Hlavní navigace

Jak na nové já? Změňte své návyky

13. 12. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Aktivní a zdravý způsob života je třeba budovat dlouhodobě, až se z pravidelnosti stane zvyk a ze zvyku rutina. Jak změnit své (ne úplně dobré) dosavadní návyky?

Představte si, že jdete nakupovat oblečení a objevíte kousek, který vám perfektně sedne. U pokladny pak zjistíte, že je navíc ve slevě. Čekal tam jen a jen na vás. Skvělý pocit, že? Přesně takovou euforii si můžete vnést do každodenního života. Aktivní a zdravý způsob života budujte dlouhodobě a uvidíte, že se z pravidelnosti stane zvyk a ze zvyku rutina. Je třeba zhodnotit své dosavadní návyky.

Do vaší celkové kondice se promítají vedle zdravého stravování a pravidelného cvičení i další faktory, jako například odpočinek, stres, typ práce a v neposlední řadě genetika. Proto zhodnoťte všechny aspekty vašeho života a podívejte se na váš zdravotní stav jako na celek. Lidé se někdy zaměří jen na jeden dílek skládačky a ostatní přehlíží. Stává se, že drží přísnou dietu, ale vůbec necvičí. Nebo naopak cvičí dost, ale bez sebemenší změny v jídelníčku.

Osm otázek, které vám pomohou k lepšímu a zdravějšímu já

Odpovídá váš jídelníček denní aktivitě?

Čím víc jste aktivní, tím spíš byste se měli zajímat, jestli vašemu tělu poskytujete adekvátní dostatek živin. Aby lidské tělo mohlo fungovat na sto procent, potřebuje stálý přísun makro a mikroživin. Aby se mohly svaly po cvičení zregenerovat, je nutné dodat jim proteiny a vitamíny. Nezapomínejte také na správný pitný režim. Ze začátku si zapisujte do deníku, co během dne sníte a kolik toho vypijete.

Dopřáváte si dostatečně dlouhý spánek?

Optimální délka spánku je velmi individuální a záleží na věku a vytíženosti během dne. Ideální doba spánku odpovídá šesti až osmi hodinám denně, a pokud spíte méně, je čas to změnit. Dopřejte svému tělu dostatek času na odpočinek a regeneraci.

Dáváte si během dne nezdravé svačinky?

Pokud si během dne dopřáváte nezdravé pamlsky a sladkosti, dodáváte svému tělu velké množství kalorií a žádné živiny. Zkuste se proto zamyslet a najít k vašemu mlsání zdravější alternativu, která dostatečně uspokojí chutě, nebude ale obsahovat zbytečné množství kalorií.

Kolik času trávíte v práci?

Pokud trávíte prací více než padesát hodin týdně, je dost pravděpodobné, že si tak zvyšujete hladinu stresu. Zkuste si lépe rozvrhnout pracovní dobu. Díky lepšímu plánování eliminujete promrhaný čas a budete pracovat efektivněji.

Cvičíte dost, abyste dosáhli svých cílů?

Základem vašeho zdraví by mělo být půlhodinové cvičení každý den. Pokud se nechcete jen udržovat, ale toužíte po lepší fyzické kondici, měli byste si najít čas na extra pohybovou aktivitu. 45–60 minut pohybu každý den vám zajistí dostatečnou dobu na zahřátí a vychladnutí a zároveň uvidíte, jak se vaše fyzička bude zlepšovat.

Uplatňujete osobní přístup?

Cvičební a dietní plány by neměly být používány jako univerzální návod. Každý člověk je unikátní a má specifickou stavbu těla, různou rychlost spalování a jiné potřeby. Proto i na stejné cvičení bude každý jedinec reagovat jinak. Kdyby totiž existovala jednotná rada, jak dosáhnout pěkné postavy, pravděpodobně by se z nás všech stali vrcholoví atleti. Snažte se do vašeho osobního plánu zařadit aktivity, které vás baví a užíváte si je. Najděte si ve svém programu čas na cvičení a pomocí malých cílených změn vylepšete svou zažitou rutinu.

Jste pozitivně naladění?

To, jak se cítíme, ovlivňuje i naši energii, snahu a výsledky. Zůstaňte pozitivní, odhodlaní a myslete na své cíle. Pomůže vám to udržet si motivaci.

Srovnáváte se s ostatními?

Srovnávání se s lidmi okolo nás je naprosto přirozené. Ostatně úspěchy přátel mohou být skvělou motivací pro nás samotné. Pozor ale, abyste nepřekročili tenkou hranici zdravé motivace a nezačali být k sobě zbytečně moc kritičtí a tvrdí. Zklamání z vašich výkonů by vás nakonec mohlo od snahy dosáhnout lepší kondice odradit. Nikdy nezapomínejte, že vy jste jen vy a vaše zlepšení se odvíjí zcela od vás.

Zkuste si najít čas a popřemýšlejte, jak by měl vypadat váš zdravý a aktivní životní styl. Dělejte malé změny, pěstujte si správné návyky a zůstaňte pozitivně naladění. Nezapomínejte, že to, co děláte, vás musí především bavit. A pokud přijdou dny, kdy nepůjde vše podle plánu, nezapomínejte na své cíle a vytrvejte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Fitness expertka společnosti Herbalife.

Bývalá sprinterka, reprezentantka na OH v Sydney. Certifikovaná trenérka Americké asociace fitness a aerobiku. Vyhledávaná odbornice v oblasti fitness, osobní trenérka atletů a celebrit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).