Hlavní navigace

Jak na moderní svatební menu? Spojte oběd s rautem

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Knedlíčková polévka, svíčková a dort. Klasické svatební menu je držák, lze ho ale upravit, nebo zcela nahradit moderní variantou. Bude to bez dohadů a všichni budou spokojeni.

Jen co poslední zrnko rýže dopadne před rozzářené novomanžele, vydá se svatební konvoj na slavnostní oběd. Klasikou na něm sice zůstává knedlíčková polévka a svíčková, ale už nejsou pravidlem. Velkou oblibu si navíc získává moderní přístup k celému pohoštění, a to sice oběd spojený s rautem.

V čem jsou jeho výhody a nevýhody? Jak postupovat v případě, že máte mezi hosty člověka s potravinovým omezením? A na kolik peněz vůbec přijde svatební oběd?

V ceně svatebního menu může být i večerní raut

Pokud budete vyžadovat klasické svatební menu, můžete už po prvním telefonátu do restaurace zjistit obvyklou nabídku a celkovou cenovou kalkulaci. Ve většině podniků, kde jsou zvyklí pořádat svatby, mají totiž připravenou nabídku různých svatebních menu. Vybírat můžete obvykle z několika cenových i druhových variant. Od té nejlevnější (kolem tří set korun) přes běžnou (kolem sedmi set korun) až po náročnější (tisíc korun a výš). Cena je uvedena za osobu. Počítejte s tím, že čím lepší místo, kvalitnější suroviny i servis, tím vyšší ceny. „Samotné svatební menu bývá často zcela klasické: na předkrm šunková rolka, knedlíčková polévka, na hlavní chod svíčková a dezertem na českých svatbách bývá svatební dort. Koláčky se na stole objevují jako doplněk k dezertu,“ říká Lucie Holá ze Svatební agentury Lucie Holá.

Dort ani dezert přitom ve většině případů nejsou součástí svatebního menu nabízeného v restauracích, jde o samostatnou položku.

 

Součástí ceny nemusí být ani svatební výzdoba stolu a přípitek. Ač je to spíše výjimkou, někde se platí i za pronájem prostor v restauraci. Například plzeňský Hostinec u Matasů uvádí, že za pronájem vnitřních ani venkovních prostor neúčtují, ale až při obsazenosti od pětadvaceti osob. Za malou svatbu tak platit budete. V brněnském Žebětínském dvoře je ve finální kalkulaci za svatební menu zohledněn i večerní raut, proto se na první pohled může zdát, že je cena vysoká. Určitě se tedy předem podrobně informujte, co všechno je v ceně svatebního menu započteno a co je třeba zaplatit zvlášť. 

Tři možnosti svatebního oběda

1. Nechte hosty jídlo předvybrat

Hodláte-li pořádat svatbu klasickou, máte vyhráno. Vyberete si z připraveného restauračního menu, zaplatíte a pak už si jen užijete svůj den. Jenže dnes je celá řada lidí, kteří mají potravinové alergie či omezení, a i s tím je třeba si před dnem D poradit. „Výjimek ve stravování na svatbě je poslední dobou opravdu hodně. Zcela běžně se snoubenců ptám, zda je některý ze svatebčanů na něco alergický nebo má nějakou zvláštní dietu. V devadesáti procentech případů odpoví kladně. Nejčastěji jde o nemléčnou dietu, bezlepkovou dietu nebo alergii na ořechy,“ uvádí Veronika Polehlová, svatební koordinátorka AV Your day.

O takových lidech musí v zázemí restaurace vědět a připravit se na ně. „Svatebčanům radím, aby nechali své hosty předvybrat ze tří variant hlavního chodu ještě před samotnou svatbou. Svůj výběr mi potvrdí elektronickou cestou, já následně informuji restauraci, která bude dopředu vědět, kolik porcí kterého jídla má připravit,“ popisuje možnosti výběru Lucie Holá. Pokud bude restaurace znát počet konkrétních jídel, nebude docházet k prodlevám se servírováním ani dohadům svatebčanů o tom, co kdo nejí. Tato forma předvýběru je ale obvyklá zejména v dražších restauracích, které se na takové situace umí lépe připravit, neboť s nimi mají větší zkušenosti.

„Teď jsem měla svatbu, před níž si nevěsta myslela, že většina hostů zvolí k obědu svíčkovou. Ale na základě předvýběru, kde si hosté vybírali ze steaku z tuňáka, vepřového steaku, vegetariánského pokrmu a svíčkové, jsme zjistili, že svíčkovou nechce skoro nikdo. Tady se ukazuje, že pokud mají lidé možnost výběru, často klasiku nevolí,“ popisuje situaci z nedávné doby Lucie Holá.


Autor: Depositphotos.com

Na svíčkovou zapomenete, ale na svatebního tuňáka ne

2. Než výběr na místě, raději jednotné menu

Pokud byste chtěli nechat vybírat hosty až na místě z několika jídel, které restaurace běžně nabízí, vězte, že servírování a prostoje budou neúnosné a polovina svatebčanů, včetně vás, bude notně nervózních.

Pokud vám restaurace nenabídne možnost předvýběru, je vhodné zvolit jednotné menu pro všechny, maximálně vytvořit druhé jídlo pro vegetariány nebo bezlepkáře.

3. Oběd spojený s rautem: vybere si každý

Máte-li vybíravých hostů na svatbě nespočet, je nejlepší zvolit moderní přístup, který se teď na svatbách hojně využívá. Spočívá v kombinaci oběda s rautem. „Místo čtyřchodového svatebního menu se podává jen předkrm a polévka a místo hlavního chodu se rovnou otevře svatební raut,“ upozorňuje na novinku Lucie Holá.

Jestli se ale domníváte, že jde o ekonomickou výhodu, je tomu přesně naopak. Raut není cenově levnější než hlavní chod, spíše vychází dráž, protože musíme mít k dispozici větší množství položek o dostatečné gramáži. Výhoda to je pouze pro hosty, protože se nemusí smiřovat pouze se svíčkovou (byť i ta může být součástí rautu), ale mohou si vybrat z široké nabídky to, nač mají chuť. Zcela odpadnou diskuze s číšníky, závidění jídel, vystydlé porce, a navíc se hosté mezi sebou při uzobávání mohou snáze seznámit.

Čtěte k tématu: Slaný raut na svatbě: Obejdete se i bez chlebíčků 

Klasika, nebo alternativa?

Myslíte, že rodiče a prarodiče očekávají na vaší svatbě klasickou svíčkovou, ale vy byste raději modernější menu? Mnohdy stačí zvolit kompromis v některých položkách v menu. „Naprostá většina novomanželů volí klasiku, aniž by přemýšleli nad jinými variantami. Přitom namísto šunkové rolky lze podávat kvalitní domácí paštiku s domácím pečivem, namísto dortu, který se může krájet až večer, lze vybrat například zmrzlinu,“ říká Lucie Holá a přidává radu: „Málokdo bude vzpomínat na knedlíčkovou polévku a svíčkovou, ale skvělý steak z tuňáka, který nemáte každý den, na ten jen tak nezapomenete. Ale je to samozřejmě hodně o penězích, čím zajímavější a lépe zpracované jídlo, tím dražší.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).