málo, neboť v opačném případě bude výsledný svařák chutnat po pendreku, řešením je ale také nepoužít badyán vůbec.

Pravidelní výrobci domácího svařáku si mohou usnadnit jeho přípravu dopředu vyrobeným karamelovým základem, který má stejně jako svařák samotný mnoho variant.

Recept na poctivý svařák z červeného vína

I na svařeném víně se projeví, kolik času jste věnovali jeho přípravě. Mnohem lépe bude chutnat svařák, který povaříte v kastrolku s celými kusy koření, než víno ohřáté v mikrovlnce, kterému se snaží dodat chuť nálevový sáček s rozdrceným kořením.

Suroviny na dvě porce:

  • 1 lžíce cukru (množství cukru lze upravit podle vlastní chuti)
  • 1 dcl vody
  • 1 celá skořice
  • 6 hřebíčků
  • hvězdička badyánu
  • 2 hrnky červeného vína
  • 2 plátky citronu na ozdobu

V kastrolku promícháme cukr s vodou a přidáme koření. Vodu s kořením přivedeme k varu a několik minut povaříme, abychom množství vody zredukovali přibližně na polovinu. Do kastrolku přilijeme víno a ohříváme tak dlouho, dokud se na hladině nezačnou tvořit bublinky. S pomocí sítka, abychom zachytili všechno koření, přelijeme víno do hrníčků a ty ozdobíme třeba plátkem citronu.

Zdroj a více v článku Dobrý svařák může být i z průměrného vína.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).